ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 22

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » B??dy i korekty
 Drukuj temat
Kodowanie t?umaczenia - kodowanie bazy danych
Riklaunim
ko?cz? remont Bibliotek powoli i aktualizuj? obecnie opis instalacji php-fusion. Natrafi?em na ma?y "b??d", otó? po instalacji na mysql5 (5.0.24) w panelu admina ?ci?te s? podpisy pod modu?ami (a nazwy te s? przechowywane w bazie): Ustawienia R - tnie na pierwszym polskim znaku. Zmiany collation/charset na latin2 i przeinstalowanie da?o Ustawienia R??ne - efekt podwójnego iso-8859-2 Wink dane pobierane bezpo?rednio z plików t?umacze? s? wy?wietlane poprawnie... nie wiem czy jest jakie? rozwi?zanie tego problemu ale dla MySQL5 zalecam u?ywanie utf-8 tj zmian? kodowania plików spolszczenia na utf-8 (odpowiednie "zapisz jako" Wink) bo latin* w MySQL to generalnie pora?ka.
Edit: instalacja w wersji utf-8 dzia?a ?licznie Wink
Edytowane przez Riklaunim dnia 14.09.2006 15:55:35

http://www.cms.rk.edu.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 17:04:02
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Mo?e w takim razie ja z mojego do?wiadczenia. Od pocz?tku mojej przygody z Fusion u?ywam mysql 5 i php5(ponad rok ). wystartowa?em 5.0.1 alfa teraz jad? na 5.1.6 Problemy s? tylko i wy??cznie z Latin2 którego wogóle nie trawi. Ostatnimi czasy próbowa?em zaimportowa? u siebie baz? zrobion? w latin2 4.1 i w ?aden sposób nie udaje mi si? uzyska? polskich liter z bazy. Stosuj?c wszystkie mo?liwe konwersje, wklejaj?c na ?ywca kod polskich liter z phpmyadmin w latin2. Nowa to samo Natomiast latin1 nawet defoult mam szwedzki jest OK i mo?na zrobi? wszystko. Mam 2 strony przekodowane ca?kowicie na UTF8-html i chyba uczyni? to u siebie standardem Fusion-znikaj? problemy z rss parser i polskimi literami oraz dowolnymi fontami ttf-kreowanymi przez GD. Reasumuj?c-latin2 to w 5-tkach totalna pora?ka.

wlodekp.europa.pl
Pieka
Nie widze problemy w przekodowaniu we wlasnym zakresie plikow locali Smile
U mnie standardem jest utf-8 i pliki po tlumaczeniu musialem extra zapisywac w iso.
Jednak w zwiazku z tym, ze w 99% jest to odpowiednie kodowanie, nie sadze aby mialo sens cokolwiek zmieniac.
W kazdym razie nie w sensie globalnym.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Globalnie-pewnie ?e nie-tylko zale?y czego si? u?ywa, wi?kszo?c locali-narodowych Fusion jest w iso-prze?wiczy?em akurat dzisiaj temat testuj?c litewski mod zmiany j?zyka online-dopisuj?c wybór do wszystkich swoich paneli(jeszcze nie to, ale prawie)
Mam takie strony, poniewa? mam ustawione na serwerach automaty html-iso i utf8, obs?uguj? co si? zapoda-bez wymusze?-i wszystko chodzi. Jednak UTF8 to ?wiatowy standard multi w UNIX od zawsze.

wlodekp.europa.pl
Je?li przy nowej instalacji Fusion widzimy brak polskich liter w nawigacji i PA-jest to sygna?em, ?e utworzona baza na Waszym serwerze ma kodowanie Latin2 i pochodzi z wersji mysql5, u?ycie za??czonego pliku setup.php pkrzekoduje instalowane tabele do UTF8 general_ci i tak zapisze dane z locali i pó?niejsze wpisy systemu.
Nale?y tego dokona? zaraz na starcie-bo pó?niejsze zmiany b?d? tylko widoczne w dodanych wpisach, po ich zrobieniu. W starych wyst?pi brak polskich liter.
Pó?niej na piechot? trzeba rze?bi?, najpierw zmieni? charsety generalne tabel, poleceniem TRUNCATE usun?? stare wpisy i dopiero tworzone nowe b?d? dobre, warto wi?c na pocz?tku tego dokona?.
plik pochodzi z 6.01.5

Ciebie rowniez obowiazuje regulamin-post za postem/Pieka
wlodekp dodał/a następującą plik:
setup.zip [7.41kB / 344 Pobrane]

Edytowane przez Pieka dnia 15.09.2006 12:03:27

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl