ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 29

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Zmiana czcionki w panelach
c-milionaire
Otóż chcialbym zmienić czcionkę w nazwie panela czcionka nie jest standardowa (sciągnięta z internetu) używalem szukajki cos tam znalazło ale było dużo napisane nic nikomu nie wychodziło i w efekcie się skączylo że nikt nic nie zrobil ale pisali że można tak zrobić ( zminić czcionke na niestandardowal) daje wam treśc pliku theme i style i prosilbym o dokloadne wyjaśnienie co jak mam zrobić gdzie jak wkleić bądz zminić. czcionka się nazywa Searfont.ttf

THEME
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

}
?>

Wścibski Gość
Dodany dnia 24.11.2024 20:32:15
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
wlodi
Poprostu utwórz obrazki o takiej wysokosci jak panel i napisz w nim np. Nawigacja wybrana czcionka i poszukaj pliku od panelu nawigacja i tam gdzie wpisujesz nazwe wpisz adres pliku graficznego.

http://telegram.revo.la
c-milionaire
czyli jak zrobiłem panel mam go shostować a adres mam wpisać gdzie ??

proton
Polecam sposób aby zrobić parę openside tzn.
Dodać pare nowych np. openside_a, openside_b itd. W każdym ustawić aby w tle był inny obrazek. Bo jesli tylko zmienisz czcionkę to u ceibie będzie dobrze bo ja amsz, a jak ktoś jej nie ma to będzie miał wyświetlaną domyślną.

http://www.mortek.pl
c-milionaire
próbowałem już tak zrobić ale było raczej nie zle wyjaśnione bo nikomu się nie udało mógł byś to wytłumaczyć tak jak chlop krowie krok po kroku co mam zrobić gdzie z co wkleić na górze masz mój plik theme i style

Z Góry dziękuje SmileSmile
Edytowane przez c-milionaire dnia 16.07.2006 08:14:17

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
To co chcesz zrobić wymaga-polega na wyświetlaniu czcionki w trybie graficznym.
Do tego, należy użyć funkcji GD-która dynamicznie utworzy obrazek na podstawie Twojego fontu ttf i treści(+tło). Tak, że de fakto czcionka w nazwie panelu będzie dynamicznie tworzonym obrazkiem.
Jest kilka gotowych theme z zastosowaniem tej metody np. grungeconcept na nim można się wzorować, bęą jednak problemy z polskimi literami.

wlodekp.europa.pl
c-milionaire
dobrze zrobiłem jak kazałeś ale jka teraz tą czcionkę powiększyć wiem że trzeba gdzieś w pliku w style.css tylko gdzie ???

I jeśli mógłbyś powiedzieć jak mam zminić tą czcionkę tym sposobem co powiedzialeś na szablonie Insecure jeśli możesz to wszystko pokolei

czyli po prosty jak mam użyć tą funkcje GD
Edytowane przez c-milionaire dnia 16.07.2006 09:56:15

Nie rozumiemy się całkowicie. Do tego jest potrzebna specjalna konstrukcja theme z dodatkowymi plikami, operującymi na fontach ttf. W style.css możesz sobie tylko żonglować wielkością czcionki tekstowej a nie graficznej-jaką jest ttf.
Wielkość czcionki jest zdefiniowana np. w pliku ttf.php, gdzie funkcja:
to określa i:
poszczeglne argumenty liczbowe odpowiadaja za
1-wielkość czcionki
2-kat obrotu tekstu
3-odleglość poczatku tekstu x
4-wysokość gónej krawędzi tekstu y
Można więc mieć każdą wielkość czcionki(niebotyczną)
Jeszcze raz wskazuje na grungeconcept, żeby zobaczyć jak to się robi i czy będziesz potrafił przerobić sam swoje theme w ten sposób, bo jeśli nie, to daj sobie spokój z ttf i wstaw obrazki z tekstem jako nagłówki paneli.

wlodekp.europa.pl
c-milionaire
wlasnie robie na podstwie tego theme grungeconcept zminilem poprostu w nim czcionkę na tą co ja chcialem i po prostu jest ona mala i chcę ją powiększyć bo w obecnych rozmiarach jest nie widoczna

Jeśli tak to zastosuj się do wskazówek tyczących argumentów liczbowych w mojej poprzedniej wypowiedzi. Zobacz 1 zmieniam z 20 na 40
zdzplock.europa.p...
zdzplock.europa.p...

wlodekp.europa.pl
c-milionaire
oo dzięki pomoglo

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl