ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,393
Najnowszy użytkownik: Assassin

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
25.12.2024 23:55:09
Z okazji końca świąt życzę, abyście nie musieli zbyt długo czekać na kolejne! Niech radość i smakołyki wrócą jak najszybciej! Wesołych Świąt! 🎉

piterus
25.12.2024 20:00:55
A to już minęło dwa lata... Ech... Co ten wiek robi z człowiekiem...

JazOOn
25.12.2024 18:17:53
Rany jeden news na 2 lata...

JazOOn
06.12.2024 23:45:46
Amen

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Problem z kopia bazy danych
VomitroN
Wlasnie mialem wlamanko na strone. Bloodkiller zmienil wyglad i skasowal pliki z kopiami baz danych w katalogu administration/db_backups/
Na szczescie przenosze je czesto rowniez na dysk lokalny i udalo mi sie odtworzyc strone sprzed ataku.

Wzialem sie wiec za aktualizacje fusiona do najnowszej wresji, chcac jednak wczesniej stworzyc najnowsza kopie bezpieczenstwa.
I pojawil sie problem. Po wgraniu latek do wersji v6.00.304 w panelu administracyjnym nie widac zapisanych nowych kopii. Nawet nie wiem czy sie gdziekolwiek zapisuja. Bez tego aktualizacje musze przerwac, bo nie wiem czy to wina jakiegos bledu czy wlasnie wynik podmiany latek i tak wlasnie ma byc.

Ale gdzie wtedy szukac tych plikow z kopiami baz danych ?

Wścibski Gość
Dodany dnia 12.01.2025 20:05:55
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Jaka masz teraz wersje, dokladnie?
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
VomitroN
Pieka napisał/a:
Jaka masz teraz wersje, dokladnie?

Dalej jeszcze mam v6.00.304 z wgranymi kilkoma latkami. Przed przystapieniem do aktualizacji do najnowszej wersji chcialem jednak zapisac ostatnia dzialajaca baze danych. No i niestety sie nie da.
Oczywiscie skopiowane z dysku kopie bazy do odpowiedniego katalogu na serwerze sa widoczne w panelu administratora. I da sie je przywracac w fusionie. Jednak wykonujac nowa kopie istniejacej bazy nie pojawia sie ona ani na liscie kopii w panelu, ani na serwerze.

Pieka
Zaktualizuj do v6.00.307 i sprawdz, czy dziala.
Sprawdz tez, czy masz wlasciwe chmody na katalogu db_backup.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
VomitroN
Pieka napisał/a:
Zaktualizuj do v6.00.307 i sprawdz, czy dziala.
Sprawdz tez, czy masz wlasciwe chmody na katalogu db_backup.

Qrcze ,Pieka na ciebie mozna liczyc o kazdej porze.
Zrobilem jak napisales i ruszylo. Dzieki wielkie.

A jeszcze jedno male pytanie. Jesli zaktualizuje fusiona do v6.01.9 bede potem mogl wywolac w nim te baze ze starszej wersji ? Czy tez wersja fusiona nie ma zadnego znaczenia przy kopiowaniu i wywolywaniu bazy danych?

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Wykonanie upgrade z 307 do serii 6.01.xxx(109) w pierwszej kolejności zmieni organizację tabel bazy pod nowe pliki tej wersji fusion. I dopiero kopia tej zmienionej bazy będzie obowiązywała pracowała w fusionach tej serii.
ROBIENIE KOPII W TYCH WERSJACH Z POZIOMU PA ULEGA ZMIANIE w stosunku do 307 o:
żeby stworzyć kopię należy przed w PA ponownie wpisać hasło i konto dostępu do PA-jeśli tego nie zrobisz-nie będzie żadnej reakcji- to samo jeśli będziesz chciał zaimportować tak sworzoną bazę.
W TEJ WERSJI PLIKI KOPI SĄ UMIESZCZANE UPLODOWANE NA KOMPUTER ADMINISTRATORA NIE MA ZAPISU DO KATALOGU DB_BACKUP.
Panietaj jednak o chmodzie 777 tego katalogu db_backup bo stanowi on dla sytemu operacji na kopiach TMP i musi mieć możliwość tymczasowego zapisu.
Locale muszą być bezwzględnie od tej wersji-jeśli nie, w formularzu operacji na bazie w PA pozornie będzie brakować pól potwierdzania hasła.
Galeria po upgrade znikną zdjęcia dopiero użycie konwertera galeri je przywróci-wiąże się to głównie z nową organizacją plików zdjęciowych na dysku serwera.
Jesteśmy w przeddzień publikacji wersji 7 Fusion więc upgrade do niej będzie najmniej problematyczny z kopii bazy serii 6.01.xxx
REASUMUJĄC:
Kopie bazy są związane z seriami fusion i będą działały bez błędów wyłącznie z plikami tych serii.
DOTYCZY TO TAKŻE pliku wykonującego kopię z PA-gzie phpmyadmin jest niezależny.
BAZA musi = pliki posiadające obsługę struktury tej bazy takie same tabele.
Nie wiem czy wszystko wyjaśniłem zrozumiale w tej kwestii?

wlodekp.europa.pl
VomitroN
wlodekp napisał/a:
BAZA musi = pliki posiadające obsługę struktury tej bazy takie same tabele.
Nie wiem czy wszystko wyjaśniłem zrozumiale w tej kwestii?

Jasno i klarownie. Jednak w zwiazku z twoja odpowiedzia jeszcze jedno pytanie.
Chodzi o "W TEJ WERSJI PLIKI KOPI SĄ UMIESZCZANE UPLODOWANE NA KOMPUTER ADMINISTRATORA".
Rozumiem ze ta operacja ma na celu zabezpieczenie wlasnie przed mozliwoscia wykasowania plikow w przypadku wlamania jakie mialo miejsce u mnie. Jednak nie bardzo pojmuje w jaki sposob te kopie sa umieszczane na komputerze administratora. Powiedzmy instaluje najnowszy fusion i zapisuje kopie w PA i co sie dalej dzieje ?

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Wygląda to tak samo jak dodaj plik otworzy się okno do podania ścieżki na Twoim komputerze celem umieszczenia kopii bazy.
Opcja ta ma właśnie na celu zabezpieczenie pliku kopii- są plusy ale niestety i minusy przy wgrywaniu takiego pliku wydłuża się czas operacji a co za tym idzie nie ma szansy załadowania dużej bazy z poziomu PA dlatego już wcześniej wspomniałem o kopiach z poziomu phpmyadmin-głównie chodziło o zwrócenie uwagi że ładowanie kopi z tego poziomu jest możliwe nawet przy dużych bazach, jak również zabawa wybiórcza nawet samej treści pojedynczych tabel -co za tym idzie każda kopia jest do wykorzystania jak nie ma tej aktualnej-ale to wymaga sprzętu i zdolności rzeźbiarskich czasu i ogromu cierpliwości.
Napisałem ten niby niepotrzebny dodatek czytając o atakach hakerskich-gdzie niekiedy dysponujemy kopią odległą wersją i czasem-NOWA INSTALKA TO OSTATECZNOŚĆ.
Bo jak niedawno napisała Nasza koleżanka po ataku, w strone ludzie wkładają masę pracy i SERCA(wenus82) i nie należy tego niweczyć tylko pomóc.
Podstawa robienie kopi bezpieczeństwa możliwie często-aktualnej wersji.

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl