Zobacz temat
Przeciążenie serwera MySQL
|
|
Gander |
Dodany dnia 05.05.2007 22:20:53
|
Bywalec Postów: 720 Pomógł: 37 Data rejestracji: 22.05.2005 23:17 |
Opiekuję się stroną www.renault19.pl. Już 2x blokowali serwer MySQL tłumacząc to tym ze jest zbyt duze obciążenie serwera. Zoptymalizowałem trochę stronę zmniejszając o ok 40% ilość zapytań na stronie głównej. Strona chodziła szybciej i w ogóle było lepiej. Aż do dzisiaj. NetArt - Dział Techniczny: Poniżej przesyłam przykładowe pytanie, które na nieobciązonym serwerze baz danych wykonywane jest ok 10 - 20 sekund: SELECT tf.*, tt.*, tu.user_id, tu.user_name, tu2.user_id as author_id, tu2.user_name as author_name, MAX(tp.post_id) as last_id, COUNT(tp.post_id) as count_posts FROM fusion_forums tf INNER JOIN fusion_threads tt USING(forum_id) INNER JOIN fusion_posts tp USING(thread_id) INNER JOIN fusion_users tu ON tt.thread_lastuser=tu.user_id INNER JOIN fusion_users tu2 ON tt.thread_author=tu2.user_id WHERE (forum_access='0') GROUP BY thread_id ORDER BY thread_lastpost DESC LIMIT 30; Wykonanie do wymaga analizy ponad 100 tysięcy rekordów, praktycznie z pominięciem indeksów, za to z wygenerowaniem potęznej tablicy tymczasowej. Sugeruję równiez sprawdzenie aplikacji pod kątem prawidłowości lub wogóle wystepowania indeksów, np na tablicy fusion_users, która uzywana jest bardzo czesto nie było ich wogóle, załozyłem dwa co nieco poprawiło sutuację. Swego czasu zastanawiałem się czemu w php-fusion nie ma indeksów, ale uznałem że twórcy systemu wiedzą lepiej i zapomniałem o tym. Powiedzcie mi drodzy czy Dział techniczny NetArt bredzi? |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 23.11.2024 19:53:23
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Pieka |
Dodany dnia 05.05.2007 23:09:38
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Nie bredzi, wrecz przeciwnie. Wine za ten stan rzeczy ponosi panel "Ostatnie aktywne Tematy", ktory przy wiekszej ilosci wyswietlanych tematow i dodatkowo w swej nowej wersji, standardowo zalaczonej do PHP-Fusion generuje mase zapytan. Te zapytania jednak nie sa az tak zabojcze w swej ilosci, co w zlozonosci. Najlepiej bedzie jak tej wielkosci serwis, co Renault19 wroci do starej wersji tego panela lub w ogole go wylaczy. To samo mielismy z Supportem jakis rok temu. Bylismy wtedy jeszcze na xon.pl . Edytowane przez Pieka dnia 05.05.2007 23:11:20 Jestem jaki jestem
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 05.05.2007 23:55:28
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Może teraz dotrze?
|
|
|
Riklaunim |
Dodany dnia 06.05.2007 00:49:14
|
Początkujący Postów: 244 Data rejestracji: 07.08.2004 10:53 |
to zapytanie rzeczywiście jest kosmiczne.. albo forum ma dziki układ tabel, albo ktoś chciał zaszaleć z wyświetlanymi danymi. Przykładowo dla punBB wystarczy pobrać N wpisów z tabeli tematów sortując po dacie ostatniego posta (+ tak się składa że tabela zawiera również loginy ostatniego postera i autora ) |
|
Przejdź do forum: |