ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 3

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,393
Najnowszy użytkownik: Assassin

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
25.12.2024 23:55:09
Z okazji końca świąt życzę, abyście nie musieli zbyt długo czekać na kolejne! Niech radość i smakołyki wrócą jak najszybciej! Wesołych Świąt! 🎉

piterus
25.12.2024 20:00:55
A to już minęło dwa lata... Ech... Co ten wiek robi z człowiekiem...

JazOOn
25.12.2024 18:17:53
Rany jeden news na 2 lata...

JazOOn
06.12.2024 23:45:46
Amen

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Kilka prostych pytań nowicjusza.
kaszczor
Właśnie wczoraj się tutaj zarejestrowałem, czyli jestem zupełnie świeży w temacie PHP-Fusion. Dlatego też zgłaszam się w "przedszkolu" ponownie, bo jeszcze wiele w tym CMS-ie jest dla mnie "tajemne".

Wczoraj udało mi się zainstalować PHP-Fusion na serwerze. W związku z tym jednak, że dotychczas korzystałem z PHP-Nuke, PostNuke, Mambo i Joomla, to na razie nie mogę jeszcze "rogryźć" wielu rzeczy w PHP-Fusion, bo tamte CMS-y działają, jak widzę jednak mimo wszystko trochę na innych zasadach. W związku z tym mam kilka pytań.

W Joomli na przykład, jak chcę mieć serwis bez konieczności jakiegokolwiek rejestrowania się i logowania, to mogę całkowicie "wywalić" moduł logowania i jednocześnie, jako administrator nie jestem odcięty od panelu admina, bo wówczas loguję się do niego z nieco innego, zmienionego trochę adresu. Czy coś takiego jest też możliwe w PHP-Fusion? Na stronie http://www.php-fu...p?cat_id=1 znalazłem informację, że niby coś takiego jest mozliwe (pkt. 1). Jednak po zastosowaniu znajdującego się tam zalecenia, u mnie na stronie pojawiło się tylko logo PHP-Fusion i nie było żadnej mozliwości zalogowania się do panelu admina.

Czy jest mozliwe zmienianie i dostosowywanie do własnych potrzeb poszczególnych części kolumn prawej, środkowej i lewej, na przykład gdybym chciał usunąć "Shoutbox" i dodać coś innego? Szukałem takiej możliwości w samym panelu admina PHP-Fusion i nie udało mi się jak na razie czegoś takiego znaleźć, niestety.

Czy jest gdzieś jakaś inna bardziej zaawansowana galeria zdjęć do PHP-Fusion? A pytam o to, bo ta, która instaluje się wraz z PHP-Fusion jest strasznie ubożuchna. Nie ma w niej na przykład możliwości oceniania zdjęć, komentowania, pokazywania klasyfikacji zdjęć najlepiej ocenianych i najczęściej oglądanych itp. itd. Na stronach Laboratorium MOD-ułów niczego takiego nie udało mi się znaleźć, niestety.

Czy może gdzieś jest jakiś tutorial, czy jakaś instrukcja obsługi PHP-Fusion po polsku, taka dla zupełnego nowicjusza, jak ja, abym mógł się nauczyć podstaw obsługi tego CMS-a. Jeżeli tak, to bardzo proszę o podanie jakis namiarów. Z góry bardzo dziękuję. Jakby co, to z Googli skorzystałem, ale nic takiego nie udało mi się jak na razie znaleźć.

Wścibski Gość
Dodany dnia 16.01.2025 05:47:54
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
I jak ta nazwa tematu ma sie do regulaminu forum?
Jak powyzsza tresc ma sie do skorzystania z wyszukiwarki?
Jak powyzsza tresc ma sie do zapoznania z Poradnikiem?

Prawde mowiac, jak czytam Twoje wypociny, to nie wiem, czy mam sie smiac, czy plakac?!
Piszesz takie androny, ze choc wiele widzialem i czytalem, to jestem w szoku..
Ale czego mozna sie spodziewac po kims, kto zamiast pomyslec przy rejestracji, woli pisac maile do administracji.
Uprzedzam, nie mam zamiaru nikogo obrazac, czy wysmiewac, pisze dokladnie to, co czuje i robie to bardzo oglednie, zwazywszy na to, co widze.
Edytowane przez Pieka dnia 25.11.2007 14:30:33
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
jantom
Nie ma w niej na przykład możliwości oceniania zdjęć, komentowania

Oczywiście, że jest.

