ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 4

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,394
Najnowszy użytkownik: Andri Serge

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
25.12.2024 23:55:09
Z okazji końca świąt życzę, abyście nie musieli zbyt długo czekać na kolejne! Niech radość i smakołyki wrócą jak najszybciej! Wesołych Świąt! 🎉

piterus
25.12.2024 20:00:55
A to już minęło dwa lata... Ech... Co ten wiek robi z człowiekiem...

JazOOn
25.12.2024 18:17:53
Rany jeden news na 2 lata...

JazOOn
06.12.2024 23:45:46
Amen

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Konwerter krzaczków z bazy danych
zimi27
Witam

W przenoszeniu bazy daych na nowy serwer nie mam możliwości importowania bazy korzystając z phpadmina (za duża baza). Więc importuje baze korzystając z dostępnego tam "dbmanage".
Tylko jest problem z tym, że po zaimportowaniu bazy na stronie są krzaczki, w nowych postach, newsach itp. polskie znaki pojawiają się bez problemu.

Jakoś nie uśmiecha mi się ręcznie zmieniać ś ż itp. na ¶ ¼ itp.
Jest jakiś konwektor żeby mi to w phpadminie zmienił ? a może da się jakoś inaczej ?

Proszę o pomoc.

Konwerter, zapamietaj. Poprawilem/Pieka
Edytowane przez Pieka dnia 29.08.2007 19:51:46

Wścibski Gość
Dodany dnia 15.01.2025 13:52:37
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
czarny_
Nie konwenter. To wina kodowania w tej aplikacji.

Przywróć bazę przez PA strony i będzie ok.
Edytowane przez Pieka dnia 29.08.2007 19:51:59
Nie chcesz, to nie odpowiadaj!

zimi27
Niestety ale mam tylko baze danych tą z krzaczkami, bez krzaczków mam ale bardzo nie aktualną.

Mlody
zimi27, co to za problem ręcznie (tzn. notatnik + zamień wszystkie co najwyżej masz do zamienienia kilka liter - ą, ę, ś, ć, ź .... - nie jest tego dużo).

Z łatwiejszym sposobem będzie ciężko ...

czarny_
@Mlody tylko nie notatnik bo narobisz pełno krzaczków !

Racja innego sposobu nie ma skoro nie posiadasz bazy bez krzaków (co dziwne i nie zrozumiałe dla mnie [przecież przywracałeś niby dobrą bazę przez dbmanager])

Nie chcesz, to nie odpowiadaj!

Mlody
czarny_ napisał/a:
@Mlody tylko nie notatnik bo narobisz pełno krzaczków !

Zwykły Notatnik narobi Ci krzaczków ?? Pierwszy raz coś takiego widzę/czytam...
Od zawsze go używam i nigdy nic mi nie "zepsuł"...
POprostu skoro są krzaczki do można je zamienić automatycznie na polskie litery i oczywiście w razie potrzeby z polskich na krzaczki iso czy utf też ...

zimi27
Duże mam forum na fusionie troche mi to zejdzie..

Próbowałem dać baze danych przez panel fusiona i niby wszystko dodało ale tak naprawde nic się nie zmieniło - nadal jest ta sama baza.
Edytowane przez zimi27 dnia 30.08.2007 17:01:53

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Po pierwsze duża baza wejdzie szybciej z phpmyadmin jak z PA jeśli ładujesz z PA i są krzaki to nie jest to baza w której ich nie było więc coś sie nie klei w wypowiedziach. Z phpmyadmin ładowałem już po 50M bazy bez problemu.
Swego czasu Sebaz prezentował konwerter którego nie chciał udostępnić ale niby działal z poziomu strony serwisu Extreme poszukaj i zobacz-mnie osobiście nigdy nie udało się skorzystać z jego dobrodziejstw - konwertera a próbowałem kilka razy.
Im dłużej będziesz zwlekał tym będzie trudniej bo nie masz zgodności kodowań stare-nowe i ten błąd już zawsze będzie się za tobą ciągnął przy wykonywaniu kopii.
Na koniec sam na własne życzenie tak zaimportowałeś-błędnie, bo bezwzglęnie import z phpmyadmin-przy dużych bazach jeśli nie idzie z PA robi się właśnie z niego więc w Twoich wypowiedziach coś mi nie gra.
Nie poprawisz teraz=nie poprawisz nigdy=brniesz=dalej gorzej
Jeśli serwer ma przyblokowany import dużych plików baz jestem skłonny udostępnić Ci swój do zrobienia gotowca z poziomu phpmyadmin.
Edytowane przez wlodekp dnia 30.08.2007 18:51:36

wlodekp.europa.pl
zimi27
Dzięki wlodekp za oferowaną pomoc, ja jednak podjełem decyzje, że będe to stopniowo ręcznie zmieniać znaki z tego względu że baza danych jest już taka od miesiąca z krzaczkami i pojawiły się od tego czasu nowe wpisy (bez krzaków).

zezol
O ten konwerter chodzi?

Przy bawieniu się z krzaczkami może Ci się przydać artykuł z FusiobLabu. - "Kodowanie Znaków".

A plik z załącznika może jeszcze bardziej się przydać Wink Jest to tablica ze znakami specjalnymi(chyba wszystkimi jakie są) Wink.
zezol dodał/a następującą plik:
znaki_specjalne.rar [2.65kB / 206 Pobrane]

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl