ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Zaczynam przygod? z PHPFusion
Andrzej_Kmicic
Zainteresowa?em si? PHPFusion, poniewa? mój dostawca hostingu umie?ci? te instalacj? wi?c spróbowa?em. Wydaje si? ?e jest to naprawd? dobre i pomocne narz?dzie. Postanowi?em zaadaptowa? system na w?asnej stronie. Stron? opublikuj? dopiero jak przejrz? i poznam wszystkie niuanse systemu.

Do?? dobra przejrzysto?? kodu zach?ci?a mnie do kilku modyfikacji.

Co najpierw mnie troch? zdegustowa?o a mianowicie tagi *code* w których zauwa?y?em ?e w wersji instalacyjnej u?yto czcionki standardowej o nie sta?ej szeroko?ci znaku. W wielu zastosowaniach powoduje to brzydkie rozjechania kolumn znaków. Wstawienie tagu <pre> nie pomaga?o poniewa? tag ten mia? w stylach w?asnie czcionk? o niesta?ej szeroko?ci. Ale to tzw "pryszcz" i polega? na zmianie wpisu w stylach skórek, dla tagu <pre> na czcionk? o sta?ej szeroko?ci :
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Ale pozosta? jeszcze jeden dylemat w tagach *code* linijki kodu "uzyskuj?" w prezencie od php-fusion dodatkowe puste linie.
Zamieni?em wi?c standardow? funkcj? nl2br wstawiania tagu <br /> na funkcj? która nie wstawia tagów nowej linii je?eli fragment jest otagowany znacznikiem <pre> :

i zamieni?em wsz?dzie gdzie parser u?ywa standardowej funkcji nl2br na funkcj? powy?sz?.

Zapewne powywa?a?em otworzone drzwi ale nie ma jak w?asne rozwi?zania, daj? najwi?ksz? radoch? :).

Co jeszcze a wi?c w tagach bbcode *code* i *quote* zastosowa?em przewijan? ramk? przez wpisanie w?asnego stylu acode :

Aby nie powiela? styli w plikach skórek, wpisa?em te style w sekcji header pliku subheader.php

Umie?ci?em tam równie? style z uzywanego edytora PHP który to generuje mi stron? html z kolorowaniem sk?adni. Zapewne jest to rozwi?zanie lokalne ale wydaje si? ?e niektóre edytory maj? opcj? kolorowania sk?adni uzywaj?c styli wiec mo?na by si? pokusi? o takie zastosowanie kolorowania sk?adni.
Wiem ?e jest GESHI ale sprawdza?em je dla du?ych plików czas parsowania jest znaczny i to mnie troch? wkurzy?o i dlatego znalaz?em w?asne wydaje si? dobre rozwi?zanie z u?yciem styli.
Do kolorowania ska?dni u?ywam w?asnego bbCodu [PRE]. A fragment kodu kopiuj? z wygenerowanego html-a i wstawiam miedzy tagi.
W edytorach dostawi?em przyciski tagów bbCode dla znacznika <PRE> oraz dla GESHI da?em tagi *code=PHP* to dla go?ci którzy chc? kolorowa? a nie mogli by nie dysponuj?c stosowanym przezemnie edytorem.

Nawet du?e fragmenty nie powoduja spowolnien które wyst?puj? w przypadku stosowania Geshi.
Mój sposób kolorowania podejrzec mo?na na kawa?ku ekranu : klikaj?c tutaj
No i jeszcze jedno pozycjonowanie nowego bbCodu przewijanego okna na ?rodek uzyska?em u?ywaj?c tabeli (he he, to pozycjonowanie przyda?oby si? na TEJ stronie):

to samo zrobi?em dla GESHI :

Na razie tyle, ch?tnie wys?ucham uwag i wskazówek na temat moich wypocin.
pozdrawiam
Edytowane przez Andrzej_Kmicic dnia 17.03.2006 01:31:43
--
Andrzej_Kmicic

W?cibski Go??
Dodany dnia 26.10.2025 10:29:09
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
SebaZ
nie?le, nie?le. Wreszcie kto? zsensem który wie czego chce a co zw?aszcza kapuje co si? do neigo pisze.

Ciekawe rozwi?zania, brawo!
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

as
Po bliskim spotkaniu z @SebaZ powiniene? mie? te? kontakt z osobnikiem o nick'u @Grze?... zdaje si?, ?e nadajecie na jednej fali. Dyskusja i wymiana zda? w wykonaniu waszego TRIO, b?dzie sta?a na najwy?szym poziomie merytorycznym...

Tak my?l?...
as

Andrzej_Kmicic
Jeden z moich paneli dostawionych u?ywa innej bazy danych i pojawi? sie problem po zako?czeniu skryptu zostaje po??czenie na w?a?nie t? now? baz? i pozosta?e elementy PHPfusion pokazuj? b??dy po??czenia z baz? ???.

Poradzi?em sobie w ten sposób ?e na ko?cu skryptu wykonuje powrotne po??czenie na baze fusion.
To chyba jest niedoróbka jak s?dzicie ?

pozdrowienia
--
Andrzej_Kmicic

SebaZ
Poradzi?em sobie w ten sposób ?e na ko?cu skryptu wykonuje powrotne po??czenie na baze fusion.

Ja innego rozwi?zania nie widz?. Cz?sto najprostsze sposoby, a wr?cz banalne sa najlepsze. Bez kombinowania i babrania w b?ocie mamy porzadany efekt - czego chcie? wi?cej... ?
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Grzes
Andrzej_Kmicic napisa?/a:
....Do?? dobra przejrzysto?? kodu zach?ci?a mnie do kilku modyfikacji...

sk?d ja to znam Grin

Na razie tyle, ch?tnie wys?ucham uwag i wskazówek na temat moich wypocin.

Powiem tak, nareszcie jakie? niestandardowe modyfikacje i do tego dobre Wink

as napisa?/a:
powiniene? mie? te? kontakt z osobnikiem o nick'u @Grze?... zdaje si?, ?e nadajecie na jednej fali

... ale ostatnio si? zasta?em. Brak mi weny i ch?ci Sad

as napisa?/a:
w wykonaniu waszego TRIO, b?dzie sta?a na najwy?szym poziomie merytorycznym...

d?u?sza rozmowa zemn? nigdy nie ko?czy czym? normalnym Grin (sonar dobrze wie o co biega)

nie, jak SebaZ napisa? to chyba najlepsze rozwi?zania. Tak?e wychodze z za?o?enia, ?e najg?upsze (w znaczeniu najprostrze) jest najlepsze Smile

SebaZ
@Andrzej_Kmicic - je?li Twoje dane nie k?ami? to jestes znacznie od nas starszy, a si? rozwijasz. eXtreme Crew ma Ci? juz na oku oby tak dalej a moze.. niespodzianka GrinGrin
Edytowane przez SebaZ dnia 17.03.2006 17:29:41

Andrzej_Kmicic
SebaZ napisa?/a:
@Andrzej_Kmicic - je?li Twoje dane nie k?ami? to jestes znacznie od nas starszy, a si? rozwijasz. eXtreme Crew ma Ci? juz na oku oby tak dalej a moze.. niespodzianka GrinGrin

He he znaczy mam si? kry? Smile. Siwy w?os nie znaczy ?e nie mo?emy gada? normalnie jak to w sieci Smile

--
Andrzej Kmicic
--
Andrzej_Kmicic

wlodi
SebaZ napisa?/a:

He he znaczy mam si? kry? Smile. Siwy w?os nie znaczy ?e nie mo?emy gada? normalnie jak to w sieci Smile

--
Andrzej Kmicic

Zgadzam sie, nie liczy sie wiek tylko charakter, umiejetnosci i odpowienie zachowanie. Moge gadac z 10 latkiem który mnie bedzie tylko wkurza? albo nie.

P.S. Pieka chyba czuje sie tak jak ja bym gada? z 2 latkiem GrinGrin

A oto obliczenia jakie dokona?em:
30-16 = 14
14-14= 2
Pieka sorry za to 30 bo nie wiem ile dok?adnie masz Wink GrinGrinGrin
Edytowane przez wlodi dnia 17.03.2006 20:38:30

http://telegram.revo.la
SebaZ

--
Andrzej Kmicic

O to w?asnei mi chodzi Smile

Andrzej_Kmicic
Po zmodyfikowaniu i dodaniu w?asnych bbCodów do edycji forum, zaj??em si? edytorami do newsów i artyku?ów.
Zauwa?y?em ?e "wynalazki" w rodzaju GESHI i Edytora TinyMCE strasznie mieszaj?, jest to zrozumia?e poniewa? autor zdaje si? na prac? twórców gotowego komponentu i ?atwiej uzyskuje efekt ko?cowy. Ja jednak zdecydowanie wol? uzywa? prostego edytora tekstowego. Wydaje si? ?e lepiej jest napisac wiadomo?? czy newsa u?ywaj?c czystego kodu html niz zdac si? na automaty. Dlatego rezygnuj? z udogodnie?. Wi?kszo?? newsów pisze przecie? admin wi?c minimum wiedzy htmlowej musi posiada?. Zreszt? bez tej wiedzy edytor nawet rozbudowany niewiele wniesie.
Edytor TinyMCE jest edytorem WYSIWIG a wi?c piszesz tak jakby? nie zna? si? kompletnie na pisaniu w HTML. Za to skutki s? nieprzewidywalne. Potem trzeba szuka? b?edu, edytowa? html itd itd. Cho?by pzryk?ad z tagiem PRE i zamian? znaków nowej linii czy zamian? znaków specjalnych itd.

Dlatego dzi? zaj??em si? modyfikacj? normalnego edytora. My?l? ?e dodanie kilku przycisków bardziej u?atwi prac? niz w edytorze TinyMCE.

Na pierwszy ogie? poszed? wy?rodkowany panel kodu, wykorzystuj?cy styl w??sny który przedstawi?em wcze?niej. Aby uzyskac ramk? przewijan? z czionk? o sta?ej szeroko?ci trzeba zawarto?? tekstow? obj?? zestawem tagów.

Przypomn? ?e styl aby by? widoczny niezale?nie od skórki nalezy wpisa? go w sekcje php które drukuj? nag?ówki stron pomiedzy tagi <header></header> albo wpisa? go do wszystkich skórek w plikach style.css.
Zauwa?cie ?e zestaw tagów otwierajacych mimo ?e korzysta ze stylu predefiniowanego ma wpisany styl wysoko?ci ramki dodatkowo jako atrybut tagu <div>. Jest to dlatego ?e mo?emy wówczas interweniowac w wysoko?? ramki. Np mamy d?ugi fragment a chcemy wykorzysta? przewijanie ramki i ograniczy? wysoko?? ramki do np: 200 pikseli wówczas wpisujemy recznie zamiast auto np '200px'. Ramka b?dzie wówczas wysoka na 200 pikseli a zawarto?? d?u?sza b?dzie przewijana. Je?eli nie zmienimy wpisu wysoko?? bramki b?dzie dostosowana do wysoko?ci tekstu.

Poniewa? "obejmowanie" wpisu wykonuje na stronie skrypt JS. Bardzo ?atwo jest do edytora doda? w?asny przycisk. W edytorze do newsów nie ma przycisku "code" a cz?sto w newsach czy artyku?ach takie fragmenty kodu si? wk?ada wi?c opcja ta znakomicie si? przyda.
przycisk dodajemy w parze edytorów w pliku : administration/news.php
(pierwsza linijka to istniej?ca linijka, druga to dodana linijka tag nowej lini <br> przenosimy za now? linie) :

No i pierwsze koty za p?oty, pierwsze udoskonalenie zrobione :). Mo?e co? jeszcze udoskonali?, czekam na pomys?y.

pozdrawiam
--
Andrzej_Kmicic

as
Udoskonalaj wszystko, bo my ?ykamy ka?d? przydatn? nowo?? jak karmny g?sior ga?ki...
A o nasze trawienie si? nie przejmuj... mamy prosty przewód pokarmowy (jak d?d?ownica)...
Edytowane przez as dnia 17.03.2006 22:07:49
as

Andrzej_Kmicic
jeszcze zapomnia?em o podgl?dzie efektów przeróbki :
http://lc.yum.pl/...ekran2.pngi
http://lc.yum.pl/...ekran3.png

pozdrówka
--
Andrzej_Kmicic

as
Robi wra?enie... trzeba przyzna?. Powiniene? pami?ta? taki film Polski z lat 80' o tytule Nie zaznasz spokoju

Oby tylko Ciebie ten spokój nie min??, co zwa?ywszy na knify przez Ciebie stosowane, mo?e Ci si? ?acno przytrafi?...
as

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl