ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 20

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,283
Najnowszy użytkownik: ziomciu76

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

khaman
10.01.2019 13:21:35
Zdarza się Smile

Apis
10.01.2019 10:18:02
Niejaki KellyTurner śmieci nam w serwisie Smile

Apis
03.01.2019 17:02:45
Lepszego Grin

khaman
02.01.2019 08:09:14
Szczęśliwego Smile

krystian1988
01.01.2019 02:39:59
Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim Smile

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Sponsoring WWW
Sponsorowane WWW
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting Hekko.pl

Zobacz temat

 Drukuj temat
Przenoszenie strony na inny serwer
Pieka
Mały poradnik przenoszenia strony na inny serwer:

1. Kopiujemy wszystkie pliki PHP-Fusion ze starego serwera.
2. Eksportujemy bazę starej strony z poziomu phpMyAdmina.
3. Umieszczamy skopiowane pliki na nowym serwerze.
4. Importujemy do uprzednio założonej nowej bazy, kopię starej bazy.
5. Edytujemy plik config.php i wpisujemy odpowiednie dane nowej bazy.
6. Sprawdzamy i w razie potrzeby poprawiamy chmody plików i katalogów.

Odpalamy stronę.
 
www.php-fusion.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 22.01.2019 11:05:31
Pan Kontekstualny

Postów: n^x
Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting Hekko.pl
IP: localhost  
sp8ufw
Witam!

A czy mogę przenieść php-fusion 6 z jednego serwera na nowy z zainstalowaną już czystą 7-ką?
Czy jedynym sposobem byłoby przeniesienie bieżącej wersji i update do 7.

Z góry dziękuję za informację.
 
khaman
Jeśli to mają być osobne strony to tak. Upgrade v7 z tego co wiem wymaga wgrania plików v7 po upgradzie sql na wersji v6:
http://www.php-fu...d_id=21214

Upgrade mozesz zrobić na starym serwerze i przenieść.
Edytowane przez khaman dnia 14.11.2008 11:12:48
Posty pomocne oznaczaj jako pomógłhelp.png
Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy
 
sp8ufw
No tak, w sumie na jedno wychodzi, czy przeniosę i zrobię update, czy w drugą stronę.
 
casteam123
Przeniosłem stronę z serwera yoyo.pl na za.pl (ósemka.pl) zrobiłem wszystko dokładnie jak podał Pieka. Baza się przeniosła, wszystkie dane są, ale jest problem z polskimi literkami tyle, że nie wszędzie...
2 pierwsze foty to yoyo.pl 2 następne to za.pl Jak rozwiązać ten problem?
img20.imageshack.us/img20/1007/85788909ry2.th.jpgimg20.imageshack.us/images/thpix.gif
img20.imageshack.us/img20/7051/95129084ud6.th.jpgimg20.imageshack.us/images/thpix.gif[/<br />
<br />
[URL=http://img511.imageshack.us/my.php?image=76363620vq8.jpg][IMG]http://img511.imageshack.us/img511/179/76363620vq8.th.jpgimg511.imageshack.us/images/thpix.gif
img508.imageshack.us/img508/4634/15009185rj5.th.jpg
 
Pieka
Zmieniales cos w bazie przed wykonaniem importu?
 
www.php-fusion.pl
casteam123
Nic nie edytowalem tak jak exportowalem odrazu importowalem na drugim serwerze
Edytowane przez bartek124 dnia 19.11.2008 15:27:40
 
bartek124
Wyeksportuj bazę z poziomu Panelu Administratora, z PHPMyAdmin zawsze są jakieś problemy z kodowaniem. Ewentualnie wyeksportuj przez PHPMyAdmin, ale nie do postaci pliku, tylko tekstu, a następnie wklej go w polu Zapytanie SQL na nowym hostingu (PHPMyAdmin).
userbar_bartek124_net.png mw.gif
Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!
 
www.bartek124.net
Pieka
Jakie masz kodowanie w bazie, podaj prosze. Po tej informacji bede mogl napisac cos wiecej.

Mozesz tez zastoswac rozwiazanie szybsze, ktore jest dla jednych zbawienne i ostateczne, a dla drugich jedynie dorazne. Mam na mysli edycje pliku maincore.php i dodanie wpisu wymuszajacego odpowiednie kodowanie.
W tym celu edytuj plik maincore.php, znajdz (linia ~71):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

i wstaw pod:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

lub:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Nie znam serwera, wiec sam musisz sprawdzic wlasciwe. Za kazdym razem odswiez strone (F5) po zapisaniu pliku.
 
www.php-fusion.pl
casteam123
Pomógł sposób z latin1 dzięki wielkie
Edytowane przez ICEK dnia 19.11.2008 18:38:47
 
Kubir
Mi niestety oba sposoby nie pomogły.
Kopie bazę danych mam zapisaną z taką linijką:
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. DEFAULT CHARSET=latin1
Zinterpretowano w sekund: 0.036, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10

Tabela główna (przy podglądzie w phpMyAdmin) ma ustawione kodowanie na latin2_general_ci.
Natomiast tabela która była automatycznie dodana: information_schema ma kodowanie utf8_general_ci.
W rekordach odpowiadających za posty widać że mają kodowanie latin1_swedish_ci.
Skąd powstały te rozbieżności? I jak teraz naprawić kodowanie, aby zaczęły wyświetlać się polskie znaki.


Problem pojawił się po przeniesieniu kopi bazy danych na inny serwer(kopia zrobiona przez PA, wczytana przez phpMyAdmin).

