Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
Znikniecie zdjec z albumow
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 14:50:34
|
Bywalec Postów: 836 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Hej. Pojawil mi sie dziwny problem, mam najnowszego fusiona i wchodze teraz na swoja stronke i niema zadnych fotek w albumie... jeszcze dzisiaj rano bylo wszystko ok, od tego czasu nic nie ruszalem. Pliki na serwerze sa, baza danych tez ok, ale co zauwazylem, ze fotki sa pobierane z: /images/photoalbum/album_3/... a pliki mam w: /images/photoalbum/... dziwne to troszke ze nagle mu sie sciezka zmienila bez zadnej ingerencji :\ co jest grane? Z tego co wyczytalem na forum problem taki mogl by miec miejsce w sytuacji gdy przechodzi sie z starszej wersji fusiona bo byla zmieniana organizacja fotek w albumach, tylko to sie nijak ma do mnie bo ja albumow zaczalem uzywac duzo po tej zmianie, a druga sprawa jeszce klilka godzin wczesniej bylo ok... EDIT: Dobra, odnalazlem taka linijke: Czy to oznacza ze po prostu mi wylaczyli SAFEMODE na serwerze? Edytowane przez m_i_n dnia 01.03.2007 14:56:07 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 23.11.2024 22:51:10
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
wlodekp |
Dodany dnia 01.03.2007 14:59:06
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
To jest objaw wyłączenia przez admina safemode w trakcie pracy-album_3 idzie bez safemode, galeria automatycznie wykrywa tryb serwera i do niego się dostosowuje. Jesli tak zostanie to albo od nowa galeria bądź żmudne rzezbienie ręczne z bazami i katalog album_1 itd zapis w bazie jest identyczny inna struktura katalogu-reczne wykonanie-pozostaje-patrzac w baze po albumach gdzie album_1 to id 1 i w nim fotki tego albumu itd.
|
|
|
Drakoo |
Dodany dnia 01.03.2007 15:00:26
|
Początkujący Postów: 202 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 01.07.2005 19:34 |
Daj adres strony |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 15:33:42
|
Ten co w podpisie: www.bbproject.net Sciagnalem sobie konwerter galerii ale patrzac w jego zrodla juz widze ze bardziej sobie zaszkodze niz pomoge bo tam tez jest ingerencja w baze danych... Da sie jakos to recznie dostosowac w miare bezbolesnie? mam tylko 1 album Strzelam ze tylko trzeba pliki przeniesc do odpowiedniego podfolderu ale czy aby to wszystko? moze mi ktos to potwierdzic kto sie orientuje w tym temacie? Edytowane przez m_i_n dnia 01.03.2007 15:53:28 |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 01.03.2007 17:33:44
|
@m_i_n a o czy ja mówię to jest tak samo jak przenoszenie z serwera na serwer z takiego z safemode na bez safemode. Konwerter galerii nie jest napisany do tego i owszem on generuje album_1 itd ale był napisany do zmiany struktury tabeli serii 300 i przy okazji jesli nie ma safemode do tych katalogów bo jeśli jest to i tak bedzie jeden katalog tylko przezwie zdjecia i zmieni tabele bazy. I gdybym tej operacji nie robił już wielokrotnie-wcale bym nie pisał. Bez safemode i z jednym albumem jak twierdzisz struktura na dysku serwera jest taka: photoalbum: submisions(katalog) miniaturkaalbumu.jpg album_1 katalog i w nim zdjecie1.jpg(cale-oryginal) miniaturkazdjecia1_t1.jpg pomniejszonezdjecie1_t2.jpg 2.jpg 2_1.jpg 2_2.jpg 3.jpg 3_1.jpg 3._2.jpg .......... Czyli przy jednym albumie tylko miniaturka albumu z zdjecie.jpg w katalogu photoalbum, a pozostałe w utworzonym po ftp podkatalogu album_1 skopiuj tak pare nie usuwajac starych do utworzonego katalogu album_1 zobaczysz ze pojawia sie w galerii , po skopiowaniu wszystkich i sprawdzeniu wyświetlania mozesz usunac je z katalogu photoalbum bo beda w album_1. I na koniec 1 album to znaczy ze miales przed tem np tylko album o nazwie fusion i w nim wszystkie fotki. Bo jesli to bylo np fusion, fosion6, fusion7-trzy albumy to wtedy: podkatalogi i w nich fotki albumów album_1 album_2 album_3 zreszta widac to po ilosci kategorii w tabeli photoalbums ile kategorii tyle albumów i id kategorii=nr album_x podkatalog albumu w photoalbums. TYLE Edytowane przez wlodekp dnia 01.03.2007 18:03:17 |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 18:09:10
