Zobacz temat
Białe strony na forum, w prywatnych wiadomościach i stronach informacyjnych
|
|
dante77 |
Dodany dnia 01.10.2010 21:25:20
|
Bywalec Postów: 332 Pomógł: 25 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 09.05.2005 00:08 |
A wklej zawartość jednej z białych stron. To znaczy to co wrzucasz jako admin do stron informacyjnych. Duża ilość tekstu to raczej nie problem, bo gdyby tak było, to po prostu nie zapisałoby Ci tej strony do bazy. Bardziej skłaniam się ku temu, że we wklejonym kodzie jest coś nie tak. A biorąc pod uwagę, że można tak wklejać php to wszystko jest możliwe. |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 23.11.2024 14:39:09
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
decymka |
Dodany dnia 01.10.2010 21:42:56
|
Bywalec Postów: 499 v7.00.07 Data rejestracji: 15.01.2006 06:16 |
Proszę bardzo: Zabawa w przedszkolu.<p>
Podstawową czynnością i działalności dzieci przedszkolnych jest zabawa. Dzieci lubią się bawić w kącikach zainteresowań oraz w kącikach edukacyjnych. Istnieją także inne rodzaje zabaw, mianowicie takie w które bawi się z dziećmi nauczycielka.<br /> Poniżej opiszę kilka takich zabaw. (zabawy nie są wymyślone przeze mnie, nie są moją własnością, jeśli wiesz kto stworzył lub wymyślił którąkolwiek z nich powiadom mnie o tym natychmiast - dziękuję)<p> Zabawy z wykorzystaniem metody dramy:<p> <u>"Minki" </u>Przebieg: <br /> 1. Dzieci podzielone na trzy, cztery grupy. Każda grupa siada w odrębnym kole. Nauczycielka podchodzi do każdego koła i informuje, jaki rodzaj emocji, uczucia będą pokazywać za pomocą gestów, mimiki, np. jesteście weseli, smutni, zamyśleni, przestraszeni, zdziwieni itp.<br /> 2. Pozostałe dz. odgadują rodzaj emocji przedstawioną przez daną grupę.<p> <u>"Spotkanie zwierząt egzotycznych"</u><br /> 1. Nauczycielka proponuje zabawę z pluszowymi zwierzątkami egzotycznymi.<br /> 2. Dzieci wcielają się w rolę zwierzątek egzotycznych na wolności i tych, co są w ZOO.<br /> 3. Prezentacja w parach, np.:Cześć, jestem słoń i lubię sobie chodzić gdzie chcę. A ty, jak się nazywasz i co lubisz robić? Cześć, jestem małpka. Lubię skakać, ale mieszkam w klatce i nie mogę robić i chodzić gdzie chcę? itd.<br /> 4. Dyskusja na temat, które zwierzątka były smutne i dlaczego?<br /> Czy wy chcielibyście mieszkać w ZOO? Dlaczego nie? <p> <u>Zabawy umuzykalniające</u> <u> "Gaduły" </u>- muzyka w wysokim rejestrze-wielkoludy (marsz na palcach, ręce w górze).W średnicy-marsz przedszkolaków. W niskim rejestrze-krasnoludki (nogi ugięte, ręce oparte na kolanach, marsz na całych stopach). Przerwa w muzyce-wolno rozmawiać. <p> <u>"Kwiaty na łące" </u>- siad klęczny w kole. Głowa schowana na kolanach. Muzyka pełni rolę słońca. Nagrzane" kwiaty" rozchylają się, unosząc główki i ręce coraz wyżej (głośno) kiedy słońce chowa się za chmury (cicho)- kwiaty się zamykają.<p> <u> "Chusteczki"</u><p> - dzieci, każde z innym kolorem szarfy (4 kolory) stoją w rozsypce. W środku jedno dziecko trzyma cztery chusteczki- kolory te same co szarf. Uniesiona chusteczka (np.: czerwona) zaprasza do biegania dzieci z czerwonymi szarfami. Podniesienie innej powoduje, że biega nowa grupa, a poprzednia natychmiast się zatrzymuje.<p> <u>"Karuzela" </u>- cwał boczny w kole. "Pasażerowie" trzymają się z tyłu za ramiona kolegi, który cwałuje w kole. Na umówiony sygnał-pasażerowie "przesiadają się" o jedno miejsce wstecz. Potem zmiana ról.<p> <u>Zabawa tropiąca:</u><p> <u>"Szukamy skarbu" </u>- dzieci szukają ukrytego skarbu, który ukryła jedna grupa dzieci. Szukają go przy pomocy znaków, listów, rebusów jakie zostawiły dzieci, które ukryły skarb. Skarb musi być dla dzieci ważny, cenny ponieważ to motywuje dzieci do poszukiwania go.<p> <u>Zabawy terapeutyczne</u><p> <u> "Cicho- głośno"</u>Gdy nauczycielka przykucnie i dłonie położy na podłodze , to dzieci chórem wymawiają słowo "koza" szeptem . Gdy nauczycielka uniesie ręce wyżej - to dzieci mówią głośniej , a gdy całkiem wysoko to najgłośniej . Później zabawę może przeprowadzić chętne dziecko - dyrygując rękami . Odmiana zabawy. Dzieci ustawione w kole kolejno wymawiają słowo "kot" coraz głośniej, a następnie rundka w przeciwną stronę koła, podczas której dzieci kolejno wypowiadają słowo "koza" coraz ciszej. <p> "Ja kolor - ty wyraz" Nauczycielka rzuca piłkę do dzieci i wymawia kolor , a dziecko ,które otrzyma piłkę ma wymienić słowo związane z tym kolorem , np.: zielona - kanapa, biała - gęś ... itd. <u> Zabawy symulacyjne (symulacja-udawanie)</u><p> <u> "Robienie kanapek" </u>- małe pomieszczenie urządzone jak mała kuchnia: szafki, naczynia, sztućce, urządzenia mechaniczne potrzebne w kuchni, maszynka gazowa, zlewozmywak, woda, gaz, artykuły spożywcze potrzebne do przyrządzenia wiosennych kanapek. Nauczycielka mówi:" Może spróbujemy sami sobie przygotować śniadanie. Każdy będzie mógł zrobić taką kanapkę, jaką lubi najbardziej". Nauczycielka może zrobić sobie drugie śniadanie.<p> <u>"Kolory" </u>- na placu zabaw w czasie słonecznej jesiennej pogody, dzieci mają do dyspozycji kredki ołówkowe, świecowe, pisaki, farby, pędzle, sztalugi, kartki, sztywne podkładki, pojemniki z wodą. Nauczycielka zachęca do malowania: "Jesień jest piękną porą roku. Zorganizujemy sobie plener, czyli malowanie na dworze. Możecie dowolnie skorzystać z tych przedmiotów, jak prawdziwi artyści.Spróbujemy?"<p> <u>Zabawy percepcyjne</u><p> <u> "Zapach przyrody" </u> P: rośliny przyniesione przez dzieci ze spaceru Podczas spaceru nauczycielka prosi dzieci aby wąchały dokładnie wszystko co je otacza. Prosi także, aby wzięły do przedszkola dowolną roślinkę. W przedszkolu dzieci siadają w kole, zamykają oczy i intensywnie wąchają przyniesione przez siebie z lasu rośliny. Następnie podają swoją roślinę sąsiadowi z prawej strony, a same biorą roślinę od sąsiada z lewej strony i powąchało jego roślinkę. Kiedy minie cała runda i do każdego dziecka dotrze jego roślina, wówczas wszyscy otwierają oczy i podziwiają przyniesione przez siebie znaleziska. (W zabawie można wykorzystać także inne przedmioty i wówczas dzieci mogą z zamkniętymi oczami odgadywać czy ich przedmiot pochodzi z lasu czy nie.<p> <u> "Od zapachu do smaku" </u>Dzieci siedzą w kole, na środku stoi przykryty serwetką koszyk z owocami. Owoce muszą być tak rozłożone aby po zdjęciu serwetki każdy był dobrze widoczny. Nauczycielka powoli zdejmuje serwetkę, dzieci po kolei podchodzą do koszyka i biorą po jednym owocu. Następnie dzieci wąchają owoce, po czym nauczycielka kroi każdy owoc na dwie części by dzieci powąchały go z zamkniętymi oczami. Teraz z kolei dzieci podają rozkrojony owoc sąsiadowi z prawej strony i przyjmują owoc od sąsiada z lewej strony. Zabawa toczy się do czasu, kiedy każdy owoc wróci do dziecka, który go wyjął z koszyka. Teraz można obrać owoce i pozwolić dzieciom spróbować smaków wszystkich owoców.