Adres strony: www.hsmusical.pl
 
Pieka
Usun te linie z kazdej tabeli w pliku kopii, a nastepnie zaimportuj. Twoje domyslne kodowanie zdefiniowane w pliku kopii, wymusza kodowanie w bazie i stad zapewne Twoje problemy z kodowaniem tresci strony.
 
www.php-fusion.pl
Kubir
Nie mogę wczytać kopi bazy, ponieważ jest ona już mocno nieaktualna.
Udało mi się naprawić do takiej sytuacji w której nowe posty są już pisane poprawnie, nadal pozostaje problem z poprzednimi postami/newsami itp.
 
Pieka
Kubir napisał/a:
Nie mogę wczytać kopi bazy, ponieważ jest ona już mocno nieaktualna.
Udało mi się naprawić do takiej sytuacji w której nowe posty są już pisane poprawnie, nadal pozostaje problem z poprzednimi postami/newsami itp.

W takim razie nic juz z tym nie zrobisz. Zle zaimportowales kopie bazy.
 
www.php-fusion.pl
Kubir
Czyli aby wszystko było ok (łącznie ze starymi danymi), musiałbym zaimportować bazę od nowa z usunięciem linii odpowiadającej za kodowanie
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. ENGINE=MyISAM AUTO_INCREMENT=14 DEFAULT CHARSET=latin1;
Zinterpretowano w sekund: 0.034, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10
(usunąć nalezy całą taką linię czy tylko jej fragment?). Należy takie linie usuwać za każdym importem bazy mimo że PHP-Fusion 7 dodał je automatycznie przy eksporcie, czy tylko przy niektórych serwerach? (obecnie korzystam z home.pl) Mam też pytanie czy gdybym zdecydował się na wczytanie kolejny raz bazy danych to czy wtedy zmiana w pliku maincore.php była by konieczna?
 
Pieka
Obecna baza ma zapewne uszkodzone kodowanie (znaki zapytania w bazie), o czym swiadczy fakt poprawnosci nowych newsow. Musialbys wykonac to w starej kopii i wlasnie te zaimportowac. Obecna sie do tego nie nadaje. Teoretyzuje, wiec nie musisz mi wierzyc. Najlepiej byloby sprawdzic to w praktyce. Ale jak widze, masz obawy.
Zasadniczo przy poprawnym kodowaniu bazy, nie ma potrzeby dokonywania jakichkolwiek zmian w maincore.php.
 
www.php-fusion.pl
Kubir
Wczytałem tą starą bazę (z pousuwanymi liniami kodu z deklaracjami kodowania) teraz wszystko jest już ok, dziękuje za pomoc.
 
isnard
Witam, mam problem z przeniesieniem strony na serwer tripod.lycos.co.uk. Robiłem wszystko zgodnie z podanymi instrukcjami powyżej, wszystkie pliki php fusion są skopiowane na serwer wraz z zawartością strony(zdjęcia, pliki itd.). Z konfiguracja pliku config tez nie ma problemu. Problem się pojawia z przeniesieniem bazy danych, kopia bazy danych nie jest przyjmowana przez serwer, komunikat pojawiający się czasami to "Query was empty", robiłem kopie bazy danych z panelu phpmyadmin jak również z poziomu strony, w obydwu przypadkach to samo, próbowałem wrzucić zarówno plik tekstowy oraz ten sam spakowany. Wklejałem również zawartość pliku tekstowego kopii bazy do okienka "Run SQL query/queries on database" i nic z tego. Podejrzewam że wina leży po mojej stronie albo w kopiowaniu bazy danych albo w nieprawidłowej obsłudze phpmyadmin na Lycosie (serwerze docelowym), proszę o jakąś podpowiedź. Jeżeli jest problem z hostingiem, to może ktoś zna dobry darmowy hosting w UK? Pozdrawiam.
Edytowane przez hoopak dnia 03.12.2008 15:30:53
 
khaman
Jakbyś poszperał w wyszukiwarce to z Lycosem były jakieś problemy. A po co ci koniecznie w UK? Dobre darmowe też masz u nas (np: unl.pl).
Posty pomocne oznaczaj jako pomógłhelp.png
Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy
 
isnard
Witam!
Przeniosłem stronę z 000webhost.com na funpic.de zgodnie z wszelkimi zasadami, jednak wystąpił problem z kodowaniem polskich znaków, próbowałem wszelkich możliwości, kilka krotnie exportowałem bazę wszystkimi sposobami, zmieniłem również wpis w maincore :
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

wpisując wszystkie NAMES po kolei i nic.
W końcu podejrzewam że znalazłem błąd tylko nie potrafie sobie z nim poradzić, otóż przy próbie exportu do pliku tekstowego zauważyłem że baza jest exportowana już z "krzaczkami", tak chyba nie powinno być, próbowałem to zwalczyć ale kolejne próby exportu bez zmian. Zmieniałem kodowania w PHPMyadmin,zmieniłem nawet język menu !?:) dodałem też linijke do maincore z wszelkimi możliwościami i nic, eksportowana baza jest z krzakami ale dzięki tym kombinacjom odkryłem kolejną ciekawą rzecz, że strona jest kodowana w latin1 (przy innych są krzaki na stronie), a w tabelach widoczne jest kodowanie utf8 przy kilku tylko jest latin1 i latin2 a w wyeksportowanej bazie widac utf8_polish_ci, hmm chciałby mi ktoś pomóc? Z góry dzięki;)
 
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl