Zobacz temat
Kodowanie "$DB" w phpMyAdmin.
|
|
xeo |
Dodany dnia 15.12.2006 19:33:18
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 |
Problem polega na tym ?e nie moge ustawi? polskich znaków na stronie, konwertowa?em na wiele sposobów bazy danych i w ?aden sposób nie mog? sobie z tym poradzi? wi?c zacz??em zagl?da? g??biej w ustawienia w phpMyadmin i zauwarzam pewne ró?nice w ustawieniach serwera starego i nowego:w zak?adce zmienne/zmienne i ustawienia serwera Stary serwer: --- warto?? sesji---warto?? globalna collation connection---utf8_polish_ci---utf8_general_ci collation database---utf8_general_ci---utf8_general_ci collation server---utf8_general_ci---utf8_general_ci Nowy serwer: collation connection--utf8_polish_ci---utf8_polish_ci(warto?? globalna) collation database--latin2_general_ci (warto?? sesji/warto?? globalna) collation server--latin2_general_ci (warto?? sesji/warto?? globalna) i zwi?zku z tym czy mam mo?liwo?? zaimportowania bazy danych poprawnie na nowy serwer, czy musze co? zmieni? w ustawieniach w phpMyadmin czy nie mam na to wp?ywu? ![]() ![]() __________________________________________
Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 10.09.2025 00:35:26
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
![]() |
Dodany dnia 15.12.2006 20:53:02
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Napisz? tylko informacyjnie, bo 2 dni temu dok?adnie opisywa?em tak? sytuacj?-jak? pl. Te wskazania mówi?, ?e Twój nowy serwer tworzy baz? z ustawieniami defoult kodowania LATIN2. Je?li masz takie uprawnienia to przy tworzeniu nowej bazy z poziomu phpmyadmin masz list? rozwijaln? z której mo?esz wybra? kodowanie nowo powstaj?cej bazy-je?li nie to b?dzie automatem LATIN2. I nale?y post?powa? wed?ug procedur instalacj i importu obowi?zuj?cego w Latin2-których po raz enty nie b?? powtarza?. |
|
|
xeo |
Dodany dnia 15.12.2006 22:58:43
|
:@ Nic z tego :@ ani pierwsza metoda nie pozwoli?a zmieni? na dobrze wy?wietlaj?ce si? znaki (mam mo?liwo?? zmiany na LATIN2 przy imporcie DB na nowy serwer.) druga metoda z dopisaniem do pliku maincore.php w lini 46-ej. code-u i wywaleniu z kopi BD z starego serwera wpisów jeszcze bardziej pogorszy?o spraw? z polskimi znakami. __________________________________________
Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? |
|
|
![]() |
Dodany dnia 15.12.2006 23:56:17
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Jako? u innych to skutkuje: Osobi?cie w tej chwili posiadam 4 swoje serwery-komputery 2 w utf8 2 w latin2 i ??gluje mi?dzy nimi kopiami jak chce. A czyta? nale?y dok?adnie: co innego kopia wykonana w PA i co innego kopia phpmyadmin i obie importowane przez phpmyadmin z wyborem bez i usuni?ciem defoult do bazy Latin2-to zupe?nie inne bajki. Ma?o tego brak dok?adnego wykonywania-specyfiki swoich ustawie? zaowocuje jeszcze tym ?e albo nowe b?d? z polskimi import nie albo na odwrót importowane polskie nowe krzaki. I to by by?o na tyle-a w latin2=czystym phpmyadmin pokazuje normalnie polskie litery wi?c na pichot? te? mo?na rze?bi?-co kto lubi. |
|
|
xeo |
Dodany dnia 16.12.2006 00:13:20
|
OK mo?e i tak bo ju? si? w tym wszystkim pogubi?em co importowa?em co usuwa?em z DB ktur? wrzuca?em na nowy serwer ale jak by co zaczynam ca?? zabaw? od nowa z wrzuceniem plików na serwer (nowy) i ?wierzutkimi kopiami DB z starego serwera. Wiem ?e to jest m?cz?ce jak wie sie o co chodzi to takie jak moje lamerskie posty was mecz? ale ja dopiero co raczkuje w php sql itp.itd. a na marginesie to przez takie posty robi sie smietnik na forum i bardziej sie wprowadza w b??d nowych u?ytkowników lecz takie s? uroki forum. __________________________________________
|
|
![]() |
Dodany dnia 16.12.2006 00:24:25
|
Dobra mnie te? nu?? te ci?g?e polskie litery i te? mi si? nie raz pier.. I nie chodzi tu o brylowanie i lamerowanie. Mamy doprowadzi? do chodz?cego Fusion z importem u Ciebie. Id? teraz po fajki do nocnego-200m wracam parz? ze 3 kawosze i jedziemy krok po kroku do skutku-za 20-30min-proceduralnie. DOPISANE W EDYCJI: 1. Wstaw w maincore dopisek Latin2 2. Zrób kopie bazy z poziomu PA starego serwera gz(tylko nie YOYO bo gz tam kaszana) Komanderem wyci?gnij plik sql ze skompresowanego gz. Edytuj wordpad usu? wszystkie wpisy z kopii defoult charset UTF8, WSZYSTKIE i je?li b?d? to jeszcze colate utf8 polish. Poprawion? kopi? umie?? ponownie w gz comanderem nadpisuj?c stary sql. Importuj baz? bez ?adnego wyboru-pójdzie utf8-powinno ju? by? OK-zobaczymy! Je?li nie iportuj jeszcze raz z wyborem importu latin2 Edytowane przez wlodekp dnia 16.12.2006 01:06:44 |
|
|
xeo |
Dodany dnia 16.12.2006 01:17:38
|
wlodekp napisa?/a: DOPISANE W EDYCJI: 1. Wstaw w maincore dopisek Latin2 2. Zrób kopie bazy z poziomu PA starego serwera gz(tylko nie YOYO bo gz tam kaszana) dlaczego kaszana?? __________________________________________
|
|
![]() |
Dodany dnia 16.12.2006 01:21:18
|
Kopi? przynajmiej u mnie robi gz ale ona si? nie otwiera natomiast sql tak ale nie wiem jak du?? b?dziesz mia? baz?? JESTEM TERAZ NA SKYPE MIKROFON |
|
Przejdź do forum: |