W sumie na większość Twoich pytań odpowiedź możesz znaleźć na forum i w Poradnik oraz w artykułach na Supporcie.

http://jantom.info
kaszczor
Pieka napisał/a:
I jak ta nazwa tematu ma sie do regulaminu forum?

Według Ciebie zatem, jak powinien tytuł brzmieć?
Wybacz, ale jestem tutaj tak naprawdę dopiero drugi dzień i jeszcze nie wszystko wiem. Nie bardzo też wiem, jak się na tym forum poruszać. Na żadnym innycm forum nie wytykano mi za każdym razem jakieś łamanie regulaminu. Ale coś widzę, że niezbyt przyjemnie tu jest, a już nowicjuszy, to się chyba zbyt ostro traktuje. Jeżeli dalej tak będzie, to chyba bardzo skutecznie zostanę zniechęcony do PHP-Fusion.

Pieka napisał/a:Jak powyzsza tresc ma sie do skorzystania z wyszukiwarki?
Jak powyzsza tresc ma sie do zapoznania z Poradnikiem?

Wyobraź sobie, że skorzystałem nie tylko z wyszukiwarki, ale też Google i nie znalazłem. A to dlatego, że do wyszukiwania użyłem słów: instrukcja, instrukcja obsługi, tutorial. Nie domyślłem się, że chodzi o poradnik. Jednak mimo wszystko bardzo dziękuję za "namiary".

Pieka napisał/a:Prawde mowiac, jak czytam Twoje wypociny, to nie wiem, czy mam sie smiac, czy plakac?!
Piszesz takie androny, ze choc wiele widzialem i czytalem, to jestem w szoku..
Ale czego mozna sie spodziewac po kims, kto zamiast pomyslec przy rejestracji, woli pisac maile do administracji.
Uprzedzam, nie mam zamiaru nikogo obrazac, czy wysmiewac, pisze dokladnie to, co czuje i robie to bardzo oglednie, zwazywszy na to, co widze.

A ja to skomentuję w taki sam sposób, jak napisałem powyżej, czyli bardzo skuteczne zniechęcanie nowych ludzi do PHP-Fusion.

I jeszcze raz bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.

jantom napisał/a:
Nie ma w niej na przykład możliwości oceniania zdjęć, komentowania

Oczywiście, że jest.

W sumie na większość Twoich pytań odpowiedź możesz znaleźć na forum i w Poradnik oraz w artykułach na Supporcie.

Ciekawe gdzie? W ustawieniach galerii, w panelu admina w ogóle nie zauważyłem takiej opcji. Nie ma tam też zadnej mozliwości uwidocznienia na stronach serwisu na przykład klasyfikacji zdjęć najwyżej ocenionych i najczęściej oglądanych, jak to jest dla przykładu choćby w Coppermine Gallery. Bynajmniej nie udało mi się takich opcji znleźć.

A co do poradnika, to właśnie go sobie ściągnąłem i zaczynam czytać. Może coś na ten temat tam znajdę.
Edytowane przez kaszczor dnia 25.11.2007 15:31:37

Pieka
kaszczor napisał/a:
..A ja to skomentuję w taki sam sposób, jak napisałem powyżej, czyli bardzo skuteczne zniechęcanie nowych ludzi do PHP-Fusion.

I jeszcze raz bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.

A ja mam nadzieje, ze bylem na tyle skuteczny, ze przynajmniej bedziesz laskaw zajrzec do podanych miejsc, przeczytac regulamin etc.
Jeszcze mi sie nie zdarzylo, zebym kogos odeslal do Googli, zawsze do wlasnych zrodel.
Regulaminy sa po to, aby je stosowac, a nie olewac.
Nie jest moja wina, ze nie potrafisz podporzadkowac sie pewnym zasadom.
Nie mam zamiaru naginac tych zasad i wlasnych przekonan tylko dlatego, ze ktos moze sie zniechecic. Tak to nie dziala.
Jesli nie jestes kontent z pomocy tego Supportu, to sila nikogo nie trzymamy.
Jesli jednak bedziesz tak mily i zaczniesz sie stosowac do nich, to potraktuje to jako osobisty sukces i z czysta przyjemnoscia pomoge i wespre.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl