Zobacz temat
Kilka pytań nowicjusza.
|
|
fotoarte |
Dodany dnia 07.02.2007 19:15:12
|
Przedszkolak Postów: 5 Data rejestracji: 07.02.2007 19:07 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Jestem na tym forum świeżutki jak... świeże bułeczki. Dosłownie dopiero przed chwilką się zarejestrowałem i jeszcze na temat tego CMS-a praktycznie nic nie wiem. Czym się różnią od siebie PHP-Fusion i Extreme-Fusion i który z nich jest lepszy? Jaką najnowszą wersję PHP-Fusion lub Extreme-Fusion należy obecnie instalować, najlepiej całkowicie po polsku? Czy są do nich jakieś dobre moduły ogłoszeniowe i galerie foto, najlepiej całkowicie po polsku? Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź. Już teraz, z góry bardzo za to dziękuję. Edytowane przez fotoarte dnia 07.02.2007 19:18:07 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 11.01.2025 16:49:56
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Piotrroger |
Dodany dnia 07.02.2007 19:19:53
|
Bywalec Postów: 998 Pomógł: 19 v7.02.03 Data rejestracji: 27.04.2006 18:29 |
1. EP to PF z wbudowanymi dodatkowymi modami np. systemem punktacji. 2. PF w wersji 6.01.6 EF w wersji 4.03. 3. Jest bodajże jakiś moduł ogłoszeniowy, galeria foto jest wbudowana, ale jest również rozszerzona do pobrania w Laboratorium. Edytowane przez Piotrroger dnia 07.02.2007 19:20:11 |
|
|
fotoarte |
Dodany dnia 07.02.2007 19:40:38
|
Przedszkolak Postów: 5 Data rejestracji: 07.02.2007 19:07 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Piotrroger napisał/a: Bardzo przepraszam za to, że tak upierdliwie pytam. Czy to jest tylko jedyna różnica między nimi? Do czego służy ta punktacja? Czy te dodatkowe mody do PHP-Fusion są razem z tym CMS-em, czy też trzeba je pobierać oddzielnie. Jeżeli oddzielnie, to jakiej wersji tych dodatków szukać?1. EP to PF z wbudowanymi dodatkowymi modami np. systemem punktacji. Piotrroger napisał/a: A skąd to wszystko "zassać"? W Laboratorium jakoś tego wszystkiego nie zauważyłem, niestety.2. PF w wersji 6.01.6 EF w wersji 4.03. Piotrroger napisał/a:3. Jest bodajże jakiś moduł ogłoszeniowy, galeria foto jest wbudowana, ale jest również rozszerzona do pobrania w Laboratorium. Moduł ogłoszeniowy jakiś znalazłem. Czy tylko jeden jest i nie ma tutaj większego wyboru?A co do galerii, to mam tu jeszcze następny zestaw pytań. We wspomnianym przez Ciebie powyżej Laboratorium znalazłem jakieś mody drugiej galerii, trzeciej galerii, galerii tylko dla zarejestrowanych, galeria użyszkodników. O co tu chodzi? Co to za druga i trzecia galeria oraz te inne? Na razie deczko nie mogę się w tym wszystkim połapać. Edytowane przez fotoarte dnia 07.02.2007 19:49:06 |
|
|
Piotrroger |
Dodany dnia 07.02.2007 19:48:00
|
Bywalec Postów: 998 Pomógł: 19 v7.02.03 Data rejestracji: 27.04.2006 18:29 |
Hmm.... myślę że nie jesteś wogule obeznany w żadnym CMS`ie oraz w PHP. 1. EF ma wbudowane mody, których nie można dodać do PF (niektóre). Mody trzeba pobierać oddzielnie i "instalować" jednak jest to baardzo łatwe, ogranicza się do kilku kliknięć oraz wgraniu plików na FTP. 2. Dzięki tym modom możesz mieć nawet 3 galerie, np. jedna galeria do gier, druga do tapet itp. itd. Zagadaj na gg: 6477081 jak będę mieć czas to Ci opowiem bardziej. Pozdro |
|
|
fotoarte |
Dodany dnia 07.02.2007 20:03:38
|
Piotrroger napisał/a: I tu się grubo pomyliłeś. Około 3 lata temu pierwszą swoją stronę postawiłem na PHP-Nuke. Później przez dłuższy czas "rzeźbiłem" w PostNuke. Niedawno zaś "bawiłem" się z Mambo. A teraz mam postawione 2 swoje strony w Joomli. Ale Fusion znacznie się od nich wszystkich różni. Dlatego też tak dociekliwie pytam.Hmm.... myślę że nie jesteś wogule obeznany w żadnym CMS`ie Piotrroger napisał/a:oraz w PHP. Tutaj masz całkowitą rację. Prawie w ogóle nie znam się na PHP. Dlatego też korzystam z gotowców. W innym wypadku, to pewnie sam bym sobie "wyrzeźbił" CMS-a.Piotrroger napisał/a: Nie do końca zrozumiałeś moje pytanie, ale w zasadzie na nie mi odpowiedziałeś. Dzięki.1. EF ma wbudowane mody, których nie można dodać do PF (niektóre). Mody trzeba pobierać oddzielnie i "instalować" jednak jest to baardzo łatwe, ogranicza się do kilku kliknięć oraz wgraniu plików na FTP. Piotrroger napisał/a: Akurat jestem fotografem i interesują mnie tylko i wyłącznie galerie fotografii.2. Dzięki tym modom możesz mieć nawet 3 galerie, np. jedna galeria do gier, druga do tapet itp. itd. Piotrroger napisał/a: Bardzo chętnie skorzystam, jak kiedyś w przyszłości będę miał jakie poważniejsze kłopoty.Zagadaj na gg: 6477081 jak będę mieć czas to Ci opowiem bardziej. |
|
|
as |
Dodany dnia 07.02.2007 21:49:24
|
Zaawansowany Postów: 1509 Data rejestracji: 25.01.2005 21:55 |
Akurat jestem fotografem i interesują mnie tylko i wyłącznie galerie fotografii W takim razie zainstaluj sobie IMGallery w najnowszej wersji 2.5, który to plik możesz pobrać z TEGO miejsca, a wszelakie wątpliwości związane z funkcjonalnością tej galerii rozwiejesz na Forum dyskusyjnym w TYM miejscu (chwilowo niedostępne z powodu awarii)... as
|
|
|
fotoarte |
Dodany dnia 07.02.2007 22:58:54
|
as napisał/a: Być może wcześniej nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie, ale jeśli chodzi o galerie, to nie interesują mnie jakieś galerie gier i temu podobne bzdety, ale wyłącznie galerie fotografii. Z tym tylko, że nie ma to być tylko skrypt samej galerii, ale w połączeniu z jakimś CMS-em, bo oprócz samych zdjęć w serwisie ma się znaleźć jeszcze parę innych rzeczy. Może o tym świadczyć choćby to, że wcześniej wspominałem, iż poszukuję też jakiegoś mogułu ogłoszeniowego. IMGallery nie jest więc z oczywistych powodów tego wszystkiego zapewnić. Mam nadzieję, że teraz już wytłumaczyłem wszystko w zrozumiały sposób.W takim razie zainstaluj sobie IMGallery w najnowszej wersji 2.5, który to plik możesz pobrać z TEGO miejsca, A poza tym, nawet gdyby, to ta galeria w ogóle mi się nie podoba. Już znacznie wcześniej miałem okazję się z nią zapoznać, ale jakoś jak dotychczas nie przypadła mi ona do gustu. Edytowane przez fotoarte dnia 07.02.2007 23:06:49 |
|
|
as |
Dodany dnia 07.02.2007 23:04:19
|
Zaawansowany Postów: 1509 Data rejestracji: 25.01.2005 21:55 |
Czyli to tylko kwestia upodoby, bo ta galeria to w tej wersji, oraz z elementami dodatkowymi (podawanymi jako rozwiązania własne userów), to taki rodzaj CMS'a. No ale skoro się uparłeś na Fusiona, to... WITAJ W KLUBIE stary pieronie
Edytowane przez as dnia 07.02.2007 23:07:13 as
|
|
|
fotoarte |
Dodany dnia 07.02.2007 23:25:44
|
as napisał/a: Niby tak, ale nie do końca. Nie ma tam żadnego modułu ogłoszeniowego, niestety.Czyli to tylko kwestia upodoby, bo ta galeria to w tej wersji, oraz z elementami dodatkowymi (podawanymi jako rozwiązania własne userów), to taki rodzaj CMS'a. as napisał/a:No ale skoro się uparłeś na Fusiona, to... WITAJ W KLUBIE stary pieronie Na nic się nie uparłem, a tylko szukam dobrego CMS-a z dodatkami, które wymieniłem wcześniej. Jak dla mnie, to niekoniecznie musi być Fusion. Może być każdy inny CMS. Oby tylko spełniał określone wymagania. PHP-Nuke odpada z wiadomych względów. Z kolei moduły i komponenty ogłoszeniowe oraz galerie do Joomla, Mambo i PostNuke, albo się w ogóle nie uruchamiają, albo mają tak rażące błędy, które całkowicie je dyskwalifikują. Dlatego też cały czas szukam licząc na to, że wreszcie znajdę takie moduły, które będą mnie zadawalały. A wymagań naprawdę nie mam wygórowanych. A, że dzisiaj natrafiłem na stronę z Fusionem, to usiłuję go "rozpracować". Mam nadzieję, że mi się uda, i to mozliwie szybko.Znalazłem jakiś mod ogłoszeniowy, ale wyłącznie do PHP Fusion 5.01, czyli do zabytkowej już chyba wersji tego CMS-a. Do najnowszej wersji PHP-Fusion takiego moda jak na razie nie widzę. W związku z tym chyba już się kończy moja bardzo krótka "przygoda" z tym CMS-em, bo widzę, że tutaj jest jeszcze gorsza kicha w tej materii niż w wypadku wcześniej przeze mnie wymienionych CMS-ów. Edytowane przez fotoarte dnia 08.02.2007 12:27:12 |
|
Przejdź do forum: |