|
A czy podfoldery albumow musza miec jakis specialny CHMOD? 777? EDIT: Jak analizuje kod administracji fusiona to wychodzi na to ze 755 :) Bo jesli to bylo np fusion, fosion6, fusion7-trzy albumy to wtedy: podkatalogi i w nich fotki albumów album_1 album_2 album_3 zreszta widac to po ilosci kategorii w tabeli photoalbums ile kategorii tyle albumów i id kategorii=nr album_x podkatalog albumu w photoalbums. Tak wiem, akurat ja musze dac album_3 mimo ze mam tylko jeden bo poczatkowo sie bawilem ta funkcja fusiona i auto increment do 3 juz zdazyl dojechac :) Edytowane przez m_i_n dnia 01.03.2007 18:14:19 |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 01.03.2007 18:17:26
|
podfoldery utworzone po ftp 755 i do nich bedziesz mial dostep po ftp usun kopiuj itd bo nastepne jesli dodasz z pa nowy album beda wlasnoscia www konta chown i po ftp nic z nich juz nie usuniesz tylko z pa albo moj wynalazek usuwanie calych albumow -fusion-oczywiscie wszysko mozna z cpanela-ale baza-wpisy tego albumu? chmod album_1 755 |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 18:25:09
|
Prawde mowiac tak chaotycznie piszesz ze nie wiem co chcesz mi przekazac. To nie tak, jesli beda wlasnoscia www to przez ftp spokojnie usune, conajwyzej jesli zrobie z ftp to byl by problem z dostepem via php. |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 01.03.2007 18:51:35
|
dobra galeria normalnie bez safemode tworzy sama te albumy nowa tworzy je przez upload i poleceniem mkdir album_1 katalogiem nadrzednym jest photoalbum z chmod 777 bo jak nie to zakaz utworzenia podkatalogu. Oryginalne podkatalogi typu album_1 sa tworzone uploadem z konta www globalnego nie konta uzytkownika m_i_n wiec tylko uploadem pożniej mozna je kasować po ftp permisions denided-user m_i_n to k woli wyjasnienia. Natomiast to co utworzysz po ftp jest Twoją własnością i masz full dostep i to teraz Ciebie dotyczy. Wspomniałem tylko zebys później nie był zdziwiony przy normalnym dodawaniu nastepnych albumów w przyszłosci i prawach dostepu. Wystapi tu nowy element tworzenia podkatalogu przez fusion-system konto www z jednoczesnym wrzucaniem do niego plików. Sygnalizuje to bo do tej pory nigdy nie byly tworzone podkatalogi-i wtedy nie ma problemu z dostepem po ftp do wszystkiego-to tylko na marginesie. Utworz po ftp te katalogi(katalog) wrzuc fotki i bedzie ok normalnie pracujacy system po ftp sam nadaje chmody katalog 755 plik 644 wiec to zrobi sam wrzucaj i ciesz się że odżyła-galeria. |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 19:22:43
|
Wspomniałem tylko zebys później nie był zdziwiony przy normalnym dodawaniu nastepnych albumów w przyszłosci i prawach dostepu. Spoko, ja juz dosc dawno w tym temacie siedze i wiem co i jak |
|
|
Kazimierz |
Dodany dnia 12.03.2007 21:12:59
|
Przedszkolak Postów: 29 Data rejestracji: 24.10.2006 12:29 |
Ja właśnie mam to samo co m_i_n. Pomóżcie, proszę. Wszystko działało jak należy, teraz (nie wiem od jak dawna) albumy zdjęć są wyczyszczone, próba otwarcia zdjęcia kończy się komunikatem W katalogu photoalbum jest katalog submissions oraz wszystkie zdjęcia ze wszystkich albumów (jest ich trochę) zapisane w postaci zdjecie01.jpg zdjecie01_t1.jpg zdjecie01_t2.jpg itd. dla każdego zdjęcia. Jak przywrócić te albumy do życia w miarę prosty sposób? I dlaczego doszło do całego tego zamieszania? Z góry dziękuję za pomoc. Kazimierz http://analizyrynkowe.cal.pl Tagi! Kody i bledy w code!!/Pieka Ale ja niczego nie dotykałem! Pomaga tworzenie przez ftp odpowiednich katalogów z albumami i kopiowanie do nich poszczególnych zdjęć. Ale dlaczego doszło do tego, że zdjęcia i miniaturki mam w jednym katalogu, a wpisy w bazie mam do zdjęć w oddzielnych katalogach (albumach)? Czy jeżeli stworzę sobie "na żywca" katalogi przez ftp i skopiuję do nich zdjęcia, to czy później przy tworzeniu nowych katalogów przez stronę i dodawaniu zdjęć przez stronę nie pojawią się nowe problemy? Edytowane przez Kazimierz dnia 12.03.2007 21:52:55 |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 14.03.2007 06:48:43
|
Drodzy KOLEDZY WYJAŚNIAM ŻEBY NIE MYLIĆ POJĘĆ: Galeria fusion w wersjach 6.01.xxx jest przystosowana do pracy zarówno w safemode jak i bez i AUTOMATYCZNIE WYKRYWA TRYB PRACY SERWERA W DANEJ CHWILI. WPISY W BAZIE DANYCH SĄ IDENTYCZNE TAKIE SAME DLA OBU TRYBÓW inna jest tylko organizacja zdjęć na dysku-systemie katalogów plików serwera Zniknięcie zdjęć występuje przy zmianie ustawień trybu pracy serwera w trakcie pracy przez administratora SERWERA-bez Waszej wiedzy bądź przeniesieniu plików galeri na inny serwer z innym trybem. DOTYCZY TO TYLKO I WYŁACZNIE WYŚWIETLANIA GALERII Natomiast jakiekolwiek błędy dodawania są spowodowane błędami użytkownika typu przekroczone limity ustawień galerii w PA złe nazwy plików zdjęciowych wsadowych np ze spacją, bądź nie obsługiwaniem brakiem biblioteki GD PHP Twojego nowego serwera. Utworzone wcześniej pliki galerii na prawidłowo działającym serwerze i przeniesione po ftp nawet na zły GD będą widoczne zawsze-warunek tryb zgodności jego pracy-z organizacją katalogów. Dodawanie zdjęć zawsze możliwe najwyżej wystąpi brak starych nowe będą wykryty tryb pracy obecny. WIEC OPIS NAPRAWY NIE DOTYCZY DODAWANIA ZDJĘĆ Edytowane przez wlodekp dnia 14.03.2007 06:54:12 |
|
|
Kazimierz |
Dodany dnia 26.03.2007 12:02:41
|
wlodekp napisał/a: Natomiast jakiekolwiek błędy dodawania są spowodowane błędami użytkownika typu przekroczone limity ustawień galerii w PA złe nazwy plików zdjęciowych wsadowych np ze spacją, bądź nie obsługiwaniem brakiem biblioteki GD PHP Twojego nowego serwera. Utworzone wcześniej pliki galerii na prawidłowo działającym serwerze i przeniesione po ftp nawet na zły GD będą widoczne zawsze-warunek tryb zgodności jego pracy-z organizacją katalogów. Dodawanie zdjęć zawsze możliwe najwyżej wystąpi brak starych nowe będą wykryty tryb pracy obecny. Niestety, u mnie tak nie jest. Po stwierdzeniu braku zdjęć w galeriach utworzyłem przez ftp katalogi dla poszczególnych albumów i przeniosłem tam zdjęcia. Albumy i wszystkie zdjęcia stały się widoczne, wszystko pracuje jak należy - z wyjątkiem właśnie dodawania nowych zdjęć. Dodanie nowego zdjęcia powoduje co prawda wyświetlenie komunikatu, że zdjęcie zostało dodane, ale w galerii jest informacja "Brak zdjęcia". Na serwerze też nie są tworzone żadne pliki! Jak to naprawić? |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 26.03.2007 12:19:19
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Kazimierz napisał/a: ...Na serwerze też nie są tworzone żadne pliki! Jak to naprawić? Jestes pewny, ze masz na katalogach images, photoalbum i submissions chmod = 777? Zdjecia dodajesz z Panelu Admina, czy za pomoca linka "Dodaj zdjęcie"? Jestem jaki jestem
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 26.03.2007 12:43:36
|
Ja już zakładam że KAŻDY użytkownik fusion chmod ustawia wedle instrukcji-bo jeśli nie to czcza gadka, wchodzą w rachubę jeszcze tempy-do tymczasowego uploadu-bez nich też nic nie pójdzie-żaden upload. Czy inne rzeczy typu backup z PA chodzi-oczywiście z 777 dbbackup.php? praca-czytam |
|
|
Kazimierz |
Dodany dnia 26.03.2007 12:45:18
|
Pieka napisał/a: Jestes pewny, ze masz na katalogach images, photoalbum i submissions chmod = 777? O rzesz... Mój błąd, rzeczywiście przy tworzeniu folderów dla poszczególnych albumów nie zwróciłem uwagi na chmody. Dziękuję za pomoc i przepraszam za zawracanie głowy. Po zmianie chmod na 777 wszystko działa jak należy, ale... Dlaczego nie widać na serwerze nowo tworzonych albumów i nowo dodanych zdjęć? Czy mam rozumieć, że te zdjęcia są przechowywane w bazie sql? Bo gdzieś są przechowywane, skoro widać je na stronie. Na ftp ich nie ma. |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 26.03.2007 13:14:52
|
Najpierw to może ustalmy do końca ze to nie safemode: Poszczególne katalogi albumów tworzą się same przy tworzeniu nowego albumu i dodawaniu jego miniaturki-ICH CHMOD album_1 TO 755 natomiast katalog photoalbum nadrzędny 777 bo jak nie to nie utworzy podkatalogu album_1, album_2 .. itd i co za tym idzie nie doda plików-bo nie będzie miał gdzie. albumy tworzy funkcja mkdir() i katalog w którym ma być utworzony (album_1-podkatalog) phptoalbum 777 |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 26.03.2007 13:29:19
|
Wg. mnie glupota jest uzalezniac model trzymania galerii od takiej zmiennej jak safe_mode. Byc moze Digi ma calkowita wladze nad swoim serverem ale to nie znaczy ze kazdy Swoja droga, wydaje mi sie ze lepiej jest zmodyfikowac sobie zrodla i ustawic na sztywno tak jakby byl safe mode, wtedy po problemie mamy, nie trzeba zaglowac plikami.
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 26.03.2007 13:39:51
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Kazimierz napisał/a: Pieka napisał/a: Jestes pewny, ze masz na katalogach images, photoalbum i submissions chmod = 777? O rzesz... Mój błąd, rzeczywiście przy tworzeniu folderów dla poszczególnych albumów nie zwróciłem uwagi na chmody. Dziękuję za pomoc i przepraszam za zawracanie głowy. Po zmianie chmod na 777 wszystko działa jak należy... Pieknie, pieknie... Tyle pisania, a tu taki numer Nastepnym razem zacznij od podstaw, to dobra rada. Kazimierz napisał/a: .. Czy mam rozumieć, że te zdjęcia są przechowywane w bazie sql? Bo gdzieś są przechowywane, skoro widać je na stronie. Na ftp ich nie ma. Nie, zdjecia sa umieszczane TYLKO na FTP'ie. Zapewne zdjecia dodawane sa do konkretnych katalogow przypisanych danym albumom i dlatego nie widzisz ich w glownym katalogu galerii. Edytowane przez Pieka dnia 02.04.2007 20:06:55 Jestem jaki jestem
|
|
|
Kazimierz |
Dodany dnia 26.03.2007 19:52:37
|
Pieka napisał/a: Nie, zdjecia sa umieszczane TYLKO na FTP'ie. Zapewne zdjecia dodawane sa do konkretnych katalogow przypisanych danym albumom i dlatego nie widzisz ich w glownym katalogu galerii. Nowy katalog z nowym albumem znalazł się - nie wiem tylko, dlaczego nie było go widać od razu po założeniu nowego albumu przez stronę www. Pojawił się dopiero po rozłączeniu i ponownym zalogowaniu na ftp. Katalog jest, ale... ma chmod 700, nie mogę go zmienić, katalogu nawet nie mogę otworzyć. Próba zmiany chmod kończy się komunikatem, że nie można zmienić atrybutów zdalnych plików. Atrybuty innych albumów mogę zmienić. Co jest grane? |
|
Strona 1 z 2: 12
Przejdź do forum: |