ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 9

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia zwi?zane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
W?asny themes - od czego zacz???
lukiluk48
Witam!
Zacz??em robi? them'a, ale nie bardzo wychodzi mi zmiana ró?nych parametrów w fusionie (g?ównie w pliku theme.php ale style troch? te?) prosi?bym o jakie? rady - narazie tylko zmienia?em ró?ne rzeczy z innych skórek tak aby dopasowa? to do grafiki zrobionej przezemnie, wszystko by?o nawet ok, ale nie wychodzi?o mi zmniejszenie szeroko?ci ?rodkowych paneli z news'ami. Ale mimo to chcia?bym nauczy? si? czego? wi?cej. np. tak jak jest na niektórych stronach, ?e panel logowania jest wstawiony powiedzmy przy logo itp. Prosi?bym o jakie? rady.

////w którym miejscu jest zdefiniowany kolor linków w menu górnym, kolor tabelek np. w dziale "kategorie news" i odst?p mi?dzy panelami?? bo nie mog? znale??
Edytowane przez lukiluk48 dnia 09.04.2006 09:45:42

W?cibski Go??
Dodany dnia 25.10.2025 08:36:26
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
szer
w pliku ze stylami css. Pozatym na stronie http://webmer.pl jest artyku? o robieniu Themów.

lukiluk48
Ekhm, tak ten kurs co? wyja?nia, ale je?li chodzi o style i zreszt? theme.php te? - to powinien on by? stanowczo rozszerzony. Kurs fajny, ale omawia tylko podstawowe sprawy, je?li chodzi o bazowanie np. na skórce "insecure" - bo ja na tej bazuje to tam jest o wiele obszerniejsza zawarto?? css i tam ju? po?owy rzeczy nie wiem do czego s?u?y wi?c dalej prosz? o pomoc... dalej chodzi mi g?ównie o css i do czego s?usz? dane "linijki"...

Ps. z kursu zrozumia?em, ?e theme.php nie zmienia uk?adu tabelek/panelów tylko ich ogólny wygl?d i on odwo?uje si? jeszcze do stylów??

//prosz? o rady - www.serfer.yoyo.pl
Edytowane przez lukiluk48 dnia 09.04.2006 10:57:20

spinax
Najlepiej metoda prob i bledow sie wszystkiego nauczyc. Watpie zeby ktos ci byl wstanie wsyztko wyt?umaczyc. Zrobisz z 4 wlasne themy i bedizesz miec wszytko opanowane

http://bateam.info
szer
Widze ?e Ci sajt nie dzia?a Pfft. Szeroko?? ?rodkowego panela mo?na ?atwo ustali?. W theme.php jest szeroko?? lewego i prawego panelu. No i szeroko?? ca?ego thema. Dodaj jeszcze odst?py miedzy panelami (w <table.. jest to cellpadding) i wyjdzie Ci szeroko??.

JazOOn
szer napisa?/a:
Widze ?e Ci sajt nie dzia?a Pfft. Szeroko?? ?rodkowego panela mo?na ?atwo ustali?. W theme.php jest szeroko?? lewego i prawego panelu. No i szeroko?? ca?ego thema. Dodaj jeszcze odst?py miedzy panelami (w <table.. jest to cellpadding) i wyjdzie Ci szeroko??.

w theme php ustalasz powiedzmy uk?ad elementów w poszczególnych cz?sciach fusiona (newsy,arty, panele boczne itd.), których wygl?d okre?lasz w styles.css

lukiluk48
Dobra b?d? ?wiczy?, w razie pyta? jeszcze wróc? (pewnie nied?ugo :-))

//ale jak kto? ma jakie? rady to prosz? o dodawanie
Edytowane przez lukiluk48 dnia 09.04.2006 13:30:46

JazOOn
lukiluk48 napisa?/a:
Dobra b?d? ?wiczy?, w razie pyta? jeszcze wróc? (pewnie nied?ugo :-))

//ale jak kto? ma jakie? rady to prosz? o dodawanie

najlepsza jest metoda prób i b??dów - musisz rozgry?? co jest od czego, czego zmiana powoduje co itd.

lukiluk48
Hmmm, wiem, ?e to g?upie pytanie, ale móg?by kto? zerkn?? i powiedzie?, gdzie zdefiniowany jest ten czarny kolor w calej tabelce ?rodkowej z news'ami - bo chyba wszystko zmeinia?em, ?eby zobaczy? które to, ale chyba co? omin??em :-( - bazowa?em na skórce insecure - czy jako? tak. I czy jak theme.php i arkusz stylów zmenia?em - a dok?adnie same parametry, a grafika b?dzie w 100% moja to czy mog? usun?? ze stopki autora szablonu czy nie??

[edit] www.serfer.yoyo.pl
Edytowane przez lukiluk48 dnia 10.04.2006 15:28:12

JazOOn
pytanie czy masz uk?ad w kolumn w newsach czy jednej (bo odpowiadaj? za to dwie ró?ne rzeczy)

jesli masz dwie kolumny to znajdz w styles.css klasy tbl1 i tbl2 Smile
jak masz jedn? kolumne to w theme php masz funkcj? render_news - zobacz do jakich klas odsy?a i je zmien w styles.css (napewno nie beda to tbl1 i tbl2)

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl