ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 30

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
PHP-Fusion i UTF-8
lantis
Jak zmodyfikowa? skrypty Fusion, aby korzysta?o tylko i wy??cznie z UTF-8? MySQL równie?.

W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 20:50:31
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
SebaZ
zmieniasz kodowanie strony w plikach j?zykowych. Oraz ustawiasz w global.php utf-8
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

lantis
Dzi?ki, a co z kodowaniem znaków w bazie danych MySQL?

SebaZ
zostawiasz latin2
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

lantis
Zostawienie latin2 nie wchodzi w gr? [jak ju? zmieniam kodowanie to wsz?dzie, poza tym latin2 to staro?, po co? w ko?cu wymy?lono to utf Smile - zalet mo?na troch? wymieni? ]- zale?y mi na ca?kowitej zmianie na UTF-8. Co zrobi? aby Fusion zapisywa? [i odczytywa?] dane w MySQL jako UTF-8?

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Mo?esz pozostawi? kodowanie takie jakie by?o, a jak ju? chcesz koniecznie UTF8 to do dyspozycji jest utf8_general_ci a jest tak?e, utf8_polish_ci na którym wielu z nas pracuje.

wlodekp.europa.pl
stamp
ja mam latin2 Pfft, swoj? drog? zmiana wszystkich warto?ci na UTF8 w bazie mo?e by? BARDZO CZASOCH?ONNA
Aurox Linux 11.0 (wkrótce przesiadka na co? lepszego Grin)
[img]http://img299.imageshack.us/img299/7748/pubmylife3b5d1423815846fl5.png[/img]

@stamp-nie wiem czy si? rozumiemy? Mówimy o nowej instalacji fusion na bazie utf8 i zmienionymi ustawieniami w plikach instalacyjnych(przekodowane polskie locale na utf8 przed instalacj?). Bo ?eby mie? polskie znaki ze starej +nowa to ju? ca?kiem oddzielna historia. Mam tak zrobion? stron?-bo narazie tylko w takiej osi?gn??em dynamiczn? grafik?(GD) z polskimi fontami ttf.

wlodekp.europa.pl
lantis
@wlodekp - w?a?nie o to mi chodzi. Oprócz zmiany:

"zmieniasz kodowanie strony w plikach j?zykowych. Oraz ustawiasz w global.php utf-8"

co nale?y jeszcze zrobi?? Zosta?y chyba tylko ustawienia MySQL? Prawdopodobnie trzeba zmieni? skrypt tworz?cy tabelki w bazie - tylko jak?

Pzdr

co nale?y jeszcze zrobi?? Zosta?y chyba tylko ustawienia MySQL? Prawdopodobnie trzeba zmieni? skrypt tworz?cy tabelki w bazie - tylko jak?
skrypt to gdyby mia? przekodowywa?-baz? a, mo?e jeszczcze do ko?ca nie powiedzia?em-na starcie tworzymy baz? danych-pust? nadaj?c jej jedynie nazw? i w?a?nie kodowanie utf8, a powsta?e tabele fusion po instalacji przyjmuj? wszystkie automatycznie to kodowanie. Potrzebny jest dost?p do samodzielnego tworzenia bazy i wyboru kodowania(nie wszystkie serwery to oferuj?) z darmowych tak mo?na by?o zrobi? na s?awnym haa.pl (i robili?my maj?c k?opoty z polskimi literami na starcie-posty na forum).
Ja nie mam z tym problemów, bo mam po prostu swoje w?asne serwery.
Edytowane przez wlodekp dnia 12.03.2006 14:54:47

wlodekp.europa.pl
lantis
Mam dost?p do linii komend mysql.

Jak? komend? utowrzy? baz? danych w utf?

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Czy po utworzeniu bazy danych (w UTF) i zainstalowaniu Fusion (ze zmienionymi locale i global na utf) wszystko b?dzie dzia?a?o poprawnie?

Czy mo?e trzeba jeszcze zmodyfikowa? skrypty zapisuj?ce i odczytuj?ce artyku?y/newsy?

Ja pracuj? na serwerach zdalnie po ssh, ale w mysql u?ywam phpmyadmin i tu masz wybór kodowania przy tworzeniu bazy, ele polecenie z poziomu serwera w trybie tekstowym: u mnie wygl?da tak
po co modyfikow?? skrypty on tylko wykonuj? polecenia php a wy?wietlane dane s? w bazie albo w localach(zakodowane-przekodowane UTF8, chyba, ?e u?ywasz skryptu, którego zawarto??-tre?? ma by? wy?wietlana na ekranie(i ma polskie litery).

wlodekp.europa.pl
lantis
Dzi?kuj? za pomoc - wszystko dzia?a.

No prawie wszystko - daty [miesi?ce - s?ownie] newsów by?y wy?wietlane w ISO8859-2 i gdy w nazwie miesi?ca by?y ogonki to pojawia?y si? krzaczki. Obszed?em to, ale ma?o elegancko (skrypt przekodowywuje string otrzymany z showdate() z ISO na UTF-8).

Ciesz? si? bardzo,?e dzia?a, ja mam t? polsk? dat? normalnie z ogonkami przy zapisie w localu-global:
zaznaczam ?e jest to zapis ?cie?ki w serwerach UNIX, taki mam. a,?e s? napewno za??czam zawarto?? pliku LC_TIME:

Edytowane przez wlodekp dnia 05.05.2006 19:59:46

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl