ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,393
Najnowszy użytkownik: Assassin

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
25.12.2024 23:55:09
Z okazji końca świąt życzę, abyście nie musieli zbyt długo czekać na kolejne! Niech radość i smakołyki wrócą jak najszybciej! Wesołych Świąt! 🎉

piterus
25.12.2024 20:00:55
A to już minęło dwa lata... Ech... Co ten wiek robi z człowiekiem...

JazOOn
25.12.2024 18:17:53
Rany jeden news na 2 lata...

JazOOn
06.12.2024 23:45:46
Amen

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
czy mozna stworzyc baze danych?
waski
na wstepie przyznam sie, ze jestem bardziej zielony w php i mySQL niz szczypiorek na wiosne, ale do rzeczy. Ostatnimi czasy zaczalem zabawe z php-fusion. Udalo mi sie postawic strone na yoyo.pl i nawet ja nieco zmodyfikowac. A teraz zaczynaja sie schody. Chce postawic strone na uczelnianym serwerze. Zorientowalem sie juz, ze php jest obslugiwane, ale problem jest z baza danych. To znaczy, ze przy zakladaniu konta admin nic mi o takiej nie wspomnial, wiec tutaj pojawia sie kilka pytan:

- czy sam moge stworzyc baze danych na tym serwerze? [jesli tak, to jak to zrobic, przy minimalnych prawach dostepu. Potrzebny mi taki opis, zeby zrozumialo go dziecko z podstawowki, bo wlasnie na takim poziomie jest moja wiedza o php i sql]
- czy w przypadku gdy nie moge, to czy jest szansa i sens, wykorzystywania bazy sql stworzonej np. na yoyo.pl na posiadanie strony na serwerze uczelni?
- czy najprosciej jest wyslac prosbe do admina o stworzenie bazy [i czy w takim razie stwierdzeni "prosze o stworzenie mi bazy sql" jest poprawne, czy sie czyms takim osmiesze?]

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.

Wścibski Gość
Dodany dnia 12.01.2025 01:39:17
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
maq
Sam jako tako nie możesz założyć bazy danych na serwerze zdalnym, chyba że takowa jest i potrzeba tylko tak jak na yoyo.pl uaktywnić ją (Nie pamiętam jak to sie robiło, bo mam płatny hosting). Zapytaj się admina serwera, czy jest możliwość założenia/czy wogóle jest baz(a)y mysql. Przecież admin cię nie zje Pfft
Poszukaj w internecie jest mnóstwo darmowych MYSQL (Oczywiście słabszych jakością).
Kiedyś, kiedyś sam coś takiego praktykowałem na yoyo.pl. Mają strasznie słabe bazy. Postawiłem stronę na ich serwerze, a bazę danych sobie zarejestrowałem na innym hoście i działało. Ale musisz szukać takich baz, które mają dobrą opinię.

Sam poradziłbym Ci wykupienie jakiegoś serwera typu "minimum" jeśli to nie będzie strona o wielkich wymaganiach (Mały transfer itp). Przecierz w przyszłości możesz rozbudować sobie hosting Grin

pzdr
"Różnica między seksem i miłością jest taka, że seks rozładowuje napięcie, a miłość je wywołuje" // Woody Allen

waski
dobra opinie?? ktos poradzi jakas?

maq
Mówiąc "dobra opinia" miałem na myśli to, co ludzie (czyt. userzy) sądzą o tej bazie. Czy się tnie itd.

A jeśli chcesz sobie znaleźć bazy, to polecam to:

http://www.google...lr=lang_pl
i to:
http://www.comput...21886.html

pzdr

[do adminów]///edit: czemu parser nie "sprasował" tego długiego linka??

Parsowanie BBCode nie obsługuje w linkach znaku + // szer
Przy dlugich linkach nie uzywaj bbcode, to bedzie Ok/Pieka
Edytowane przez Pieka dnia 02.03.2007 18:52:33
"Różnica między seksem i miłością jest taka, że seks rozładowuje napięcie, a miłość je wywołuje" // Woody Allen

waski
ehh, dzieki za odpowiedzi, ale ja nadal mam kilka pytan, wiec skorzystam nadal z tego tematu:

- ile moze wazyc baza przy kolo 400 uzytkownikach?
- co wedlug was nalezy wykasowac z ze strony [i bazy] zeby calosc byla mniejsza? jestem pewien ze przy uzytkowniacha zrezygnujemy z takich opcji jak:
ICQ#:
MSN ID:
Yahoo ID:

- powiedzcie mi czy ma sens wykorzystawanie php-fusion, skoro i tak cala strone stworze na bazie kolejnych "Strony Informacyjnych"? [troche ze wzgledu na inny charakter strony a troche z braku wiedzy o php] Poczatki mozecie ogladac tutaj:
www.swtd.yoyo.pl
jesli jest sens, to jak "odchudzic" panel admina z opcji ktorych i tak nie uzywam? chodzi o "artykuly" i "download".

jeszcze raz bede wdzieczny za odpowiedz

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl