ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,323
Najnowszy użytkownik: EwelinaH

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

khaman
01.04.2020 19:00:55
W dziale sprawy wewnętrzne » PHP-Fusionpl jest przyklejony temat.

Giggsy
01.04.2020 14:45:45
Witam wszystkim, Życzę zdrowia wszystkim i mam pytanie: Czy mogę napisać posta w dziale: tylko o Extreme-Fushion, bo chciałem założyć temat, a nie mogę. Za odpowiedź z góry dzięki. Pozdraw

JazOOn
29.03.2020 00:14:13
Zdrowia!

EwelinaH
25.03.2020 07:47:09
witam :-)

jantom
22.03.2020 16:07:05
Starczy tej aktywności na dziś - 3 posty, jeszcze baza nie wyrobi Wink

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting Hekko.pl

Zobacz temat

 Drukuj temat
Brak polskich znaków po poprawnej instalacji
Pieka
Ktora dokladnie wersje instalujesz i skad pobrana?
 
www.php-fusion.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 04.04.2020 01:03:46
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting Hekko.pl
IP: localhost  
titol
Wersja 7.00 PL z tej strony.

Edit:
Dodam jeszcze, że na unl.pl instalowałem ją bez problemu
Edytowane przez titol dnia 18.10.2008 20:45:45
 
Pieka
titol napisał/a:
Wersja 7.00 PL z tej strony.

Edit:
Dodam jeszcze, że na unl.pl instalowałem ją bez problemu

W takim razie pisz do swojego hostingu. Maja namieszane, wiec niech sami sobie posprzataja.
 
www.php-fusion.pl
titol
No trudno, dziękuje za pomoc i cierpliwość Wink
 
Pieka
dimt napisał/a:
..Zainstalowałem wersję 7.00 PL z tej strony i mam wszystkie literki, oprócz ź, i to żeby było śmieszniej na stronach ź jest, ale w zegarze (w panelu nawigacji poziomej) jej nie ma, tzn zamiast ź jest znak zapytania...

Ten blad swiadczy o niepoprawnym kodowaniu locali lokalnego serwera. Pewnie brakuje Ci iso-8859-2, sprawdz.
Skoro tylko "ź" jest bledne to pewnie wystapil blad w localach Twojego serwera, tym bardziej, ze jest to jak widze localhost. Mamy to za Ciebie i u Ciebie poprawic? Tego sie spodziewasz? Takie wrazenie odnosze.
Edytowane przez Pieka dnia 27.10.2008 15:37:10
 
www.php-fusion.pl
jbork
Miałem podobny problem na jednej ze stron. Okazało się, że jedyną receptą nie było wgrywanie wersji 7.00PL od podstaw ale wgranie najpierw wersji 6.01.15 i uaktualnienie do wersji 7.00PL. Wszystko inne zawodziło, gdyż serwer miał kłopoty z poprawnym czytaniem polskich znaków UTF-8 jak i iso-8859-2. Może tak warto spróbować?
 
Pieka
Kolega nie ma problemu z kodowaniem PHP-Fusion, tylko jedna litera daty, ktora jest zalezna tylko i wylacznie od ustawien serwera. Mozna to probowac skorygowac poprzez zdefiniowanie innych locali serwera w pliku global.php, a dokladniej w:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

U kolegi dodatkowo wystepuje mozliwosc braku poprawnej konfiguracji automatu jakim niewatpliwie jest Krasnal.

Nie ma sensu instalowanie v6, by nastepnie zaktualizowac strone do v7, nie tedy droga. Wystarczy przed instalacja poprawnie ustawic kodowanie w bazie, o czym pisalem juz w tym temacie.
Edytowane przez Pieka dnia 01.04.2009 18:10:10
 
www.php-fusion.pl
jbork
Zanim tak postąpiłem robiłem wszystko to co tu wcześniej wyczytałem a że z tym problemem miałem jakiś czas temu do czynienia, więc sporo porad jeszcze nie było. Ja napisałem, jak sobie poradziłem. Najważniejsze, że zadziałało. Wink
Pozdrawiam
 
vantrax
Ja mam problem zainstalowałem php fusion v7 i nie mam wszędzie polskich znaków czytałem ze mam zmienić kodowanie na iso-8859-2 ale w ogóle nie mam takiego do wyboru. Prosze uprzejmie o pomoc. adres strony www.stacja24.host...
 
krejner06
Dołączam sie do problemu również mam krzaki zamiast polskich liter Sad Nie wiem co robic prosze o szczegolowa pomoc poniewaz dopiero zaczynam przygode z PHP-Fusion! Moja strona z na ktorej wystepuje problem: http://groklu.gr.... Sad Najlepiej jakby ktos pomogl na gg 4979279 bo tak na forum to bedzie strasznie dluzyc...
Edytowane przez Pieka dnia 27.02.2009 18:50:28
 
lannmaster
Wersja 7.0.5, baza na utf, nówka, z jednym newsem.
News ok, ale niektóre teksty z plików locale zapisanych w utf są wyświetlane niepoprawnie.
Np nazwa miesiąca itp. Tak samo przy generacji pdf: http://www.mamut.....m5.pl/pf/
strona: http://www.mamut....

I nie jest to wina bazy, bo tekst z bazy jest ok.
Edytowane przez lannmaster dnia 16.04.2009 00:11:45
 
Pieka
Nazwa miesiaca nie jest pobierana z locali PHP-Fusion, tylko serwera, wiec jej wyswietlanie nie jest zalezne od CMS-a. Pisalem o tym wielokrotnie np. kilka postow wyzej, wystarczylo poszukac i poczytac.
 
www.php-fusion.pl
hermol
Dla osób, które maja problemy z poprawnym kodowaniem polskich znaczków. Myślę, że wspaniali koledzy wybaczą mi sposób tłumaczenia tym, którzy nie mają takiej wiedzy jak oni. W wielu wypowiedziach dostrzegam sarkazm więc może więcej życzliwości.

Przyczyna problemu:
1. Polskie literki są kodowane w różnych standardach najpopularniejszy to UTF-8 jak i iso-8859-2. To co piszesz pod windowsem i zapiszesz odrazu na serwerze przez prosty edytor zostanie zapisane bez zmiany kodowania polskich literek (niezrozumiale dla serwera). Serwer wysyłając informacje do komputera przetwarza ten ciąg znaków zgodnie z przyjętym przez niego interpretatorem. W związku z czym na ekranie widzimy krzaczki. Jeśli chcesz zapisać w jakimś standardzie to musisz je przekonwertować. Dlatego CMS-y zamieniają to co napiszesz w windowsie na odpowiednie znaki zrozumiale dla wybranej strony kodowania i zapisują tak spreparowany text w bazie lub odpowiednim skrypcie.
2. Krzaczki powstają również jeżeli serwer nie zostanie poinformowany przed wysłaniem informacji do Twojego kompa o tym w jakim standardzie przechowywane są ciągi textowe zarówno w bazie i w skrypcie. Dlatego musisz wstawic tag meta z poprawnym kodowaniem aby przeglądarka wiedziała jak ma odczytać znaki.
3. W 90 % przypadków to nie wina serwera tylko zasługa kodowania skryptów php. Skrypty powinny działać na różnych serwerach dlatego powinno się je tak pisać aby mogły dopasować się do każdej strony kodowania serwera. Jeśli wina leży po stronie serwera to znaczy ze w pliku httpd.conf należy zmienić następującą linijkę: AddDefaultCharset ISO-8859-1 na AddDefaultCharset ISO-8859-2. Wówczas serwer będzie domyślnie przyjmował standart ISO-8859-2. Jeśli nie ma takiej możliwości trzeba to wymusić. Dodam, że jeśli nie masz dostępu do konfiguracji serwera i do pliku httpd.conf to uzyskanie polskich znaczków w dokumentach *.html jest raczej niewykonalne. Jedyne rozwiązanie to skrypty wykonywane po stronie serwera (np *.php) z narzuconym "header()"

Rozwiązanie problemu:
1. Oczywiście należy rozważyć powyższe podpowiedzi kolegów.
2. Serwery szczególnie zagraniczne przyjmują różne standardowe kodowanie dlatego należy sobie ułatwić i przykazać jak chcemy widzieć nasze literki. Dlatego już w setup.php można uzupełnić wpis na samym początku o zapis w linijce pod <?php
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Zapis wymusza na serwerze odpowiedzi i interpretacje w ISO-8859-2
Po zainstalowaniu skryptu warto wprowadzić stronę kodowana na stałe do programu ponieważ setup.php już nie będzie dla nas istotny więc musimy znaleźć inne miejsce. Jeśli nikt nie ma nic przeciwko to wklejamy ten sam kod w config.php podobnie jak poprzednio na samym początku w linijce pod <?php
3. Możemy ewentualnie wymusić na serwerze zmianę kodowania przy pomocy pliku .htaccess umieszczonego w głownym katalogu naszej strony. Plik daje możliwość zmiany pewnych parametrów serwera miedzy innymi ustawienie domyślne AddDefaultCharset ISO-8859-2. Oczywiście możemy wprowadzić różne zmiany ale istotna jest kodowanie. Poniżej przykład, oczywiście wymaga dodatkowych opcji ale to już kwestia woli.
Chciałem dołączyć plik ale się nie da więc musicie sami sobie poradzić z utworzeniem pliku .htaccess np w notatniku utworzyć a.htaccess potem wstawić poniższy kod i przenieść na serwer a na serwerze zmienić nazwę czyli wyciąć "a"
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

pamiętajcie aby nie wprowadzać żadnych dodatkowych znaków na końcu wiersza a ostatnia linijka musi być pusta. Jeśli coś pójdzie nie tak to może to być problem administratora, który uniemożliwił tworzenie takich plików lub zmienił ich domyślną nazwę.

Cieszymy się polskimi ogonkami,

Kilka słów tylko o standardzie ISO ale myślę, że niektórym wystarczy.

Pozdrawiam,
Edytowane przez hermol dnia 16.06.2009 19:50:42
 
damio12
Witajcie mam problem. Zainstalowałem PHP Fusion i nie chce wyświeltać polskich znaków. Storna www: www.mangacenter.l...


PW od moderatora:
  1. Brak Stopki! - Pieka 10.10 - 14:43

Edytowane przez damio12 dnia 10.10.2009 14:38:43
 
gwajer
To ja się również dołączę do tematu.
PF v7 PL, config Apache na iso-8859-2, kodowanie bazy utf-8_general_ci.

Wszystko działało poprawnie do momentu, kiedy zmienił się miesiąc. W październiku znikła mi literka "ź" z nazwy miesiąca. W każdym innym miejscu, czy to w PF, czy też w innych skryptach umieszczonych na serwerze (np. phpmyadmin) polskie znaki wyświetlane są prawidłowo.

Jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
 
Pieka
gwajer napisał/a:
...Jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?

W trzech postac powyzej tlumacze wszystko 3x i wiecej nie mam zamiaru:
  1. http://www.php-fu...ost_108447
  2. http://www.php-fu...ost_108714
  3. http://www.php-fu...ost_123916

 
www.php-fusion.pl
tomu23
Ja to za to mam inny problem. Po instalacji CMS nie wszędzie wyświetla mi polskie znaki. Nie mam polskich znaków w nawigacji ani w panelu administracyjnym oraz w tytule. Tam gdzie powinna być polska litera nie ma jej a resztę wyrazu ucina. W czym to może być problem? Kodowanie bazy to utf8. Próbowałem w latin1 i latin2 były tylko kwadraciki.
 
lir
hermol napisał/a:
Dla osób, które maja problemy z poprawnym kodowaniem polskich znaczków. Myślę, że wspaniali koledzy wybaczą mi sposób tłumaczenia tym, którzy nie mają takiej wiedzy jak oni. W wielu wypowiedziach dostrzegam sarkazm więc może więcej życzliwości.
...


Bardzo dziekuje za pomoc i sumienne wytlumaczenie problemu Smile

Problemy pojawily sie po przeniesieniu bazy z jednego serwera na inny, ustawienia na nowym serwerze byly w caly swiat, a hosting jest na poziomie - nie mam czasu, nie umiem, radzcie sobie sami...

Wszelkie ustawienia dbquery, czy mozolne ustawianie na poziomie bazy itp nic nie dawaly, dopiero header w configu.

Stad jeszcze raz dziekuje.
 
Darthpleps
To i ja mam podobny problem. Po kombinowaniu (acz wiedzę mam z php niewielką), doszedłem do wniosku, że coś jest nie tak z global.php. Otóż Błędy polskich liter występują teraz tylko w panelach. Czy ktoś ma jakiś pomysł co można z tym zrobić?
 
ostry38
Może kodowanie bazy masz nie tak.
Wiem bo sam miałem taki problem miałem ustawione na latin2_general_ci
przestawiłem na utf8_polish_ci [jakoś tak] i problemu nie ma Wink
Pomagam na GG jedynie w drobnych sprawach!
 
www.lamacs.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl