ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 23

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Jak zrobi? w?asn? strone WAP? bez znajomo?ci WML :)
SebaZ
Przegl?daj?c zasoby WorldWideWeb natrafi?em na bardzo prost? i bardzo funkcjonaln? klas? PHP generuj?c? dokumenty WML, czyli strony internetowe napisane j?zykiem WML, tworz?ce jak?e popularne teraz strony WAP. Co czyni je tak popularnymi? a no to, ?e s? dost?pne z poziomu telefonów komorkowych, gdy? do ich przegladania nie potrzeba specjalnej przegl?darki zainstalowanej w komórce.

Najbardziej ucieszy?o mnie to, ?e autorem tej klasy (a raczej 2 klas o czym sie zaraz przekonacie) jest Polak, niejaki Marcin Laber.

No ale do?? ju? tych informacji wst?pnych, przechodzimy do rzeczy, a mianowicie do instalacji tej?e klasy na PHP-Fusion i innych CMS'ach, a tak?e dowolnych stronach, gdy? opis ten jest i b?dzie uniwersalny.

Co b?dzie potrzebne:

-> Plik mlswap.php. Zamieszcze tutaj oryginalny plik klasy i najlepiej b?dzie jesli wy te? tak zrobicie na swoich stronach:
mlswap.php
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Osoby znaj?ce troch? tematyk? programowania w PHP zauwa?yli, ?e w kodzie powy?ej zawarte sa 2 klasy, o których wspomina?em na samym pocz?tku. S? to klasy: wml_doc oraz wml_card i na nich jest wszystko oparte

-> Przegl?darka WAP (najbardziej znana to Opera, Firefox oraz IE nie umo?liwiaj? wy?wietlania dokumentów WML a tym samym stron WAP)
-> telefon komórkowy z opcj? WAP

Dokumentacja - spis metod i funkcji

class wml_doc - klasa g?ówna, odpowiedzialna za wy?wietlanie strony WAP

function add_card($card) - funkcja tworz?ca karty/podstrony, parametr $card to zmienna, w której znajduje si? wcze?niej utworzona karta za pomoca klasy wml_card opisanej ni?ej

function add_button($title, $action = "prev", $href = "") - funkcja dodaj?ca przycisk ponad nag?ówkiem karty/podstrony, parametr $title - napis na przycisku, parametr $action w obecnej wersji klasy przyjmuje 2 opcje: prev - wtedy przycisk pe?ni funkcj? WSTECZ oraz options - wtedy przenosi pod adres zawarty w parametrze $href

function show() - funkcja parsuj?ca, generuj?ca i wy?wietl;aj?ca stron? WAP

class wml_card - klasa odpowiedzialna za wygl?d i elementy znajdujace si? na poszczególnych kartach

function create($title = "Main", $id = "main") - funkcja tworz?ca now? karte/podstron?, parametr $title - jest to tytu? danej karty, parametr $id - opcjonalny, jest to unikalna nazwa danej podstrony

function add_timer($time, $url, $name = "maintimer") - funkcja przekierowuj?ca na strone z parametru $url jesli czas podany w $time ju? min??, parametr $name jest opcjonalny

function add($code) - funkcja podobna do echo() w PHP, wy?wietla co jest podane w $code - dozwolony jest XHTML

Sposób u?ycia - przyk?ady

Chc?c stworzy? stron? WAP na samym pocz?tku czy to Strony Dodatkowej w PHP-Fusion, czy to w dowolnym pliku *.php nale?y za?adowa? nasza klas? podaj?c w?a?ciw? ?cie?ke do pliku którego zawarto?c poda?em w pierwszym punkcie instrukcji:

Nast?pnym krokiem jest stworzenie conajmniej 2 zmiennych, które b?da korzysta?y z obu klas:

Teraz trzeba "stworzy?" wygl?d pierwszej strony w zmiennej $card1:

Na koniec wystarczy zainicjowa? now? kart? w dokumencie WML oraz wy?wietli? wszystko w przegl?darce:

Oczywi?cie strona WAP mo?e zawiera? tak?e podstrony, do których moga prowadzic linki na stronie g?ównej. W tym celu ponownie inicjujemy wszystko z tym, ?e teraz stworzymy 2 podstrony:

Aran?ujemy wygl?d obu kart:

Istnieje jeszcze mo?liwo?? dodania przycisków nad nag?ówkiem podstrony za pomoc? metody add_button z klasy wml_doc. A robi si? to tak, ?e przed wy?wietleniem strony WAP
wstawiamy kod w stylu
wklejcie te przyciski z przyk?adu powy?ej i sami zobaczcie jaki to da efekt.

To wszystko....

No i "ma?y" instruktarz si? sko?czy?. Mam nadziej?, ze to si? komu? przyda. Piszcie w tym temacie (i tylko w nim, na GG nie odpowiadam) co jest nie tak, co mo?naby doda?, ewentualnie o co rozszerzy? klase do generowania dokumentów WML, bo ?wiadom jestem, ze nie zawiera ona wszystkiego (jak chocia?by parametr $action w j?zyku WML ma conajmniej 4 opcje, a tutaj s? dost?pne tylko 2).

Wszelkie prawa zastrze?one! Autorem tekstu jest Sebastian (SebaZ) Zaborowski. Publikacja gdziekolwiek tylko za zgod? autora.
Copyrights © 2006 by SebaZ

Edytowane przez SebaZ dnia 03.08.2006 00:21:40
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 16:18:21
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
A ja od siebie dodam, ze jak to wyglada w rzeczywistosci mozna zobaczyc na stronie autora klas, czyli na mwap'ie: http://mwap.kerne... Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
hehe, zapomnia?em o przyk?adzie Pfft
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Krzyk
byscie mogli chociaz dac screena Pfft bo korzystam z FF wiec mi to nie trybi Wink

http://e-krzyk.pl/
SebaZ
to uzyj telefonu albo zainstaluj oper?.
Co da screen? jak w przegladrace wyglada inaczej ni? na komórce Smile Jest inna kolorystyka

Krzyk
zebym mial forse na koncie Pfft to moze bym wszedl Wink
a opery to nie chce mi sie instalowac ;P juz i tak mam burdel na kompie Grin

http://e-krzyk.pl/
Pieka
Krzyk napisa?/a:
zebym mial forse na koncie Pfft to moze bym wszedl Wink
a opery to nie chce mi sie instalowac ;P juz i tak mam burdel na kompie Grin

Malo masz emulatorow w sieci???
Osobiscie polecam Opere lub WinWAP'a.
Jak chcesz za free to Klondike Grin , ale zapomnij o kolorach Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
lycon5
A co zrbi? je?li ma si? problem z polskimi znakami ??
Wiem, kiedy? by?em niemi?y. Zapomnijmy...
http://www.basket...

www.basketinfo.pl
SebaZ
a fakt! przy?apa?e? mnie :) zapomnia?em doda?, ze mo?liwa jest zmiana kodowania danej strony WAP, bo domyslnie ustawione jest UTF-8.
Aby zmienic kodowanie nale?y przed:

wstawi? linijk?
gdzie zamiast iso-8859-2 daje si? potrzebne kodowanie znaków

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl