ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 3

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,399
Najnowszy użytkownik: aronbazily8

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Apis
30.10.2024 07:24:24
W grudniu pyknie mi 19 lat tutaj.

krystian1988
28.10.2024 19:47:21
Już bliżej niż dalej Grin mi strzeliło 15 w tym roku Grin

JazOOn
27.10.2024 23:16:23
No mi pyknie 20 w przyszłym roku

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Nie odświeża się strona
decymka
Nie wiem czy prawidłowo potrafię wyjaśnić swój problem. Otóż, gdy odświeżam stronę bądź klikam na link Strona główna to niestety strona się nie odświeża.
Można to łatwo sprawdzić ... zawsze podczas odświeżania strony w panelu "Czy wiesz, że" była inna ciekawostka. Obecnie jest długo to samo. Natomiast, gdy kliknę na którykolwiek inny link wówczas strona się odświeża, co widać po zmianie ilości osób online.

nauczycieleprzedszkola.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 15.11.2024 14:56:48
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Piotrek
Coś robiłaś, czy samo się to zrobiło? Shock Warto by też podać adres strony Wink
Edytowane przez Piotrek dnia 15.12.2007 18:43:05

decymka
Adres strony jest w profilu. Czyściłam bazę danych. Nic nie dodawałam. Jeszcze jeden problem - po dodaniu newsa nie widać go Sad

PW od moderatora:
  1. Odświeżenie Tematu - jantom 16.12 - 22:04

Edytowane przez decymka dnia 16.12.2007 21:58:12

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Chciałam oczyścić i zrobiłaś optymalizację czy nie?
Oświeżanie na jakiej zasadzie są wyświetlane te nowinki losowo z bazy czy jakąś ustaloną procedurą?
Newsy czy tylko newsy i dodawanie z jakiego poziomu admin PA, czy zatwierdzane user przez admina z PA, po dodaniu widzisz tego newsa w bazie z poziomu phpmyadmin?
Czy nie modyfikowałaś plików dodawanie admin administration/news.php oglądanie główny news.php.
Czy przypadkiem nie został wyczerpany limit zapisu do bazy?
Na razie same?
Edytowane przez wlodekp dnia 16.12.2007 22:33:37

wlodekp.europa.pl
decymka
Optymalizację robię często, gdy widzę, że mam nadmiar w danej tabeli. Ja wyczyściłam tabelę statystyka i usunęłam kilka tabel nie związanych z moją stroną.. Te nowinki są wyświetlane losowo, ale ostatnio jak odświeżałam stronę to dośc długo widać to samo.
Dodałam news w PA i chyba po 10 minutach było go widać na stronie głównej. Żadnych plików ostatnio nie modyfikowałam.
Gdy zajrzałam do bazy danych to w tabeli fusion_news jest nadmiar. Limit zapasu bazy nie został wyczerpany. Nie mam limitu.

Zrób optymalizację tabeli news bo jeśli po 10 min wyświetla to zapisuje ale ma problemy z odczytem go, znalezieniem.
Jeśli to jest losowe wyświetlanie random to kwestia może być w skrypcie losowego pobierania, a pobiera z bazy czy z pliku nowinkę-gdzie one są zapisane.
Wskazany byłby czas ładowania i ilości zapytań przy wyświetlaniu news php skrypt testowy.
EDYCJA DOPISANO
wklejam kod źródłowy do edytora po sprawdzeniu napiszę coś więcej.
oglądam teraz sobie stronę i czas ładowania jest widzę także casche może tu pies pogrzebany.. widzę to dopiero w kodzie w linii komentarzy.
Edytowane przez wlodekp dnia 17.12.2007 00:08:53

wlodekp.europa.pl
Pieka
Strona caly czas jest ladowana z cache, wiec albo przez kolezanke zostal dodany skrypt to realizujacy, albo jest to realizowane odgornie i dodane przez hostingodawce.
Tak, czy inaczej nie pracuje to poprawnie.
Oto przyklad na to, ze zastosowano cachowanie:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Czy na tej stronie nie zostal przypadkiem zastosowany mod Hypercachera, autorstwa SoofMan?
Temat u nas: SUPER-MOD: PHP Hypercacher (Szybkie Cache)

P.S. Co ciekawe, w momencie wyswietlania archiwum shoutboxa wszystko jest poprawnie odswiezanie.
Edytowane przez Pieka dnia 17.12.2007 10:57:03
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Poklikałem sobie trochę i obserwowałem zmiany zapisu w źródle:
Using stored cache (1) (last cache time: 6)

last cache time: 600 następuje przeładowanie cache i zmiana nowinki więc jak wspominałaś 600s to 10 minut

wlodekp.europa.pl
decymka
Pieka napisał/a:
Strona caly czas jest ladowana z cache, wiec albo przez kolezanke zostal dodany skrypt to realizujacy

Nic nie dodawałam.

Pieka napisał/a:
albo jest to realizowane odgornie i dodane przez hostingodawce.

Tego nie wiem, ale raczej nie.

Pieka napisał/a:
Tak, czy inaczej nie pracuje to poprawnie.Oto przyklad na to, ze zastosowano cachowanie:

Skąd to wiesz? Proszę wyjaśnij, ponieważ nie wiem o co chodzi.

Pieka napisał/a:
Czy na tej stronie nie zostal przypadkiem zastosowany mod Hypercachera, autorstwa SoofMan?

Nie dodawałam. Proszę o pomoc.

Pieka
decymka napisał/a:
..
Pieka napisał/a:
Tak, czy inaczej nie pracuje to poprawnie.Oto przyklad na to, ze zastosowano cachowanie:

Skąd to wiesz? Proszę wyjaśnij, ponieważ nie wiem o co chodzi...

Az sie boje jeszcze o cos zapytac... Na kazde pytanie odpowiedzia jest "Nie wiem", "Nie instalowalam".
Ale nie bede upierdliwy i juz pisze..
Wiem to stad, ze zawsze analizuje zrodlo strony, a w Twojej znalazlem wlasnie to, co wstawilem w poscie wyzej.
Swiadczy o cachowaniu strony i skoro niczego sama nie dodawalas, to jedynym mozliwym wnioskiem jest uruchomienie cachowania stron, czy tez tylko Twojej strony przez Twojego hostingodawce.
Zwroc sie do niego z pytaniem w tej kwestii.
Cachowanie realizowane jest, jak wyzej napisal wlodekp, co 10 minut, czyli mowiac prosto Twoja strona jest wyswietlana z pamieci przez 10 minut, a nastepnie odswiezana i proces sie powtarza.
Wyglada mi to na blad w ustawieniach, ktory hosting powinien latwo poprawic, co zaowocuje wlasciwa praca Twojej strony.
Edytowane przez Pieka dnia 17.12.2007 18:55:38
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Dziękuję za pomoc. Napisałam do usługodawcy. Jak odpisze wówczas dam znać.

Pieka
decymka napisał/a:
Dziękuję za pomoc. Napisałam do usługodawcy. Jak odpisze wówczas dam znać.

Widze, ze cachowanie zostalo wylaczone, a tym samym strona dziala prawidlowo Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl