ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 10

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Zbyt duża ilość zapytań do bazy danych
decymka
Stronę w fusionie posiadam od dość dawna. Od kilku miesięcy serwis jest bardzo popularny, w związku z czym są problemy z bazą danych. Mianowicie strona nie wyświetlała się informacja:
Unable to select MySQL database
2006 : MySQL server has gone away

Napisałam więc do właściciela hostingu. Dostałam następującą informację:
Problem związany jest z wyczerpaniem limitu 15.000 zapytań do bazy na godzinę.
Ruch na Państwa stronie w ostatnich dniach jest większy i portal wykonuje więcej niż 15.000 zapytań do bazy na godzinę.
Proponuję przyjrzenie się skryptom, które wykorzystywane są do obsługi portalu, a nawet wyłączenie zbędnych modułów, które mogą generować takie ilości zapytań.
Dodam, że limit 15.000 zapytań do bazy na godzinę chroni serwer przed jego przeciążeniem.

Proszę mi poradzić co mam zrobić? Co muszę odinstalować aby tych zapytań było mniej?

PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - bartek124 02.01 - 18:15
  2. Przeniesienie tematu - Pieka 02.01 - 18:25
  3. Odświeżenie Tematu - Pieka 06.01 - 17:56

Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 18:24:35

nauczycieleprzedszkola.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 23.11.2024 08:00:35
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Nie chcialas cashowania, to zalatwili Cie w ten sposob... Ale mile praktyki hostingu.
Ciezko powiedziec, co konkretnie u Cie powoduje takie ilosci zapytan bez widoku strony.
Przeciez nie bedziemy zgadywac? Popros o wlaczenie na dzien, dwa strony, w przeciwnym razie mozemy zaczac wrozyc.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Strona jest. Pojawia się po pełnej godzinie, np teraz będzie po 19.00. Zobaczymy ją ponad pół godziny i znów zniknie. A cashowanie chyba znów jest. Jestem w stanie zmienić serwer, ale nie wiem już na jaki.

Pieka
decymka napisał/a:
Strona jest. Pojawia się po pełnej godzinie, np teraz będzie po 19.00. Zobaczymy ją ponad pół godziny i znów zniknie. A cashowanie chyba znów jest. Jestem w stanie zmienić serwer, ale nie wiem już na jaki.

Zajmijmy sie pierwsze ograniczeniem zapytan. Pojawi sie strona, to zobaczymy, co mozna z tym zrobic.
Jest tu pare osob majacych pojecie w tym temacie, wiec zle nie bedzie, ale musisz sie liczyc z ograniczeniami.

Co do zmiany hostingu, to moze warto porozmawiac z adminem Netarterii?
Wiem, ze mozna z nim wiele rzeczy uzgodnic, jest podobno bardzo kontaktowy.
Osobiscie polecilbym Ci nazwa.pl, ale u nich przy takiej ilosci zapytan, mialabys po jakims czasie murowane zablokowanie strony.
Maja od dawna limit, musza miec przy tej ilosci kont.
OVH tak samo.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 18:56:28
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
W Twoim przypadku jedynie własny dedyk, to jest efekt popularności strony i uatrakcyjnienia jej wszystkimi możliwymi wynalazkami generującymi zapytania.
Ja np u siebie kilka rzeczy większych przeniosłem do plików i nie chodzi o obciążenie bo go nie mam, ale czas ładowania dla mnie jest wykładnikiem.
Nasze skale porównawcze stron są inne itrudno tu wyrokować.
Ja Ci pisałem na PW czemu zafundowali cache i nie będę powtarzał się za Pieką.
Hosting to jednak zawsze kompromis kasy i ruchu strony i nigdy nie idą ze sobą w parze.
Wspomnę komunikaty strony supportu, dwa lata wstecz było podobnie.
Dygresja nie w temacie.
A, że teraz jest ok, bo wybecalowano niemałą kasę o czym nie wszyscy użytkownicy wiedzą pisząc nie raz bzdurne posty.

wlodekp.europa.pl
Pieka
Nie wiem jak jest w przypadku Netarterii, ale NetART (nazwa.pl) opublikowal jakis czas temu swoje parametry, nazywajac je Parametry Bezpieczeństwa, z ktorych wynika, ze nie jest tak zle jak myslalem Wink
Obawiam sie jednak, ze jest jak pisze Wlodek i w najblizszym czasie nie obedzie sie poza optymalizacja rowniez bez zmiany serwera na wydajniejszy typu przynajmniej VPS.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 19:30:21
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Napisałam wczoraj do admina netartii. Czekam na odpowiedź. Jeden z adminów nie napiszę którego serwera) napisał mi, że nie są zainteresowani utrzymywaniem takiej strony Sad Napisałam także do właściciela mojego hostingu i czekam na odpowiedź. Pieka piszesz, że muszę pomyśleć o serwerze VPS, a to dla mnie za drogi wydatek. No nic czekam na dalsze sugestie.

Pieka
Porownujac parametry jakie masz u aktualnego hostingodawcy wychodzi, ze cieniutki jest...
Nazwa ma spore ograniczenia, ale bez przesady, zobacz:
Maksymalna liczba połączeń liczona na bazę w ciągu 1 godziny 15 000
Maksymalna liczba zapytań liczona na bazę w ciągu 1 godziny 200 000

Ilosc zapytan, ktora generuje Twoja strona jest do zbicia, ale nie w takim wymiarze jak to sugeruje hosting.
Napisz, ze rozumiesz, ale niech i oni zrozumieja, ze cudow czynic nie potrafisz.
Mysle, ze zwiekszenie limitu do 50 000 da pozadane efekty.
Jesli nie, to zmieniasz i juz.

Na teraz dodaj licznik zapytan, da nam to jakis obraz.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 20:26:07
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Skąd mam wziąć ten licznik zapytań?

Pieka
decymka napisał/a:
Skąd mam wziąć ten licznik zapytań?

Zamien, ale nie nadpisuj swoich plikow tymi, ktore zalaczam (v6.01.13).
Bezwzglednie wykonaj kopie swoich!
Po wstawieniu zobaczymy na dole ilosc zapytan generowanych przez Twoja strone.

Edit: Dodaja rowniez opis recznej modyfikacji.

Plik maincore.php, znajdz (linia ~75):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Zamien na:

Teraz plik footer.php, znajdz:

I wstaw po:

To wszystko. Bedzie widac jak sie rozkladaja zapytania.

P.S. Autorem tego jest nie kto inny jak... Wooya :)
Pieka dodał/a następującą plik:
licznik_zapytan_mysql.zip [8.6kB / 276 Pobrane]

Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 22:01:15
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Zrobione.

Pieka
decymka napisał/a:
Zrobione.

Wylacz na chwile shoutbox, bo bledami sypie - brakuje funkcji, ktore masz w swoim maincore.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Gotowe!

Grzes
Dodam swoje 0,03zł Wink

decymka strona jest rozbudowana i jest co ograniczać (mówię o zapytaniach). Dysponujesz jakimiś statystykami na stronie? Zobacz w nich ktore części witryny są najczęściej oglądane (liczba odsłon). Możesz tu zapodać 10 najaktywniejszymi nazwami plików?
Zaczniemy sie zastanawiać od czego zacząć.
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie krzywy.gif

Pieka
decymka napisał/a:
Gotowe!

Jak sama zapewne zauwazylas na dole strony, masz 56 zapytan, czyli standard.
Mozemy zjechac do 50, moze nawet mniej, ale to i tak niczego nie zmienia, bo hosting narzucil taki rygor, ze sama ilosc wejsc zalatwi wszystko na amen...
Albo zwieksza ilosci jakie Ci przyznali, albo bedziesz zmuszona poszukac innego miejsca dla swojej strony.

Na prawie pustej stronie mam 19 zapytan.

Dodam, ze Support kiedys generowal 376 zapytan... Grin Zeszlismy do poziomu ~70.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 21:28:34
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Zauważyłam. Chwilami było 67. Jak pisałam wcześniej myślę o zmianie hostingu, ale skąd będę miała pewność, że nadal nie będzie tego problemu. To mój 3 hosting. I 300 zł na rok to niemało, więc albo robimy (nauczycielki) składkę, albo reklamy na stronie. Nie znam żadnych sponsorów, którzy chcieliby zasponsorować taką stronę.

Grzes napisał/
Dodam swoje 0,03zł smiley

decymka strona jest rozbudowana i jest co ograniczać (mówię o zapytaniach). Dysponujesz jakimiś statystykami na stronie? Zobacz w nich ktore części witryny są najczęściej oglądane (liczba odsłon). Możesz tu zapodać 10 najaktywniejszymi nazwami plików?
Zaczniemy sie zastanawiać od czego zacząć.

Najczęściej oglądane:
- /viewpage.php 20444
- /news.php 13696
- /downloads.php 7141
Edytowane przez decymka dnia 02.01.2008 21:34:14

Pieka
decymka napisał/a:
..To mój 3 hosting. I 300 zł na rok to niemało, więc albo robimy (nauczycielki) składkę, albo reklamy na stronie. Nie znam żadnych sponsorów, którzy chcieliby zasponsorować taką stronę.

Zaczekaj na odpowiedz Netarterii. Warto zapytac o sponsoring.
T samo uczyn w stosunku do NazwaPL.
Jesli niczego nie znajdziesz, to cos wymyslimy, nie martw sie.
Wartosciowe strony, a do takich zaliczam Twoja, zasluguja na bezproblemowe istnienie.
Daj sobie czas i popros o tymczasowe zwiekszenie zapytan dla swojej strony.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 21:33:40
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Napisałam do swojego hostingodawcy. Napisałam też do admina Nazwa.pl. Zobaczymy co napiszą. Podnieśliście mnie na duchu Smile , zwłaszcza Pieka tymi słowami
Wartosciowe strony, a do takich zaliczam Twoja, zasluguja na bezproblemowe istnienie.

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Grzes
Najczęściej oglądane:
- /viewpage.php 20444
- /news.php 13696
- /downloads.php 7141

Przepraszam ale mogłem jeszcze o jedno spytać. Są to dzienne statystyki czy z dłuższego okresu czasu?

Dział download to standardowy download fusiona?
Jaką wagę przywiązujesz do oceniania stron dodatkowych? Na chybił trafił otwarłem kilka i albo ocenianie było wyłączone albo nikt nie dawał ocen.
Do czego dąże? Jeśli pozbędziemy się oceniania to jest to jedno zapytanie na jedną odsłonę strony dodatkowej. Dział download - przerobimy zliczanie liczby plików na liście kategorii i zyskamy 12 zapytań na jedną odsłonę strony głównej downloadu co łącznie dało by ponad 4000 zapytań na godzinę mniej.
Do tego możemy także zmienić sposób zliczania komentarzy w newsach. Na raz wyświetlanych jest 5 newsów więc możemy zyskać 5 zapytań na odsłonę, 13696/24 =~ 570 zapytań na godzinę.

Wszystko oczywiście przy założeniu że powyższe statystyki to godzinne.
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie krzywy.gif

decymka
Otworzyłam statystyki w panelu administracyjnym. Raczej nie ma tam dziennych (chyba że się mylę). Otworzyłam grudzień 2007 r.
Myślę, że są to statystyki miesięczne, ale viewpage.php jest zawsze na górze. Ma największą oglądalność. Ja staram się wyłączać oceny, zupełnie do niczego nie są mi potrzebne. Download jest standardowy.

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl