Zobacz temat
Obja?nienie najwazniejszych plików
|
|
czarkowsky |
Dodany dnia 17.06.2006 17:23:44
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 110 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 24.02.2006 11:26 |
Poruszam spraw? jako osobny temat, bo wydaje mi si? istotny dla tych, którzy zaczynaj? dostosowywa? php-fusiona do wygladu swojej strony. Problem w tym, ?e kiedy sama modyfikacja thema nie wystarczy trzeba wiedzie? jak? rol? pe?ni? pozosta?e pliki, które ?aduj? sie podczas instalacji fusiona. I tu jest w?a?nie moje pytanie, gdzie znajd? obja?nienie do tych plików? A mo?e kto? zrobi? sobie opis i móg?by go udost?pni?. Moje pytanie wynika z dzisiejszego problemu, który wynik? podczas modyfikacji panelu bocznego z menu (czytaj na stronie poni?ej). |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 11.09.2025 00:11:10
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
as |
Dodany dnia 17.06.2006 17:36:36
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1509 Data rejestracji: 25.01.2005 21:55 |
Nieocenionym ?ród?em wiedzy jest samo studiowanie postów Forum... tylko, ?e to czasoch?onne i nu??ce pewnie. Jest jeszcze Elementarz do którego tajemne wej?cie znajduje si? w sekcji Przedszkole. Z rzadziej spotykanych metod zdobywania wiedzy w tym zakresie jest jeszcze PW i GG do usera, który winien posiada? nie tylko wiedz? w temacie ale te? i wielk? cierpliwo??. Nie mog? poleci? tej ostatniej metody z czystym sumieniem, bo prowadzi ona do wielu nieporozumie? i kwasów...
as
|
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 17.06.2006 17:38:10
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 837 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Na oficialnej stronie fusiona masz rozpis co do czego sluzy. A jesli masz na mysli konkretny plik to pytaj tutaj... tak ci nikt tabelki robic nie bedzie ![]() Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
Shaolin |
Dodany dnia 17.06.2006 17:42:21
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 888 Data rejestracji: 23.10.2004 14:59 |
Na stronie poni?ej? Przecie? nie poda?e? ?adnej strony... Do dostosowania wygl?du wystarczy tylko theme.php +styles.css, w pozosta?ych panelach w sumie nie ma co dostosowywa?. Chocia? je?li chcesz tam co? doda?, to znajomo?? funkcji plików mo?e si? przyda?... subheader.php - meta tagi, wszystko na stronie a? do tagu <body> footer.php - tagi ko?cz?ce stron?, mo?esz tam wrzuci? np. staty. side_left.php i side_right.php - panele boczne, lewa i prawa strona. W sumie to nie ma tam nic do modyfikacji, wszystko mo?na zrobi? z poziomu Panelu Admina. maincore.php - wszystkie funkcje PHP-Fusion - od po??czenia z baz? i nazw sta?ych po nawigacj? i BBCode. Lepiej nie modyfikowa?, zw?aszcza, ?e wizualnie i tak to nic nie da. articles.php i readarticle.php - pierwszy odpowiedzialny za wy?wietlanie kategorii artyku?ów, drugi za same artyku?y. W articles.php mo?esz ?mia?o wszystko zmienia?, jednak edytowanie readarticle.php jest ma?o istotne, bo za wy?wietlanie artyku?ów i tak odpowiada funkcja render_article w theme.php. Podaj adres strony i napisz, o jakie sekcje chodzi, wtedy b?d? mog?a co? wi?cej pomóc. //edit: Z rzadziej spotykanych metod zdobywania wiedzy w tym zakresie jest jeszcze PW i GG do usera, który winien posiada? nie tylko wiedz? w temacie ale te? i wielk? cierpliwo??. Nie polecam, za takie co? mo?na co najwy?ej zarobi? bana. Z tego co wiem to wi?kszo?? adminów (i nie-adminów, ale tych, co co? wiedz?) reaguje alergicznie na natr?tów na gg. Chyba, ?e zg?aszasz si? na ochotnika do prowadzenia supportu live, as... :-) as//...nie, nie - napisa?em przeca, ?e jest to jedna z dost?pnych metod, której nie polecam z ró?nych powodów... Edytowane przez as dnia 17.06.2006 20:40:14 working
|
|
|
czarkowsky |
Dodany dnia 17.06.2006 19:48:14
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 110 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 24.02.2006 11:26 |
By? mo?e ?le pytam albo nie rozumiem dzia?ania php-fusion, ale za?ó?my, ze chc? inaczej ni? na wi?kszo?ci waszych stron rozmie?ci? tytu?, zdj?cie i sam tekst w newsie(pyta?em o to chyba 3 dni temu na forum) lub troch? inaczej zbudowa? panel boczny z linkami, czyli menu(o co pyta?em post ni?ej i to mia?em na my?li pisz?c 'poni?ej"![]() Takich zmian nie dokonam w theme.php. Tam mog? tylko zmieni? "opakowanie", ale wygl?d newsa, czy uk?ad bocznego menu na wszystkich stronach (niezale?nie od u?ytej skórki) wygl?da tak samo. Post ni?ej, odpowiadaj?c na moje pytanie As sam napisa?, ?e za wygl?d bocznego menu odpowiada inny plik niz theme.php, bo w rzeczy samej tak przecie? jest. Ja chcia?bym wiedzie?, konkretnie które pliki s? odpowiedzialne za poszczególne fragmenty cms-a(np, który tworzy boczny panel nawigacyjny, który newsa, który forum itp). Oczywi?cie niektórych rzeczy mo?na domy?li? si? po nazwie, ale to nie jest dobry sposób. poza tym po co odkrywa? na nowo rzeczy dawno odkryte. Czy? forum nie jest po to, bo podzieli? si? wiedz?? Uff, znowu wypracowanie, na które pewnie nikt nie odpowie... Edytowane przez czarkowsky dnia 17.06.2006 21:02:47 |
|
|
czarkowsky |
Dodany dnia 17.06.2006 20:05:33
|
dzieki za pomoc!
Edytowane przez czarkowsky dnia 23.06.2006 19:53:54 |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 18.06.2006 02:34:19
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Do Ciebie Jesli jeszcze raz napiszesz posta pod postem to bede zmuszony byc tym niedobrym.. Jestem jaki jestem
![]() |
|
Przejdź do forum: |