Zobacz temat
Jedna z odpowiedzi co zrobić kiedy po wgraniu kopii zapasowej php-fusion jest brak polskich znaków
|
|
Pizol |
Dodany dnia 10.11.2007 19:55:08
|
Przedszkolak Postów: 2 Data rejestracji: 10.11.2007 19:32 |
Kiedy byłem zmuszony zmienić serwer, trzeba było wgrać kopie bazy danych na niego... Po zrobieniu tej czynności okazało się, że zamiast polskich znaków wyświetliły się pytajniki... Oczywiście szukałem na szukajce i znajdywałem tylko odpowiedzi typu: było to już milion razy albo poszukaj jeszcze w innych postach... Dlatego sam kombinowałem z bazą i w końcu doszedłem o co chodzi... Wystarczyło w tej kopii bazy zobaczyć jakim kodowaniem jest ona zapisana u mnie było w takiej linijce " DEFAULT CHARSET=latin1 "... I wtedy zobaczyłem, że kiedy importowałem tą bazę w php my admin domyślnie było zaznaczone kodowanie untf8 ... Po zmienieniu tego na latin1 i ponownym zaimportowaniu bazy wszystko było ok... Oczywiście ja tak miałem latin1, a ktoś inny może mieć inaczej zakodowaną tą kopię bazy... Pozdrawiam
Edytowane przez Pizol dnia 10.11.2007 19:56:40 www.pomoc-gracza.pl Pomoc dla graczy oraz Czat gadu-gadu o nr. 5037777 - Niemożliwe? A jednak
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 16.01.2025 00:59:14
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost |
Przejdź do forum: |