ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 11

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Oznaczanie postów przeczytanych
Grzes
Tak tak to jest w ep ale chodzi mi o co? innego a dok?adnie przeróbk? tego.

Zaczn? od pocz?tku. Podczas przegl?dania forum podczas ?adowania informacji o ka?dym z nich ?adowane s? pola post_id z tabeli post WHERE datestamp>lastvisit (dziwnie ale chcia?em to krótko napisa?).

Teraz je?li s? posty spe?niaj?ce t? zale?no?? to przy forum widoczna jest ikonka z nowymi postami. Podczas przegl?dania tematu do cookie zapisywane s? post_id przeczytanych postów co przy kolejnym wej?ciu na stron? g?ówn? forum powoduje wykluczenie przeczytanych postów podczas rozpoznawania ich. Podobnie jest z widokiem forum (lista tematów).

Teraz, w czym problem? Przyk?adowo forum z 30 kategoriami (pomijam dzia?y), co daje 30 zapyta? na stronie g?ównej dodatkowo. W ka?dym forum wy?wietlanych jest 20 tematów (20 zapyta? dodatkowo na ods?on?).

Ma kto? inny pomys? na rozpoznawanie nie przeczytanych postów?

Zaraz mi kto? wytknie, ?e czepiam sie szczegó?ów ale.. uda?o mi si? doprowadzi? do tego, ?e aby wy?wietli? stron? g?ówn? forum dla go?cia wykonywanych jest 13 zapyta?, po zalogowaniu 48. W tym przypadku tylko 30 zapyta? a czyni ró?nice Grin

Jak z?y dzia? to przenie?cie topi? tam gdzie powinien by? ale mam nadzieje, ?e ?le nie trafi?em Smile
Edytowane przez Grzes dnia 17.03.2006 23:51:32

W?cibski Go??
Dodany dnia 08.09.2025 14:12:01
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
as
Mi?y i wielce szanowny @Grzesiu... post na swoim miejscu i temat godzien najwy?szej uwagi. Odpowiem jednak pytaniem... ilu tak naprawd? userów ma ?wiadomo?? oraz wiedz? na temat wp?ywu ilo?ci zapyta? do DB na funkcjonowanie serwera i wzajemn? jego wspó?prac? z PF'em lub EP'kiem ?

Sam wiesz najlepiej...
as

Grzes
as napisa?/a:
Mi?y i wielce szanowny @Grzesiu... post na swoim miejscu i temat godzien najwy?szej uwagi. Odpowiem jednak pytaniem... ilu tak naprawd? userów ma ?wiadomo?? oraz wiedz? na temat wp?ywu ilo?ci zapyta? do DB na funkcjonowanie serwera i wzajemn? jego wspó?prac? z PF'em lub EP'kiem ?

Sam wiesz najlepiej...

Od pewnego czasu odnosz? wra?enie, ?e kr?c? si? tu osoby, które wbrew pozorom potrafi? wi?cej ni? nam si? wydaje. Mnie ten problem jakby nie patrze? przerós?, co nie znaczy, ?e dla innych tak?e b?dzie nierealny do rozwi?zania. Czasami wystarczy na problem spojrze? z innej strony a rozwi?zanie okazuje si? banalne.... Siedze nad tym ju? trzy dni i nie potrafi? zmieni? podej?cia do tego. Mo?e przynajmniej kto? wpadnie na jaki? pomys?, który oka?e si? pomocny Smile
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

SebaZ
hmm, a mnie nie pyta?es o zdanie Sad joke Grin
Mnie si? wydaje, ?e to co jest dobrym sposobem by? Cool - i tak ju? du?o wykombinowa?e? po co wi?cej? Moim zdaniem strona ?aduj?ca z plików jako? wolniej si? mo?e ?adowa? - nie wiem czy to prawda, to tylko pytanie?
Jesli by tak by?o to po co wywala? kolejne zapytania...
Edytowane przez SebaZ dnia 18.03.2006 08:33:18
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Grzes
Zawsze strona ?adowana z dysku b?dzie szybciej "wygenerowana" ni? "pytanie o wszystko mysqla". (nie wytyka? mi tu przyk?adu z ?adowaniem setek plików naraz Pfft) Ale nie koniecznie o to mi tu chodzi. Nie przeczytane posty to informacja zbyt cz?sto "od?wie?ana" aby korzysta? z cache. My?la?em raczej o innym rozwi?zaniu problemu...

jakie? pomys?y?
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl