Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
Wypełnienie podstrony treścią - jak!?
|
|
polna-mysz |
Dodany dnia 17.04.2008 18:35:56
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 20 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 12.04.2008 22:12 |
![]() Nie znalazłam żadnego poradnika o CMS-ie na FORUM więc zapytyam czy dobrze rozumiem/zgaduję! Przez "zarządzanie stroną" dodałam sobie dwa menu w belce górnej i lewym pasku nawigacji mianowicie: O Firmie --> firma11.php taką wybrałam nazwę dla podstrony ! Nasza Oferta --> oferta11.php taką wybrałam nazwę dla podstrony ! Jak teraz klikam na te menu to wylatuje mi błąd i nic nie wyświetla. Chciałabym to wyświetlać w środkowym polu tak jak: Strona główna --> index.php Czy mam odnależć w katalogach index.php skopiować pod 2gą nazwę na firma11.php i utworzyć "CUŚ" z tego firma11.php przy pomocy edytora html np.: CORE EDITOR którego użwałam !!??? A następnie wrzucić do tego katalogu w którym jest index.php a PHP-FUSION go sam zassie bez żadnych dodatkowych manewrów! ??? ![]() Przepraszam za poziom pytania ale myslałam że w "zarządzaniu treścią" będę mogła wpisywać treść podstrony w jakimś okienku a tam czegoś takiego nie znalazłam! |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 11.03.2025 08:00:18
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
kamy |
Dodany dnia 17.04.2008 18:37:29
|
![]() Początkujący ![]() Postów: 150 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 10.02.2008 15:10 |
Stworz te strony jako "Strony informacyjne" i link sie sam utworzy
|
|
|
ICEK |
Dodany dnia 17.04.2008 18:39:22
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 658 Pomógł: 27 Data rejestracji: 22.09.2007 08:29 |
Na początek polecam Poradnik Tam masz WSZYSTKO dokładnie opisane. A tak ma marginesie, to dodajesz dodatkową stronę w Zarządzaniu Treścią>>Dodatkowe strony lub Strony Informacyjne i po dodaniu tej strony masz adres viewpage.php?page_id=X i dopiero ten adres wpisujesz w Zarządzanie Stroną w Menu strony. X - id strony informacyjnej, analogicznie, pierwsza strona dodana będzie miała 1 następna 2 itp. |
|
|
polna-mysz |
Dodany dnia 17.04.2008 18:58:02
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 20 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 12.04.2008 22:12 |
Bardzo dziękuję za expresssową odpowiedź! Ale jest jedno małe "ale" chciałam mieć te 2 nowe podstrony na pozycji 2 i 3 po "stronie głównej" jak to robię w ten sposób co mi podał "ICEK" to te dwie podstrony lądują na pozycji 16 i 17 co mi nie pasuje !!!!!![]() ![]() |
|
|
ICEK |
Dodany dnia 17.04.2008 19:03:23
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 658 Pomógł: 27 Data rejestracji: 22.09.2007 08:29 |
Szczerze? To nic nie zrozumiałem ![]() ![]() |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 17.04.2008 19:13:32
|
![]() ![]() Postów: 19885 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Pierwsze "ale", kolezanka chce zmienic usytuowanie linkow do podstron w nawigacji. Podczas zapisywania strony zaznaczyla "Dodaj link do nawigacji" i sila rzeczy link zostal dodany jako kolejny. Wystarczy wejsc do PA => Zarzadzanie Strona => Menu Strony i zmienic kolejnosc oraz miejsce wyswietlania linkow. Odnosnie drugiego "ale", polecam najnowszy artykul: http://www.php-fu...icle_id=38 Edytowane przez Pieka dnia 17.04.2008 19:14:51 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
polna-mysz |
Dodany dnia 17.04.2008 19:13:52
|
Sorry! ![]() Martwi mnie też fakt, że jak pozycja menu nie jest dokumentem/plikiem np.: firma11.php to jak to coś "vievpage.php?page_id=1" mam obrabiać np przez CORE EDITOR lub Zajączka! ?? ![]() |
|
|
kamy |
Dodany dnia 17.04.2008 19:39:23
|
![]() Początkujący ![]() Postów: 150 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 10.02.2008 15:10 |
Wchodzisz w panel administracyjny>zarzadzanie strona >menu strony> i wybierasz edytuj przy tej stronie ktora stworzylas i zminiasz pozycje na 2 i na 3. PS. poza tym wszystko jest w poradniku wystarczy go przeczytac! Edytowane przez Pieka dnia 17.04.2008 19:46:14 |
|
|
polna-mysz |
Dodany dnia 17.04.2008 19:48:16
|
Ale w tym przypadku (dodanej przeze mnie pozycji w menu w taki sposó![]() ![]() ![]() |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 17.04.2008 19:52:06
|
![]() ![]() Postów: 19885 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Naprawic nie mozna, poniewaz to nie jest zepsute ![]() Pole wyboru kolejnosci jest dostepne tylko podczas dodawania nowej pozycji menu. Wystarczy skopiowac adres pliku, usunac star pozycje i dodac jako nowa jednoczesnie wybierajac zarowno kolejnosc jak i miejsce wyswietlania linka. Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
polna-mysz |
Dodany dnia 21.04.2008 19:04:00
|
Jeszcze mam taaaki problem: :( Wydawało mi się, że jak zrobię strony informacyjne ( a dodałam ich dwie: firma1.php i oferta1.php) w odrębnych plikach to będę mogła te odrębne pliki edytować na zmianę albo w okienku CMSa Zarządzanie stroną/ zawartość albo w edytorze np. CORE Editor/lub Zajączek !!! Ale tak się nie da a raczej może nie umiem!!:( Myślałam, że jak w/w okienku CMSa wpiszę to mi to wskoczy do pliku firma1.php i potem w np. Zajączku będę to edytować dalej i tworzyć tabele, etc. Niestety w pliku firma1.php który zrobiłam zgodnie z linkiem PIEKI nic takiego się nie zapisało!!!:( Nie ma tam też sekcji <html><head></head><body>tu wstawiam !!! :( </body><html> żebym mogła tam coś wpisać co mi sie wyświetli na stronce CMSa !!! ?? Jest tam tylko znacznik <?php ...cuś...?> Próbowałam w CORE Editor po tym znaczniku wpisać treść strony informacyjnej na różne sposoby ale stronka CMSa tego nie łapie! Auuuuuu!!!! Chce mi się wyć!!! Czy mogę poprosić o szczyptę wyjaśnienia!! ? |
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 21.04.2008 19:36:58
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 630 Pomógł: 41 ![]() Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
Powiem ci tak daje ci tutaj plik zobacz sobie jak on jest napisany i w podobny sposób napisz te własne pliki firma1.php oferta1.php ![]() Ps../ plik brak.php umieść w głównym katalogu strony
DJPromo dodał/a następującą plik:
Edytowane przez DJPromo dnia 21.04.2008 19:38:09 Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać ![]() ![]() |
|
|
polna-mysz |
Dodany dnia 21.04.2008 20:08:02
|
Dzięki DJPromo ale ten plik firma1.php juz na starcie trochę inaczej wygląda! Zrobiłam go zgodnie z linkiem który podał mi PIEKA z pliku viewpage.php znajdującego się w katalogu głównym strony. Może byś rzucił okiem w które miejsce mam ten fragment wpisać bo w PHP dopiero zaczynam coś tworzyć i mam problemy! I jeszcze - czy po utworzeniu firma1.php i oferta1.php powinnam plik viewpage.php usunąć z katalogu głównego czy zostawić - bo tego w opisie już nie było!? I czy tę podstronkę w pliku firma1.php powinno się dać edytować także w okienku zarządzania treścią CMSa czy już tylkow edytorze zewnętrznym typu Zajączek! ?? Podrzucam pliczki viewpage.php i firma1.php !B) O pliczki nie wskoczyły spróbuję jeszcze raz! Nie wiem co się dzieje mały 2kb pliczek pliki_php.rar nie chce się dołączyć chociaż go wybieram przez załącznik!:( Jescze raz pliczek:
polna-mysz dodał/a następującą plik:
Edytowane przez polna-mysz dnia 21.04.2008 20:23:12 |
|
|
![]() |
Dodany dnia 21.04.2008 21:52:09
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Strony informacyjne zapisują swoją treść w bazie danych, mniemam, że chcesz taką treść posiadać w pliku i w dodanych Twoich plikach to ja żadnej treści nie widzę. o której mówisz. Wstawiasz ją normalnie jeśli w php w echo"....."; itd możesz też w tym pliku przjść do htmla zamykając kod php <? i póżniej ponownie go otwierasz tyle razy ile potrzeba. Każdą rzecz z bazy można mieć w pliku! |
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 21.04.2008 22:09:58
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 630 Pomógł: 41 ![]() Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
hymm.. Jak ci to opisać ciągle mylisz wszystko co ci mówimy Zacznę tak plik viewpage.php służy tylko i wyłącznie do wyświetlenia zawartości którą wcześniej wpiszesz sobie w Panelu admina tzn Zarządzanie treścią - > Strony Informacyjne i tutaj wpisujesz zawartość jakąś po zapisie dostaniesz taki link np ( viewpage.php?page_id=1 ) kolejnie 2,3,4, itd Pieka natomiast podał ci arta w którym jest opisane jak za pomocą pliku viewpage.php zrobić np plik zmieniajac viewpage na firma.php kopiujesz plik viewpage.php zmieniasz mu nazwe np na firma.php teraz to zamieniasz na to oczywiście w miejscu pogrubionej 1 podajesz logicznie następne czyli 2,3,4 i tak dalej jak zrobisz dodatkowe strony w PA w efekcie dostaniesz np plik firma.php czy (oferta.php) jak chcesz jaka nazwe podasz który będzie wyświetlał zawartość wcześniej wpisaną w Panelu admina jak wyżej podałem Możesz też zrobić moja metoda pisania własnych plików php jeden podałem ci w załączniku wtedy będziesz je edytować w pajaczku czy tam w czym chcesz możliwości masz kilka ale musisz załapać jak robi sie te dodatkowe strony a osobne pliki php Poczytaj poradnik o dodatkowych stronach :p Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać ![]() ![]() |
|
|
MeTeo |
Dodany dnia 21.04.2008 22:20:46
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Nie wiem czemu na siłę chcesz edytować wszystko w zajączku ![]() ![]() Jak już stworzyłaś stronę informacyjną, ale nie chcesz by adres do niej był viewpage... tylko np. firma.php to masz link do artykułu w poście Pieki... Prościej się już chyba opisać nie da ![]() P.S Nie pisz tylu wykrzykników i zbędnych zdań. Powoli, wyraźnie, spokojnie... Im spokojniej opiszesz tym prawdopodobnie lepszą odpowiedź uzyskasz ![]() |
|
|
polna-mysz |
Dodany dnia 21.04.2008 23:12:08
|
Bardzo wszystkim dziękuję za posty i cierpliwość! Chciałam tylko wyjaśnić, że ten opis w linku PIEKI zrozumiałam i z tym nie miałam problemu! Mój problem wziął się stąd ( co może niezbyt jasno napisałam), że po wpisaniu paru zdań na próbę w stronach informacyjnych - nie zauważyłam tej treści w pliku viewpage.php ani potem jak już było zrobione firma1.php i oferta1.php także w tych plikach a treść jest zachowana na stronce, domniemywałam więc, jak napisaliście, że treśc zapisuje się tylko w bazie co mnie sfrustrowało! Nie wiem, może coś zrobiłam nie tak ale w pliku viewpage.php nie zmieniła się nawet data jego modyfikacji z jakiejś daty co była po instalacji typu dd-mm-2006 więc ten mój tekst próbny się nie zapisał się w tym pliku. Powalczę z tym jutro od rana, jak będą problemy to, zrobię tak jak napisał Meteo - napiszę tekst w CORE Editor (teraz w tym piszę), przetestuję i wkleję w strony informacyjne. Zastanawiałam się nad taką mozliwością napisania tabeli w okienku ale nie byłam pewna, czy w okienku treści stron informacyjnych można posługiwać się całą składnią HTMLa i CSS (np. div, tr, td, itd) czy tylko tymi co były wypisane pod okienkiem - nie byłam pewna czy taka składnia z innymi poleceniami będzie właściwie przetworzona! ![]() I jeszcze miałam problem z tym drugim poradnikiem nieoficjalnym po polsku: Kurs PHP-FUSION v.6.01 Strefa Admina - polski. Na dysk ściąga się pliczek z rozszerzeniem *.zip a próba dekompresji WinZipem kończy się komunikatem, że "nie znana metoda kompresji"!. Może w tym poradniku jest coś więcej, bo w tym pierwszym za dużo o stronach informacyjnych to nie było. Jutro spróbuję to otworzyć WinRarem chyba, że problem jest jeszcze w czym innym! Edytowane przez polna-mysz dnia 21.04.2008 23:20:45 |
|
|
jantom |
Dodany dnia 21.04.2008 23:41:38
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Kurs jest też dostępny w artykułach na Supporcie. Paczka z kursem została poprawiona - faktycznie, był w niej błąd. Dziękuję za informację. |
|
|
polna-mysz |
Dodany dnia 22.04.2008 11:57:11
|
Usunęłam wszystkie wprowadzone strony informacyjne. Zaczęłam od nowa, utworzyłam stronę informacyjną Firma2 o identyfikatorze viewpage.php?page_id=7. Niestety dalej jest tak samo - wprowadzona treść strony informacyjnej zapisuje się tylko w bazie a nie w pliku viewpage.php. Co mogę mieć źle ustawione? Uprawnień dostępu do katalogu głównego nie dodawałam bo nie było o tym mowy w instrukcji instalacyjnej! |
|
|
MeTeo |
Dodany dnia 22.04.2008 12:03:52
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Lol... Tyle razy był polecany poradnik, a nikt tego nie zgłosił ![]() viewpage jest plikiem wykonującym. Wszystkie efekty swojej pracy w stronach informacyjnych są zapisywane w bazie. Następnie po wejście przez adres: viewpage...page_id=x (gdzie x jakaś cyfra) wartość zostaje sczytana i do tej wartości pobiera dane z bazy ![]() ![]() Na dole te znaczniki to tylko ułatwienie. Takie podstawy dla nie znających się ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
Strona 1 z 2: 12
Przejdź do forum: |