Zobacz temat
Remanent PHP Fusion
|
|
Arecki |
Dodany dnia 13.06.2007 23:11:46
|
Przedszkolak Postów: 21 Data rejestracji: 13.03.2007 02:03 |
Witajcie Jeśli przegapiłem podobny temat, przepraszam za założenie nowego, ale nie potrafiłem znaleźć tego co mnie interesuje. Mam takie pytanie: Od jakiegos czasu moja strona chodzi jakoś "wołowato" Logować sie trzeba kilka razy, żeby "załapało" , często trzeba kilka razy klikać "wyslij wiadomośc", co daje czasem efekt dwóch wiadomości bliźniaczych itp. Przypuszczam, że moje modyfikacje (a jest to pierwsza, dziwicza strona postawiona na php fusion) dały efekt nie tylko w niepoprawności kodu, ale i jakieś przeszkody w poprawnym otwieraniu. Nie ukrywam, że uczyłem sie php fusion na tej stronie. Doszedłem do wniosku, ze postawię wszystko od początku, zainstaluję większość tych samych dodatków, modów, ale stronę odwiedza już sporo osób i jest też grupa userów, którym zależy na stronce. Czy można zrobić podobny remont, ale z zachowaniem, galerii, komentarzy i tym podobne. Tak, żeby odświeżyć wygląd i sprawność stronki i nie potracić jednocześnie Userów i ich "dorobku" ? Czytałem o przenoszeniu na inny serwer, ale nie jestem pewnien czy te instrukcje przydadzą się dla mnie. Z góry ogromnie dziekuję za pomoc Edytowane przez Arecki dnia 13.06.2007 23:15:09 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 13.01.2025 19:43:49
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
m_i_n |
Dodany dnia 13.06.2007 23:20:53
|
Bywalec Postów: 836 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Ilość modow czy wtyczek nie ma zwiazku z szybkoscia dzialnia logowania czy wysylania wiadomosci (no chyba ze sa to mody tych elementow - to juz zalezy od ich jakosci ale i tak malo prawdopodobne). To nie FireFox ze od nadmiaru wtyczek zaczyna mulowato chodzic. Jesli dany mod nie dotyczy logowania to nie moze ono nagle spowalnic sie, a jesli tak jest to wina tylko i wylacznie serwera.
|
|
|
Arecki |
Dodany dnia 13.06.2007 23:26:45
|
Mam wszystko na Home, to raczej dobry serwer (tak mi się w każdym razie wydaje) Nie wiem co spowalnia, nie winię modów czy dodatków, tylko ew mojej radosnej twórczości Może zostawiłem dużo śmieci w kodzie ? Próbowałem długo i raczej mało skutecznie podłączyć statystyki Stat4u i mogłem np zostawić jakieś skrypty. Wina leży na pewno po mojej stronie. Chodzi mi tylko, jak (i czy da radę) przenieść komentarze, zdjęcia z galerii z zachowaniem autorów, którzy je dodali, kont userów, forum itp - do nowopostawionej strony. Też głowię się jak instalować, bo jeśli zainstaluję pod innym adresem to może byc kłopot z dobrą komunikacją domeny z katalogiem |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 13.06.2007 23:35:52
|
Bywalec Postów: 836 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Ano tak, Home to gorna pulka Bycmoze narobiles jakichs zbednych zapytan SQL, trudno powiedziec.
|
|
|
Arecki |
Dodany dnia 13.06.2007 23:38:40
|
No i tu sie rozkładam Na SQL znam sie tyle co na budowie stacji kosmicznej Czyli (dla mnie ) najłatwiej będzie zrobic stronkę od nowa |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 14.06.2007 00:10:57
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
kopię bazy danych można robić poszczególnymi tabelami zrób sobie każdą oddzielnie-te które chcesz zachować póżniej możesz tylko te podstawiać do nowego czystego fusion. Popatrz sobie w np w PA jak to się robi podobnie jest w phpmyadmin-bo wątpie żeby z PA przy tych wszyskich wynalazkacg poszło i pozostanie phpmyadmin. Jeśli się nie uda zawsze zdążysz z nowym. I nie będę więcej pisał jak co bo już wiele razy było-nie uda się trudno-nowy fusion. Popróbuj. |
|
|
Arecki |
Dodany dnia 14.06.2007 00:17:43
|
Dzięki, to juz coś zaczyna mi mówić. Myślę, że Wasza pomoc oniesie skutek. Czas na nauke SQL Czy po podmiance tabel, w nowej wersji strony pokażą się komentarze, posty na forum ? Bo nie bardzo potrafie to ogarnąć, czy również pokażą się zdjęcia w galerii i ich komentarze ? |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 14.06.2007 00:39:41
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Wszystkie komentarze to tabela fusion_coments użytkownicy to fusion_users galeria tabele fusion_photoalbums, fusion_photos do tego pliki images/ photoalbum ten katalog forum to tabele foruns, forum_attachmrnt, posts i katalog forum/attachment -załaczniki do forum nie ma problemu też z całej kopii wydobywac tylko te tabele i taka dla pelni bezpieczenstwa tez miec a te czesciowe dla malozaawansowanych zeby umieli. Jestem juz zmeczony i nie bede tworzyl podrecznika przenosin bo opis wszyskich wariantów i asprktów-ksiazke bym napisał a nie o to chodzi. Tyle dalej nie odpowiadam-to wymaga sprawdzania nazw itd-zeby nie napisac głupot. I tak mogłem coś opuścić. juz musze edytowac - zmeczenie-bledy Edytowane przez wlodekp dnia 14.06.2007 00:41:53 |
|
Przejdź do forum: |