Witam.
Nie znalazłem odpowiedzi, więc się zebrałem na odwagę... :)
próbuję przerobić dodawanie zdjęć w usergallerie w taki sposób, żeby samo zmniejszało foty do 720px w poziomie i proporcjonalnie do tego w pionie. Przed zmianami działało w dowolnych rozdzielczościach i objętościach, teraz wszystko pięknie działa, póki nie przekroczę magicznego punktu nieco ponad 1600x1200. Strona leży na nazwa.pl, całość zmontowana na poprzerabianym do bólu mFusionie a przerobiony fragment edit_photos_usergalerie.php wygląda tak:
if(is_uploaded_file($_FILES['photo_pic_file']['tmp_name'])){
$photo_pic = $_FILES['photo_pic_file'];
$photo_pic_ext = strrchr($photo_pic['name'],".");
if($photo_pic['size']>=$settings['album_max_b']){
$error=sprintf($locale['423'], $settings['album_max_b']);
}elseif (!eregi(".jpg", $photo_pic_ext) && !eregi(".jpeg", $photo_pic_ext)) {
$error=$locale['425'];
}else{
if(file_exists(USERGALERIE.$photo_id.".jpg")) unlink(USERGALERIE.$photo_id.".jpg");
if(file_exists(USERGALERIE.$photo_id."t.jpg")) unlink(USERGALERIE.$photo_id."t.jpg");
move_uploaded_file($photo_pic['tmp_name'], USERGALERIE.$photo_id."u.jpg");
//chmod(USERGALERIE.$photo_id.".jpg",0644);
$imageFile = getImageSize(USERGALERIE.$photo_id."u.jpg");
$x = $imageFile[0];
$y = $imageFile[1];
if ($x<720){
createThumbnail(USERGALERIE.$photo_id."u.jpg",USERGALERIE.$photo_id.".jpg",$x,$y);
}else{
$wspolczynnik = ($x / 720);
$ya=($y/$wspolczynnik);
$x=720;
createThumbnail(USERGALERIE.$photo_id."u.jpg",USERGALERIE.$photo_id.".jpg",$x,$ya);
}
unlink(USERGALERIE.$photo_id."u.jpg");
chmod(USERGALERIE.$photo_id.".jpg",0644);
createThumbnail(USERGALERIE.$photo_id.".jpg",USERGALERIE.$photo_id."t.jpg",'120','100');
}
czy ktoś widzi jakiś błąd inny niż próba pójścia na łatwiznę? A może nazwa.pl ma aż tak ograniczoną pamięć dla gd2? Nie wiem, pomóżcie! Please....
Edytowane przez pablob dnia 30.04.2007 10:25:03
|