<p> <u>Zabawy - pedagogika zabawy:</u> <u><p> "Falujące łóżko" </u> 4-5 dzieci tworzy łóżko, opierając się na rękach i nogach. Na jego środku kładzie się z rękami założonymi pod głowę jedno dziecko. Łóżko zaczyna się poruszać z góry na dół, do przodu i do tyłu. Po około 1-2 minutach łóżko zatrzymuje się, a poszczególne jego części chwytają osobę leżącą i zsuwają ją delikatnie po pośladkach i stopach na ziemię. Zabawie może towarzyszyć muzyka.<p> <u> "Siedzimy na kolanach" </u> - dzieci ustawiają się w kole jeden za drugim, trzymając ręce na ramionach partnera stojącego z przodu. Dzieci stoją w kole i próbują usiąść na kolanach partnera stojącego z tyłu.<p> <u>Zabawy integrujące:</u><p> <u> "Mało nas, mało nas" </u> - Tradycyjna zabawa ruchowo – taneczna, w której kolejno wywołujemy do środka koła imieniem poszczególne dzieci.<p> <u>"Zgadnij - czyje słyszysz imię" </u> - Jedno dziecko opuszcza krąg z poleceniem, aby po powrocie odgadło jakie imię słyszy. Pod jego nieobecność wybieramy imię dziecka z sali np. Bartek. Dzielimy je na sylaby BAR- TEK. Na dany znak, dzieci w dwóch grupach skandują jednocześnie sylaby wybranego imienia. Jeżeli zgadujący trzykrotnie poniesie porażkę w odgadywaniu daje fant.<p> <u> Zabawy i ćwiczenia oddechowe i ortofoniczne , ćwiczenia mowy.</u><p> <u>"Naśladowanie głosów"</u><br />Ręce ułożone na talii po bokach tak, by kciuk dotykał dolnej partii żeber, a pozostałe palce spoczywały na przedniej partii żeber, uciskając przeponę. Wykonanie kilkunastu wdechów i wydechów, raz przez usta, raz przez nos. Wdech: wciąganie powoli powietrza (ramiona nie poruszają się) i wypuszczanie go powoli, nie wprowadzając w ruch mięśni pasa barkowego ani mięśni brzucha. Na wydechu naśladowanie dźwięków wydawanych przez zwierzęta (kot, żaba, pies, krowa, wąż, ptaki), maszyny, instrumenty. <p> <u>"Wypowiadanie głosek"</u><br />Na wydechu wolne wypuszczanie powietrza i wypowiadanie głoski: a, następnie głosek: a, e, i, o, u, y. Na wydechu wypowiadanie całego ciągu samogłosek: a, e, i, o, u, y (początkowo prowadzący pokazuje kolejne głoski wypisane na kartonie, jednocześnie ustalając długość artykulacji). <p> <u>FONOWANIE SAMOGŁOSEK </u>Na wydechu fonowanie zestawu samogłosek (wzór wypisany na kartonie) prowadzący początkowo ukazuje kolejność i czas trwania artykulacji każdej z grup, następnie ćwiczenie wykonywane jest samodzielnie: ae, ao, ai, au, ay, oa, oe, oi, ou, oy, itd.<p> <u>Zabawy dydaktyczne (nauczające)</u><p> <u>"Powiedz, co schowałam?" </u><br /> Dzieci siedzą w kole. Nauczycielka rozkłada kilka przedmiotów i prosi dzieci, aby głośno nazwały leżące przed nią przedmioty. Następnie prosi jedno dziecko o opuszczenie sali by zmienić położenie przedmiotów i schować jeden z nich. Zadanie dziecka: odgadnięcie czego brakuje. (Przedmioty mogą łączyć się tematycznie, mogą to także być napisy)<p> <u>"W jakiej kolejności dzieci układały składniki hamburgera?"</u><br /> P: ilustracje do książeczki ze Słonecznej Biblioteki "Wielki wspaniały hamburger"<p> ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
eldiablo |
Dodany dnia 01.10.2010 21:55:29
|
Bywalec Postów: 671 Pomógł: 80 Data rejestracji: 13.07.2009 19:20 |
Swoją stronkę niekiedy testuje, więc IE, FE, Chrome, Safari i Operę mam zainstalowaną, sprawdzałem kilka razy, działają strony, to znaczy treść wyświetla się ładnie bez błędów. Jedyne białe tło, wyświetla się przez chwilę, gdy się odświeży stronę lub trafi się na dużą liczbę online. Niestety, trochę tego jest, nie mówię tu o treści tej podstrony, a że fusion za każdym razem wszystko musi wczytywać, to mogą chwilowe "czkawki serwera" wystąpić Wiadomość doklejona Jako zalogowany user, strona równie prawidłowo działa. Stronę masz w intergenia AG ? Hetzner ostatnio jakieś promocję miał, ponoć stawki obniżył za VPS'y. Edytowane przez eldiablo dnia 01.10.2010 21:58:48 |
|
|
decymka |
Dodany dnia 01.10.2010 21:58:28
|
Ale ja nigdy tak nie miałam. Czy to wina serwera?
...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
eldiablo |
Dodany dnia 01.10.2010 22:01:16
|
No na pewno serwer, może nie wyrabiać, może klienci są upychani ile się da, i poszczególne strony chodzą jak chodzą. Ja jak jeszcze moja główna strona, siedziała na fusionie, w siną dal posłałem wszelkie, gości online, użytkownicy online, wszelkie zbędne zapytania. Nawet menu swego czasu miałem na sztywno, nie pobierane z bazy bo po co jak raz na jakiś czas zmieniane Mogę się mylić, ale miesięcznie masz ~1080 odwiedzin ? Jeżeli tak to dużo, choć może być i więcej na wirtualce i będzie działać. Nie masz w panelu zarządzania kontem, informacji o obciążeniu ? Jeżeli jest taka możliwość, poproś BOK o raport obciążenia. Sprawdź też ostatnie raporty/błędy, jeżeli coś takiego jest, być może masz jakiś "error". Edytowane przez eldiablo dnia 01.10.2010 22:05:16 |
|
|
decymka |
Dodany dnia 01.10.2010 22:14:22
|
Ja mam dziennie 10.000 - 15.000 odwiedzin. Czy to możliwe przy tym serwerze? http://serwerydla...um_X4.html Edytowane przez decymka dnia 01.10.2010 22:15:36 ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
eldiablo |
Dodany dnia 01.10.2010 22:23:17
|
decymka napisał/a: Ja mam dziennie 10.000 - 15.000 odwiedzin. CMS bez cache'a + panele, online, menu etc. na każdej stronie, nawet jak się CMS zrobi nagle czarny a nie biały, to i tak dobrze że nie powie -> "MySQL server has gone away" lub prześle Ci pocztówki z wakacji hyhy. ALe to VPS więc dobić go bardziej możesz. Czy to możliwe przy tym serwerze? http://serwerydla...um_X4.html http://ionic.pl/ ma dobre opinie na Web Hosting Talk i tanio jest. Ale to ktoś inny musi się wypowiedzieć, do VPS'a jeszcze nie dobiłem. Dużo tego masz, tej treści, ale jak się serwis jeszcze bardziej rozwinie, to i VPS może być za skromny Może zajść potrzeba, płacić więcej, albo zmienić CMS'a na taki co ma cache. Który nieco odciąży, bazę danych. Edytowane przez Pieka dnia 01.10.2010 22:29:03 |
|
|
decymka |
Dodany dnia 01.10.2010 23:09:10
|
Powodem otwierania się białych stron nie może być ilość użytkowników w danym czasie. Teraz są 4 osoby i nadal się nie otwiera. Zoptymalizowałam tabele w bazie, wyczyściłam ciasteczka, zamknęłam przeglądarkę, otworzyłam ja ponownie i dalej nic. ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 01.10.2010 23:12:47
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Marzanna, jesli to kwestia tylko wybranych stron dodatkowych, to zdecydowanie wina lezy po stronie serwera, a konkretnie bazy MySQL, ktora najnormalniej w swiecie nie wyrabia ze wzgledu na zbyt krotki czas wykonywania skryptu. Napisz do hostingu pytanie, czy wprowadzali w ostatnim czasie zmiany w ustawieniach, bo mimo uzytkowania VPS-a Twoja strona nie dziala poprawnie.
Jestem jaki jestem
|
|
|
decymka |
Dodany dnia 01.10.2010 23:20:57
|
Hm, napisałam i otrzymałam odpowiedź, że oni otwierają wszystkie strony normalnie. Facet zacytował mi treść strony, której ja nie widziałam. No cóż, zrobiłam więc tak: podzieliłam stronę na dwie podstrony i otwierają się. Wniosek - za dużo tekstu. http://nauczyciel...age_id=129 http://nauczyciel...age_id=238 ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 01.10.2010 23:32:31
|
Otwieraja mi sie wszystkie podane przez Ciebie w tym temacie strony, w tym rowniez w/w.
Edytowane przez Pieka dnia 01.10.2010 23:36:02 Jestem jaki jestem
|
|
|
decymka |
Dodany dnia 01.10.2010 23:38:24
|
Bo teraz je podzieliłam. Facet od serwera napisał mi: Być może dnsy jeszcze się do końca nie otworzyły i wskazuje na stary serwer. Czy to możliwe? Strona na tym serwerze jest ok tygodnia, a stary serwer już nie działa. ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 02.10.2010 00:13:51
|
Nie, to nie ma nic do rzeczy.
Jestem jaki jestem
|
|
|
decymka |
Dodany dnia 18.10.2011 19:40:52
|
Pozwolę sobie odświeżyć temat, ponieważ mam ten problem nadal. Strony raz się otwieraj, raz nie. Proszę zwrócić uwagę na fakt iż jak strona się otworzy to faviconą jest litera N z wpisanymi literami P, kiedy się nie otworzą to faviconą jest stary obrazek (lalka z rozpostartymi dłońmi). Dlaczego tak się dzieje? Podaję strony: http://nauczyciel...page_id=32 http://nauczyciel...page_id=28 Ze stronami sobie poradziłam. Zmniejszyłam ilość tekstu i otwierają się wszystkie. Obecnie mam problem z forum. Gdy jestem zalogowana to nie potrafię wejść na forum ze strony głównej: http://nauczyciel.../index.php gdy się wyloguję wówczas otwieram tę stronę bez problemu. Proszę zwrócić uwagę na favicon, który w momencie gdy strona się otworzy jest nowy (litera N), natomiast gdy się nie otworzy jest dziewczynka z rozpostartymi dłońmi. Bardzo proszę o pomoc Zrobiłam coś co trochę rozjaśniło mi w głowie. Mianowicie, założyłam stronę na próbę na o12.pl, tzn. przeniosłam stronę na ich serwer. http://wice.o12.pl I problem nadal istnieje, więc wygląda na to, że to wina fusiona. Co Wy na to? Edytowane przez decymka dnia 18.10.2011 19:35:30 ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
khaman |
Dodany dnia 18.10.2011 23:07:43
|
Postów: 2507 Pomógł: 78 Data rejestracji: 26.06.2007 12:11 |
Zmień skórke na jakąś opartą na divach, nie tabelach. Problem powinien zniknąć.
Posty pomocne oznaczaj jako pomógł Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy
|
|
|
decymka |
Dodany dnia 20.10.2011 18:45:28
|
Zmieniłam skórkę, jednak ta też jest oparta na tabelach. Mało jest skórek opartych na div-ach, a zwłaszcza dla takiego serwisu jaki ja prowadzę. Dzięki za sugestie @khaman Edytowane przez decymka dnia 20.10.2011 20:05:25 ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
khaman |
Dodany dnia 21.10.2011 07:31:24
|
Postów: 2507 Pomógł: 78 Data rejestracji: 26.06.2007 12:11 |
Nie napisałaś czy zadziałało, miałaś zmienić na próbę. Miałem podobnie, nie wiem jak z nowszą wesją ani, którą masz, ale 7.00.x nie radziło sobie u mnie z dużą ilością tekstu - tylko jako zalogowany i tylko na skórce z tabelami. Co do theme zawsze można przerobić na divy.
Posty pomocne oznaczaj jako pomógł Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy
|
|
|
decymka |
Dodany dnia 22.10.2011 15:49:25
|
khaman napisał(a): Nie napisałaś czy zadziałało, miałaś zmienić na próbę. Miałem podobnie, nie wiem jak z nowszą wesją ani, którą masz, ale 7.00.x nie radziło sobie u mnie z dużą ilością tekstu - tylko jako zalogowany i tylko na skórce z tabelami. Co do theme zawsze można przerobić na divy. Jasne, że zadziałało. Tak się spieszyłam, że w końcu nie napisałam. Teraz napiszę coś ciekawego. Sami się pewnie zdziwicie. Chyba, że ktoś wiedział i nie napisał. Ciekawostka odnośnie stron informacyjnych. Otóż, ten sam tekst, który był w stronie, która się nie otwierała pobrany z bazy danych wrzuciłam do nowej strony informacyjnej. Zapisałam ... i niespodzianka - nowa strona z tym samym tekstem pokazała się w pełnej krasie. Nie mam pojęcia o co chodzi. Może ktoś z bardziej doświadczonych "fusionistów" mi to wyjaśni. A teraz mam nowy problem. Mianowicie nie otwiera się jeden z albumów w galerii. Po kliknięciu jest biała strona. http://www.nauczy...lbum_id=27 Co poradzicie? ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
|
Detektyw Monk |
Dodany dnia 22.10.2011 15:54:03
|
Przedszkolak Postów: 52 Pomógł: 4 Ostrzeżeń: 1 v7.02.03 Data rejestracji: 04.06.2011 15:43 |
decymka napisał(a): Jasne, że zadziałało. Tak się spieszyłam, że w końcu nie napisałam. Teraz napiszę coś ciekawego. Sami się pewnie zdziwicie. Chyba, że ktoś wiedział i nie napisał. Ciekawostka odnośnie stron informacyjnych. Otóż, ten sam tekst, który był w stronie, która się nie otwierała pobrany z bazy danych wrzuciłam do nowej strony informacyjnej. Zapisałam ... i niespodzianka - nowa strona z tym samym tekstem pokazała się w pełnej krasie. Nie mam pojęcia o co chodzi. Może ktoś z bardziej doświadczonych "fusionistów" mi to wyjaśni. A teraz mam nowy problem. Mianowicie nie otwiera się jeden z albumów w galerii. Po kliknięciu jest biała strona. http://www.nauczy...lbum_id=27 Co poradzicie? Mi ten album działa. Swoją drogą to polecam przeczyszczenie całej przeglądarki. Kiedyś też miałem problemy z Fusionem, ciągle białe strony i nie mogłem nic z tym zrobić. Nawet instalacja od nowa nie podziałała. Po zmianie systemu operacyjnego ta sama strona działa perfekcyjnie. Zrzuciłem winę na przeglądarkę |
|
|
decymka |
Dodany dnia 23.10.2011 16:39:49
|
Kiedy jesteś niezalogowany to działa. Zaloguj się i wtedy spróbuj. Login - testowanie, Hasło - testowanie ...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...
|
|
Przejdź do forum: |