ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 11

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Problemy z dodawaniem zdjęć
johny125
Witam
Ponownie proszę o pomoc , bo nikt jak na razie nie udzielił mi żbędnej pomocy . Może nie umiecie a może nie chce wam się pomóc . Za każde dobre słowo na ten temat wielkie DZIĘKI .

Mam serwer na webd.pl , wersja fusiona 6.01.10 .

Gdy chcę utworzyć nową kategorię robie wszystko według instrukcji . Wybieram zdjęcie ( w tym przypadku będzie to kopialoki.jpeg - wymiary zdjęcia to 114 x 101 , rozmiar 15,3 kB ) . Zapisuje to pod nazwą "test" i tworzy się nowy album . Przechodza na stronę główną następnie do galerii . Widoczny jest napis albumu "test" lecz brak miniaturki . Wchodzę do albumu i zdjęcie się nie wyświetla . Nie wiodać obrazka więc klikam na nim prawym przyciskiem i wybieram opcję kopiuj adres obrazka . Otwieram nową stronę i wyskakuje mi takie coś :

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Przeczytałem i postanowiłem wżucić zdjęcie na mój serwer właśnie do katalogu photoalbum . kiedy zdjęcie się tam już znajduje robie odświez i pokazuje mi się ono na stronie , lecz dalej nie widać miniaturki .

To jest taki jeden problem co do tworzenia albumu . Teraz przedstawie drugi .

Kiedy chcę dodać zdjęcie to tego albumu wybieram opcję użytkownikową ( musi zatwierdzić administrator to zdjęcie) . Dla przykładu wybieram to samo zdjęcie co przed tworzeniem albumu czyli "kopialoki.jpeg". Gdy naciskam dodaj zdjęcie wyskakuje mi błąd :

Wchodzę nastepnie do PA >> zarządzanie użytkownikami >> nadesłane materiały . Wybieram pokaż i naciskam na "kliknij tutaj aby zobaczyć zdjęcie" , no to klikam. Znowu wyskakuje mi błąd :

No to znowu dodaje zdjęcie "kopialoki_1.jpeg" (dlaczego trzeba wpisać do nazwy " _1" ?? ) . Dobra zdjęcie utworzone , daje odśwież i pokazuje mi się . Fajnie . Naciskam więc "opublikuj zdjęcie" i wyskakuje mi następujący błąd :

A pod spodem pisze "zdjęcie zostało opublikowane".

Przechodze teraz znowu na sronę główną , następnie do galerii , wchodze do albumu i otwieram to zdjęcie . Nie wyświetla mi się miniaturka tego zdjęcia i albumu ciągle nie . Zamiast zdjęcie jest nie wiem jak o nazwać "javascript" zdjęcie mi się nie otwarło .Pod zdjęciem są takie dane : (wyskakuje mi tam też jakiś bąd)

z tym już nie wiem co zrobić . Ale zabieram się teraz za zdjęcie . No to znowu robie prawym , kopiuj adres , otwoeram nową stronę w przeglądarce , wpisuje adres i wyskakuje mi coś takiego :

Wszystko by było fajnie ale nie mam na serwerze folderu "album_12" . Myślę że jakiś błąd to zmieniam nazwę album_1 na album_12 , wrzucam to zdjęcie do tego albumu , daje odśwież i niby zdjęcie się pojawia. Wchodzę na stronę główną , następnie do galerii i widać zdjęcie albumu ale nie widać miniaturki . Tak samo jest z zdjęciem w tym albumie . Miniaturki nie widać ale gdy wchodzę w to zdjęcie wszystko mi wyskakuje , zdjęcie się pojawia . Opis pod zdjęciem jest prawidłowy . Przedtem to co było zaznaczone na czerwono zniknęło .

Czy istnieje jakaś możliwość abym nie musiał wykonywać tych wszystkich czynności za każdym razem ?? Bardzo bym prosił o pomoc. Chmody w "image" zmieniłem na 777 . Próbowałem podmienić plik maincore.php i nic nie dało .

Bardzo was proszę podajcie mi jakieś konkretne odpowiedzi . Każda pomoc się liczy i za każdą dziękuje . Myślę że znajdą się tu dobrzy ludzie i mi pomogą .

Pozdrawiam

Wścibski Gość
Dodany dnia 23.11.2024 15:00:38
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
chomik
Bo masz na serwer wgrać tylko pliki z php-files przy instalacji fusiona, a nie cały ten katalog. To jest błąd. Poza tym sprawdź jeszcze raz chmody. Tylko to mi w tej chwili przychodzi do głowy. Jeśli nadal po tych zabiegach nie ruszy, to będziemy dalej myśleć.

https://niebanalnekadry.pl
laczor
johny125 napisał/a:

Widoczny jest napis albumu "test" lecz brak miniaturki . Wchodzę do albumu i zdjęcie się nie wyświetla . Nie wiodać obrazka.

Podstawowa zasada

-miniaturka musi mieć chmod 644
-zdjęcie musi mieć chmod 644
-album musi mieć chmod 755

Na przykład u mnie po dodaniu zdjęcia też nie widać miniaturki ani samego zdjęcia (wina serwera). Więc potem po dodaniu zdjęć i miniaturek nadaje im odpowiednie chmody.

Przeczytałem i postanowiłem wżucić zdjęcie na mój serwer właśnie do katalogu photoalbum . kiedy zdjęcie się tam już znajduje robie odświez i pokazuje mi się ono na stronie ,

Gdy wrzucasz zdjęcie ręcznie, automatycznie dostaje ono chmoda 644, więc jest widoczne w galerii.

lecz dalej nie widać miniaturki.

Sprawdź chmoda miniaturki w katalogu photoalbum na serwerze.

Kiedy chcę dodać zdjęcie to tego albumu wybieram opcję użytkownikową ( musi zatwierdzić administrator to zdjęcie) . Dla przykładu wybieram to samo zdjęcie co przed tworzeniem albumu czyli "kopialoki.jpeg". Gdy naciskam dodaj zdjęcie wyskakuje mi błąd :

Wchodzę nastepnie do PA >> zarządzanie użytkownikami >> nadesłane materiały . Wybieram pokaż i naciskam na "kliknij tutaj aby zobaczyć zdjęcie" , no to klikam. Znowu wyskakuje mi błąd :

No to znowu dodaje zdjęcie "kopialoki_1.jpeg" (dlaczego trzeba wpisać do nazwy " _1" ?? ) . Dobra zdjęcie utworzone , daje odśwież i pokazuje mi się . Fajnie . Naciskam więc "opublikuj zdjęcie" i wyskakuje mi następujący błąd :

A pod spodem pisze "zdjęcie zostało opublikowane".

Sprawdź, czy katalog administration/photoalbum/submissions ma chmoda 777.

Przechodze teraz znowu na sronę główną , następnie do galerii , wchodze do albumu i otwieram to zdjęcie . Nie wyświetla mi się miniaturka tego zdjęcia i albumu ciągle nie . Zamiast zdjęcie jest nie wiem jak o nazwać "javascript" zdjęcie mi się nie otwarło .Pod zdjęciem są takie dane : (wyskakuje mi tam też jakiś bąd)

Miałem coś bardzo podobnego.

www.linia29.cal.pl
johny125
Wiem że źle zrobiłem wżucając cały katalog . Teraz już się nic nie da zrobić a nie chcę utracić wszystkiego. Chmody sprawdziełem . Cały katalog image ma chmody 777 . Nie widać efektu

laczor
A images/photoalbum ?

www.linia29.cal.pl
johny125
laczor napisał/a:
Sprawdź, czy katalog administration/photoalbum/submissions ma chmoda 777.

w katalogu administrations nie mam takiego podkatalogu "photoalbum" . Są tam jedynie pliki photoalbum.php i submissions.php. Mają one chmody 644

laczor napisał/a:
A images/photoalbum ?

również ma chmody 777. Ja chmody zmieniam przez Total Comandera.
Edytowane przez johny125 dnia 08.05.2007 18:33:29

laczor
Przepraszam. images/photoalbum/submissions

www.linia29.cal.pl
johny125
laczor napisał/a:
Przepraszam. images/photoalbum/submissions

tak samo 777

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Tak po kolei:
dodawanie zdjęć katalog images 777 katalog images/photoalbums 777(zapis) ten chmod odpowiada za możliwość utworzenia podkatalogu album_x do którego dodawane są zdjęcia.
Katalog images/photoalbum/submissions 777(zapis) jest to katalog tmp-dla dodawanych zdjęć przez użytkownika dopiero zatwierdzenie publikacja przez admina przenosi te fotki do galerii i dodaje wpis do bazy.
widoczność każdej fotki i miniaturki 644 zezwolenie na odczyt.
A jak to robi Twój serwer to inna sprawa takie mają być uprawnienia do dodawania i widoczności w galerii.

wlodekp.europa.pl
johny125
wlodekp napisał/a:
Tak po kolei:
dodawanie zdjęć katalog images 777 katalog images/photoalbums 777(zapis) ten chmod odpowiada za możliwość utworzenia podkatalogu album_x do którego dodawane są zdjęcia.
Katalog images/photoalbum/submissions 777(zapis) jest to katalog tmp-dla dodawanych zdjęć przez użytkownika dopiero zatwierdzenie publikacja przez admina przenosi te fotki do galerii i dodaje wpis do bazy.
widoczność każdej fotki i miniaturki 644 zezwolenie na odczyt.
A jak to robi Twój serwer to inna sprawa takie mają być uprawnienia do dodawania i widoczności w galerii.

no wszystko mam tak samo . Przejrzałem wszystkie tematy i nigdzie nie miałem takiego problemu Frown . A co myślicie jakbym podmienił cały katalog images ? byłby jakiś sens ? Oczywiście skopiowałbym tylko te rzeczy które byłyby potrzebne (avatary , zegar )

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
A co ma piernik do wiatraka to tylko nazwa katalogu widziana przez system plikami wykonawczymi są pliki sekcji administration photoalbum.php Tworzący album i jego miniaturkę i photos.php dodający fotki i tworzący ich miniaturki te pliki muszą być oryginalne.
Ale chmody do katalogów jak wyżej żeby mógł nastąpić zapis i jeśli bez safe mode tworzenie podkatalogu-gdzie katalog nadrzędny musi pozwalać na zapis.
A co Ty masz skopane lub Twój serwer nie nadaje odpowiednich chmodów np utworzonemu katalogowi album_1 755 i dodawanym fotkom 644 to jeden Bóg raczy wiedzieć.
Tyle tu nic nie ma więcej do powiedzenia-jeśli to pozostaje dostęp do PA i ftp PW.

wlodekp.europa.pl
Pieka
Dobrze zrozumialem, ze nie potrafisz dodac zdjecia TYLKO przez "Dodaj zdjęcie"?
Jesli tak, to prosze pobrac wersje v6.01.09, wyciagnac z niej sam plik maincore.php, a nastepnie podmienic go na swoim serwerze.
Po tym zabiegu wszystko bedzie gralo.
Edytowane przez Pieka dnia 08.05.2007 20:31:18
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
johny125
Pieka napisał/a:
Dobrze zrozumialem, ze nie potrafisz dodac zdjecia TYLKO przez "Dodaj zdjęcie"?
Jesli tak, to prosze pobrac wersje v6.01.09, wyciagnac z niej sam plik maincore.php, a nastepnie podmienic go na swoim serwerze.
Po tym zabiegu wszystko bedzie gralo.

Dzięki jesteś wielki . Pomogło wszystko śmiga jak należy .
Ja wcześniej zamieniałem plik maincore ale z wersji 6.01.10 nie wiedziałem że trzeba to zrobić z wersji 6.01.9

Dzięki wszystkim
Pozdrawiam

Gru
Mam u siebie podobny problem, oto komunikaty bledów.

Cmody są w porządku. Maincore przenosiłem i z wersji 9 i 10, nic nie pomogło.

W galeriach jest już masa działających fotek, bo strona została przeze mnie przeniesiona z serwera nazwa.pl na serwer whiterabbit.pl Poza dodawaniem fotek do galerii nie zauważyłem innych dysfunkcji.
Jak przenosiłem wszytko to najpierw zrobiłem kopie DB, na nowym serwie zainstalowałem najnowszą wersję XXXX.10 bo taka była na 1 serwerze. Potem przywróciłem kopie BD i nadpisałem pliku plikami z 1 serwera. Czy coś zrobiłem nie tak?

Mogę utworzyć nową galerię bez żadnych problemów. Jest miniaturka i wszytko jest ok. A komunikat cytowany przeze mnie powyżej pojawia się po kliknięciu zatwierdzenia publikacji zdjęcia.

------------------------------------------------------------------------------------------------

www.killzone.com.pl
Pieka
W katalogu submissions brakuje zgloszonego zdjecia, czyli nie zostalo fizycznie dodane do tego katalogu ze wzgledu na np. zle chmody.
Pewnie najzwyczajniej zapomniales o tym katalogu przy poprawianiu chmodow po przeniesieniu strony.
Edytowane przez Pieka dnia 30.06.2007 12:44:18
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Gru
OK. Problem polegał na CMODACH katalogów poszczególnych albumów a nie SUBMITIONS

Wielkie dzięki za pomoc!

P.S.

Czy CMOD'Y katalogów nadrzędnych od np. IMAGES muszą mieć cmody 777 żeby CMOD 777 katalogu IMAGES był ważny?

www.killzone.com.pl
dex
nie, tylko folder images i jego pod-katalogi

MOJE STRONY W PHP-FUSION
| ARMAGEDDON CORP | PUG Bielany | W3C-PHPFUSION.ORG |

http://armageddoncorp.eu
Pieka
Gru napisał/a:
OK. Problem polegał na CMODACH katalogów poszczególnych albumów a nie SUBMITIONS..

Moze zacytuje kolege:
Gru napisał/a:
...Cmody są w porządku. Maincore przenosiłem i z wersji 9 i 10, nic nie pomogło...

Pozdrawiam.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
duch12360
To znowu ja

mam kłopot nadal z galerią
wyskakuje mi że "brak miniaturki" przy zdjęciu wcale zdjęcie żadne nie wchodzi i katalog bo wszędzie pisze "brak miniaturki"

CMODACH ustawiłem w katalogu images 777 i wszystkich tam znajdujących sie katalogach

a do zdjęć ustawiłem 640 dobrze???? ale i jest ten błąd

hanka
duch12360 napisał/a:
a do zdjęć ustawiłem 640 dobrze???? ale i jest ten błąd

Do zdjęć chmody 644.
images/photoalbum/submissions też ma 777?
Również miałam ten problem. U mnie wystąpił on po przeniesieniu strony na inny serwer i musiałam wtedy utworzyć nowe kategorie i tam wrzucać zdjęcia. Spróbuj wrzucić foty do nowej kategorii.

Tutaj masz temat dotyczący tego problemu:
http://www.php-fu...rowstart=0
Edytowane przez hanka dnia 29.08.2007 15:12:58

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl