Zobacz temat
Własne funkcje pomocnicze
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 19.03.2006 11:11:11
|
Bywalec Postów: 836 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Czy moge zrobic taki manewr i do pliku viewpage.php dopisac na starcie: aby potem moc w tresci dowolnych stron uzywac funkcji php tam zawartych? ew. dodac swoje funkcje do thema... tzn. czy to nie wplynie jakos raząco na wydajnosc lub cos innego. Drugie pytanko, czy piszac infusiona trzeba uzywac niektorych funkcji z maincore? juz mowie o co biega, jest tam taka funkcja jak dbquery sluzaca do odpytywania mysql ktorej trzeba uzyc aby na lwasna reke sie laczyc sie z baza fusiona. Jednak sa tez inne ktore sluza do np: wybierania konkretnego wiersza tabeli. Ja to wszystko robie bez uzycia tych funkcji, czy to dobrze czy zle? Edytowane przez m_i_n dnia 19.03.2006 11:45:52 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 23.11.2024 07:53:50
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
SebaZ |
Dodany dnia 19.03.2006 11:49:53
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
AD.1. jak nabradziej. Do tego sluży require, include AD.2 Funkcje zawarte w maincore.php to tylko przepisane funkcje z bibliotek PHP do obsługi MySQL. To tylko dla skrócenia pisania kodu. zamiast pisać mysql_connect(); krócej jest napsiać dbconnect();, nieprawdaż? Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 19.03.2006 11:51:42
|
Tylko mnie sie nie chce uczyc php ala fusion i sprawdzac co moge zastapic. Fakt, duzo rzeczy wychodzi ktorej ale mnie chodzi o to czy to zle nie wplywa na sam nie wiem co ze pisze wszystko normlanie.
|
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 19.03.2006 11:59:01
|
a niby dlaczego ma wpływac jakoś nienormalnie? Jak już pisałem wcześniej sa to funkcje przepisane z bibliotek PHP do obsługi MySQL ile razy można powtarzać? wywołanie dbconnect() powoduje wywołanie mysql_connect() z parametrami podanymi w dbconnect. Czy teraz czaisz? Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 19.03.2006 12:04:17
|
Czaje. Ale ty chyba za to nie wiesz ze akurat nigdzie sie nie uzywa dbconnect() w infusionie bo z tych funkcji tylko sam fusion kozysta raz. Gdyby kazdy sobie zaczal sie laczyc i rozlaczac to by sie calosc posypala. Dlaczego moze wplynac? nie wiem, ale programuje od 7 lat i to ze dziala nie oznacza ze jest wykonane najlepiej jak byc powinno. W tym czasie juz wiele rzeczy widzialem i nie wszystko jest ot tak proste jak ci wydaje. Infusiony to niejako jezyk w jezyku i dlatego sie pytam. |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 19.03.2006 12:21:09
|
niejako jezyk w jezyku i dlatego sie pytam. nic z tych rzeczy Ale ty chyba za to nie wiesz ze akurat nigdzie sie nie uzywa dbconnect() w infusionie bo z tych funkcji tylko sam fusion kozysta raz. Gdyby kazdy sobie zaczal sie laczyc i rozlaczac to by sie calosc posypala. dbconnect to tylko przykład. równie dobrze mogłem napisać: mysql_query() -> dbquery() Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
Przejdź do forum: |