ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,393
Najnowszy użytkownik: Assassin

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
25.12.2024 23:55:09
Z okazji końca świąt życzę, abyście nie musieli zbyt długo czekać na kolejne! Niech radość i smakołyki wrócą jak najszybciej! Wesołych Świąt! 🎉

piterus
25.12.2024 20:00:55
A to już minęło dwa lata... Ech... Co ten wiek robi z człowiekiem...

JazOOn
25.12.2024 18:17:53
Rany jeden news na 2 lata...

JazOOn
06.12.2024 23:45:46
Amen

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Zmiana grafiki na inną po najechaniu myszą [rollover] ?
LPKorn3324
Zapewne rozwiązanei banalne sęk w tym, że nie pamiętam jaki to był kod. Mianowicie robię menu na stronkę i chcę zrobić tak by po najechaniu na np "forum" zamieniła się grafika na inną jaką przygotowałem.

Mój aktualny kod menu to:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś zarzucił linijeczkę kodu, która podmienia grafikę tak jak opisałem to wyżej :)

Aha oczywiście będzie to rollover lecz tutaj jest problem bo o ile w wypadku html'a łatwo z js to zrobić to w wypadku php gubię się :( niby wszystko ok robiłem onmouseover i onmouseout lecz zawsze strona wywalał mi, że nie mogę mieć ' albo " :(
Edytowane przez Pieka dnia 12.12.2008 23:25:17

www.stalkerzone.prv.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 12.01.2025 13:07:26
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
proton
onmouseover i onmouseout można spokojnie wsadzić albo do echo" "; a jak nie no to pomiędzy

Wystarczy tylko poszukać na forum.

http://www.mortek.pl
LPKorn3324
czyli rozumiem ze coś a'la

?>
linki do grafiki onmouseover xxxxxx onmouseout xxxxx ....
<?

tak? sorry moze pisze głupoty ale w js jest masa tutoriali i sposobów na to a w php to juz są schodki jak sie go nie zna :/

www.stalkerzone.prv.pl
proton
Szukaj było teamtów w multum o wklejaniu kodów JS.

Po prostu:

LPKorn3324
okto odezwe sie jak przestudije to bo kod jaki podałeś niestety ale nie działa (albo źle go interpretuje ;))

edit:

heh zaraz padne męczyłem się godzinę i nic, nawet próbowałęm użyć rollovera w css ale tam to wogóle się pogubiłem. Jendakże dopiero teraz znalazłem jednąnieścisłość mianowicie rozumiem, że sposoby jakie są podane w tym wątku (a raczej kod) odnosi siędo zastosowania w NOWYM PANELU, tak??? zapomniałem napisać, iż u mnie menu, a raczej jego kod jaki podałem mieści się w theme.php może stąd wywala mi ciągle błędy??

to jest najprostszy kod rollovera jaki znalazłem w sieci (http://www.wirtuals.net/porady-javascript/jak-utworzya-efekt-rollover-.html)

teraz jeżeli okaże się, że wcześniejsze wskazówki jakie mi pisaliście działały tylko w wypadku tworzenia panelu to czy byłby ktoś tak dobry i dostosował powyższy kod do theme.php ?
Edytowane przez LPKorn3324 dnia 11.08.2006 18:56:12

www.stalkerzone.prv.pl
LPKorn3324
nikt nie ma pomysłu Sad ?

www.stalkerzone.prv.pl
Mily
Proton Kolego pomóż:D
dałem taki kod lecz nei działa:
o

www.cserwis.com
proton

Oto jeden przykład jak wsadzić onmouseout i onmouseover. Zobaczcie i zastosujcie do własnych potrzeb.

@LPKorn3324 powienien być BAN za nie czytanie regulaminu! Pisze w nim wraźnie że nie wolno samemu odświeżać tematu.

LPKorn3324
wiem, sorry że odświeżyłem ale jest to mi generalnie potrzebne sorry jeszcze raz

wracając do tematu to niestety nie działa mi ten kod mianowicie nie wiem gdzie do końca do wkleić. Moje menu strony mieści się w theme.php i tam wklejam owy kod- niestety wywala mi bład :( poniżej kod części theme.php z zaznaczonym na czerwono miejscem gdzie mam kod menu:

i jeżeli wklejam twój kod proton żywcem tam to strona sie nie ładuje, błąd

www.stalkerzone.prv.pl
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Moim zdaniem należy zrobić to w ten sposób:
1. kod php:
kod javascript plik includes/menu.js :
Jest to przystosowane do najnowszej wersji Fusion sćieżki może posłużyć za przykład-bo 5.01-zostajesz SAM?
Jak działa? fusiontest.yoyo.pl

wlodekp.europa.pl
LPKorn3324

:(

kod w znacznikach code!! i wyłączaj uśmieszki gdy podajesz. poprawiłem/crasch
Edytowane przez crasch dnia 15.08.2006 16:42:33

www.stalkerzone.prv.pl
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Sądze, że pokazałem ci kierunek-postępowania i tak bezproblematycznie można to zrobić. Specjalnie przerobiłem kod js zapis html-na php, żeby był zgodny z formatem theme.php -bo to co pokazuje-dodatkowe strony-akceptują html-a i mogłem się nie wysilać.
Błąd parse error-to Twój błąd złego użycia tego kodu.
Pozostawanie przy wersji 5.1 pozbawia Cię-profesjonalnej pomocy-bo nikt nie będzie jej instalował-dla sprawdzenia-działania modyfikacji.
Jeśli nie możesz sobie Sam poradzić pozostaje Ci zawsze zlecenie-theme. Ja np. nic nie robię za kasę, ale dla frajdy-w tym jednak przypadku nie widzę dalszego sensu poświęcania czasu-brak motywacji(w takiej postaci jak dla Ciebie nikomu innemu się to nie przyda).
Na koniec funkcje zawarte w menu.js można wkleić do jscript.js i wtedy nie będzie potrzebny dodatkowy plik js, bo już subheader go załaduje do obsługi theme.
Na moim testowym chodzi, więc wszędzie będzie chodzić.

wlodekp.europa.pl
LPKorn3324
a jednak u mnie po wklejeniu cos nie działa :/ ale jeżeli sprawia to tak wielkie problemy to zrezygnuje z tego, przejście na v6 póki co odpada ponieważ było by to zwyczajnie za dużo roboty podejrzewam. Mimo wszystko dzięki wszystkim za odpowiedzi

www.stalkerzone.prv.pl
Leo
Witam,

zrobiłem tak jak wlodekp pokazał na przykładzie wyżej i działa mi ta zmiana obrazka ale tylko pod IE a w Operze juz nie ma zadnej reakcji po najechaniu na obrazek. Czy to wina Opery?

Zaznaczam też, że ten przykład tutaj fusiontest.yoyo.pl również działa mi tylko pod IE.

www.tutorials.isx.pl
LPKorn3324
właśnie dopiero teraz to spostrzegłem, u mnie również działa to tylko pod IE, firefox i opera odmawiają a z racji, że nie używam tego shitu ie to nei spostrzegłem że coś jest nie tak Smile

www.stalkerzone.prv.pl
oronsko
LPKorn3324 napisał/a:
nie używam tego shitu

mowa zapewne o FF i operze,
poznaj zanim ocenisz, a jak już poznasz to pomyśl

do adminów: wybaczcie że nie w temacie Smile

http://www.oronsko.info
LPKorn3324
źle mnei zrozumiałeś mi chodzi o bubla jakim jest IE

www.stalkerzone.prv.pl
Leo
Ok dostałem odpowiedz w sprawie Opery, ten kod:

powinien wyglądać tak:

u mnie działa pod Operą i IE ale znowu FF nie reaguje :@

LPKorn3324 sprawdż u siebie i powiedz jak tobie teraz działa.

www.tutorials.isx.pl
LPKorn3324
u mnie jak zawsze wywala błąd przy ładowaniu strony, standard
btw masz 5.01 czy 6 ?

www.stalkerzone.prv.pl
Leo
LPKorn3324 mam wersje 6 Fusiona, ale już sobie poradziłem po przeczytaniu troche materiału i działa na wszystkim :)

tak mam wstawione w theme.php i już żaden odnośnik do js nie jest potrzebny.

www.tutorials.isx.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl