ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 19

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia zwi?zane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
po przeniesieniu bazy krzaki :D
b4rt3z
po przeniesieniu bazy z yoyo na forall pojawi?y mi sie krzaki a nie piekne polskie literki Grin co mam zrobic w takiej sytuacji??

z góry thx za pomoc !

W?cibski Go??
Dodany dnia 25.10.2025 11:15:37
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
decymka
Hm .... te? czekam na odpowied?. Ale póki co sama próbuj? co? zmienia? metod? prób i b??dów. Ju? klika razy wgrywa?am baz? danych Smile . My?l?, ?e tu nikt nie wie co zrobi?, poniewa? przejrza?am ca?e forum. Jedyne wyj?cie zmienia? wszystkie znaki ju? we wgranej bazie danych. (Troch? jestem pogi?ta Smile )
...Nie bierzmy ?ycia zbyt powa?nie...

nauczycieleprzedszkola.pl
Barbie
Wchodzisz w phpmyadmin i zmieniasztam na polskie znaki to co jest zakrzacone.

Bardzo latwe szukasz w kazdej tabeli i zmieniasz zakrzaczenie.
Edytowane przez Barbie dnia 13.04.2006 20:05:47
>>>AvE LiNuX<<<

www.bigparty.pl
b4rt3z
jasne... tylko ze to nie jest 5 wyrazów Wink togeo jest dosc sporo Smile nie ma innego sposobu?

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Brak polskich liter wyst?puje przy niezgodno?ci kodowania baz. I zmiana kodowania z phpmyadmin ju? na wgranej bazie nic nie da bo to jest kolejne przekodowanie a nie powrót do pierwotnego. Czysta baza powinna mie? takie kodowanie jak pierwotna, szczególnie gryzie si? latin2 z latin1(@decymka) bo to ca?kiem inne sytemy kodowe Utf8 i latin1 toleruj? si? wzajemnie i nie ma tych problemów. Nale?y wi?c na starcie stworzy? baz? z odpowiednim kodowaniem je?li phpmyadmin nie pozwoli skasowa? i stworzy? nowej bazy, nale?y zmieni?. kodowanie czystej bazy startowej(jeszcze bez wgranych tabel fusion) przez zapytanie sql i dopiero wgrywa? baz? fusion pierwotn? i z tego sytemu z PA ?adowa? swoj? kopi? bazy(star?).
@Barbie g?osisz herezj? w bazie wi?kszo?? polskich liter ma posta? krzaków i to jest prawid?owe-tylko te krzaki s? ró?ne przy ró?nym kodowaniu.
Wi?c je?li po Twojemu to na ?ywca tekst ze strony do worda-który poka?e b??dy-poprawi? i przez edycj? z Poziomu PA wklei? poprawiony tekst.
Edytowane przez wlodekp dnia 13.04.2006 22:24:06

wlodekp.europa.pl
b4rt3z
w starej i nowej bazie mam utf8
Edytowane przez b4rt3z dnia 13.04.2006 22:40:08

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
To bardzo ciekawe i wgrywasz j? oczywi?cie z fusiona z PA? je?li tak to ja Ci to sprawdz? ftp wlo.kom.pl uzytkownik Twój nic- has?o to samo(prze?lij baz?)
Edytowane przez wlodekp dnia 13.04.2006 23:06:09

wlodekp.europa.pl
b4rt3z
To bardzo ciekawe i wgrywasz j? oczywi?cie z fusiona z PA

nie... po wgrywaniu bazy ktora kopiowalem w PA nie bylo ca?ych newsów wiec kopie zrobilem phpadminem Smile

/////edit/////

ok juz zrobilem Wink

thx za pomoc!
Edytowane przez b4rt3z dnia 14.04.2006 09:16:45

decymka
wlodekp napisa?:
(@decymka) bo to ca?kiem inne sytemy kodowe Utf8 i latin1 toleruj? si? wzajemnie i nie ma tych problemów. Nale?y wi?c na starcie stworzy? baz? z odpowiednim kodowaniem je?li phpmyadmin nie pozwoli skasowa? i stworzy? nowej bazy, nale?y zmieni?. kodowanie czystej bazy startowej(jeszcze bez wgranych tabel fusion) przez zapytanie sql i dopiero wgrywa? baz? fusion pierwotn? i z tego sytemu z PA ?adowa? swoj? kopi? bazy(star?).

A ja ju? w innym po?cie napisa?am, ?e teraz nie mam dost?pu do starej bazy i posiadam tylko to co skopiowa?am z PA. Powtarzam skopiowa?am. Zapisa?am to w notatniku i pewnie nie zrobi?am odpowiedniego kodowania.
Po drugie w tej starej bazie danych zmieni?am latin1 na latin2 i niestety nadal mam w miejscu liter ?, ?, ? dziwne znaki.
Na stronie g?ównej poprawi?am, a reszta jeszcze czeka.
b4rt3z napisa?:
ok juz zrobilem smiley

To mo?e napiszesz jak?

Pieka
decymka napisa?/a:
Zapisa?am to w notatniku i pewnie nie zrobi?am odpowiedniego kodowania.

Matko... W notatniku? Dlaczego nie zapytalas kogos o przenoszenie bazy?!
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Hm, gdybym wiedzia?a, ?e jej nie odzyskam pewnie zrobi?abym to tak jak nale?y. A tak tp po prostu si? bawi?am i nie spodziewa?am si? ?e b?d? z tego korzysta?a.
Umiem przenosi? baz? danych... to nie by?o pierwszy raz.
No có?, a czy teraz mog? co? z tym zrobi??

Pieka
decymka napisa?/a:
Hm, gdybym wiedzia?a, ?e jej nie odzyskam pewnie zrobi?abym to tak jak nale?y. A tak tp po prostu si? bawi?am i nie spodziewa?am si? ?e b?d? z tego korzysta?a.
Umiem przenosi? baz? danych... to nie by?o pierwszy raz.
No có?, a czy teraz mog? co? z tym zrobi??

Teraz musisz to przekonwertowac.
Nie wiem gdzie masz teraz baze, ale np. na http://xon.pl administracja jest w posiadaniu odpowiednich narzedzi sluzacych do tego celu.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Na razie testuj? http://prothost.pl i rozmawia?am z administratorem. Te? mówi? o konwertowaniu jednak nic o narz?dziach, wi?c pewnie takowych nie ma.

Pieka
decymka napisa?/a:
Na razie testuj? http://prothost.pl i rozmawia?am z administratorem. Te? mówi? o konwertowaniu jednak nic o narz?dziach, wi?c pewnie takowych nie ma.

Byc moze czas pomyslec o profesjonalistach Grin
W ramach testu polecam http://xon.pl Grin
Przeciez My* na nim stoimy Smile

*-support
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
A jak to si? sta?o, ?e do Was nie dotar?am? Smile

Pieka
decymka napisa?/a:
A jak to si? sta?o, ?e do Was nie dotar?am? Smile

Pojecia nie mam, ale wiem jedno, zawsze mozesz to naprawic Grin
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Pieka napisa?:
Pojecia nie mam, ale wiem jedno, zawsze mozesz to naprawic smiley

Pomy?l? o tym. Smile

A baz? ju? przenios?am i chyba dobrze, poniewa? mam polskie literki (jakie one s? pi?kne Grin ) Ale zajrzyjcie na moj? strone, poniewa? napisy : strona g?ówna i artyku?y nie maj? litery "?". Gdzie mog? to zmieni??

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl