ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 15

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Własne funkcje pomocnicze
m_i_n
Czy moge zrobic taki manewr i do pliku viewpage.php dopisac na starcie:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

aby potem moc w tresci dowolnych stron uzywac funkcji php tam zawartych?
ew. dodac swoje funkcje do thema...
tzn. czy to nie wplynie jakos raząco na wydajnosc lub cos innego.

Drugie pytanko, czy piszac infusiona trzeba uzywac niektorych funkcji z maincore? juz mowie o co biega, jest tam taka funkcja jak dbquery sluzaca do odpytywania mysql ktorej trzeba uzyc aby na lwasna reke sie laczyc sie z baza fusiona. Jednak sa tez inne ktore sluza do np: wybierania konkretnego wiersza tabeli. Ja to wszystko robie bez uzycia tych funkcji, czy to dobrze czy zle?
Edytowane przez m_i_n dnia 19.03.2006 11:45:52

http://www.bbproject.net
Wścibski Gość
Dodany dnia 23.11.2024 07:53:50
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
SebaZ
AD.1. jak nabradziej. Do tego sluży require, include
AD.2 Funkcje zawarte w maincore.php to tylko przepisane funkcje z bibliotek PHP do obsługi MySQL. To tylko dla skrócenia pisania kodu. zamiast pisać mysql_connect(); krócej jest napsiać dbconnect();, nieprawdaż?
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

m_i_n
Tylko mnie sie nie chce uczyc php ala fusion Wink i sprawdzac co moge zastapic. Fakt, duzo rzeczy wychodzi ktorej ale mnie chodzi o to czy to zle nie wplywa na sam nie wiem co ze pisze wszystko normlanie.

SebaZ
a niby dlaczego ma wpływac jakoś nienormalnie?
Jak już pisałem wcześniej sa to funkcje przepisane z bibliotek PHP do obsługi MySQL Angry ile razy można powtarzać?
wywołanie dbconnect() powoduje wywołanie mysql_connect() z parametrami podanymi w dbconnect. Czy teraz czaisz?
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

m_i_n
Czaje. Ale ty chyba za to nie wiesz ze akurat nigdzie sie nie uzywa dbconnect() w infusionie bo z tych funkcji tylko sam fusion kozysta raz. Gdyby kazdy sobie zaczal sie laczyc i rozlaczac to by sie calosc posypala.

Dlaczego moze wplynac? nie wiem, ale programuje od 7 lat i to ze dziala nie oznacza ze jest wykonane najlepiej jak byc powinno. W tym czasie juz wiele rzeczy widzialem i nie wszystko jest ot tak proste jak ci wydaje. Infusiony to niejako jezyk w jezyku i dlatego sie pytam.

SebaZ
niejako jezyk w jezyku i dlatego sie pytam.

nic z tych rzeczy

Ale ty chyba za to nie wiesz ze akurat nigdzie sie nie uzywa dbconnect() w infusionie bo z tych funkcji tylko sam fusion kozysta raz. Gdyby kazdy sobie zaczal sie laczyc i rozlaczac to by sie calosc posypala.

dbconnect to tylko przykład. równie dobrze mogłem napisać:
mysql_query() -> dbquery()

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl