Zobacz temat
[MySQL] Pobieranie danych z dwóch tabel "obok siebie" i dodawanie/aktualizowanie
|
|
zezol |
Dodany dnia 01.12.2007 23:27:47
|
Bywalec Postów: 593 Pomógł: 34 Data rejestracji: 09.12.2006 22:16 |
Przygotowywuję stronę swojwj klasy, a w związku z tym porwałem się na mały skrypcik, dot. wyświetlania listy osób w klasie, a do tego jeszcze PA. To PA oparłem w sumie na zarządzaniu użytkownikami z Fusiona, i jakoś mi to wyszło. A co do listy, a dokładniej wyświetlania informacji o danym uczniu(coś jak profile.php), to też pestka, ale... Wpadłem na taki pomysł, aby po wpisaniu numeru konta ucznia(o ile się zarejestrował), ma zostać wyświetlany jego nick(wg ustalonego przeze mnie numeru). Ta sytuacja ma też miejsce w "podglądzie" danego ucznia w PA tej "niby wtyczki". PS. Zapomniałem dodać, że data urodzenia też ma być wyświetlana. Tak więc mają zostać wczytane dane z dwóch tabel "obok siebie". Podam może kod, żeby było łatwiej ;) Wyniki mają być pobierane z tabel: klasa, users. Jak można zobaczyć, próbowałem już w pewien sposób(polecony przez kogoś) to zrobić, ale i to nie wychodziło. A co do PA, to przydałoby się też dodawanie i modyfikowanie wyników jednocześnie w tabeli klasa i users, żeby można było zmienić datę urodzenia(tabela: users) i inne pola(tabela: klasa). To samo z dodawaniem. Modyfikowanie danych, może tak? $result = dbquery("UPDATE ".$db_prefix."klasa SET ... WHERE ..."); $result2 = dbquery("UPDATE ".$db_prefix."klasa SET ... WHERE ..."); Dodawanie, może tak? $result = dbquery("INSERT INTO ".$db_prefix."klasa (..., ...) VALUES (..., ...)"); $result2 = dbquery("INSERT INTO ".$db_prefix."klasa (..., ...) VALUES (..., ...)"); Czy to nie będzie się "gryzło" obok siebie? PW od moderatora:
Edytowane przez Piotrek dnia 18.12.2007 18:07:59 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 16.01.2025 09:13:55
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
MeTeo |
Dodany dnia 18.12.2007 18:38:45
|
Bywalec Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Gryźć się nie będzie bo mają 2 różne klucze. Jeden $result a 2 $result2. Co do edytowania i dodawania danych oprzyj sie o eXtreme-Fusion lub to co napisał na jego podstawie, infusion "lista_klanow" masz tam zastosowane dodawanie i edytowanie. Po 2 drugie z tego co widzę to $data odwołuje się do tabeli "klasa" tak więc co tu robi m.in.: ? PHP jestem samouk tak więc bez kar cielesnych jeżeli się pomyliłem :D Pozdrawiam |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 18.12.2007 19:48:18
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Nie do końca kumam, co to ma pokazywać i z czego. Jeżeli idzie o dane z dwóch tabel to do tego celu stosuje się złączenia tabel, prawo, lewo,krzyżowe. Żeby przybliżyć np forum korzysta z tabeli users i np posts dużą rolę odgrywa także powiązanie tabel, czyli wspólny ich element spinający i np user_id w users cyfrowo odpowiada post_author w posts. @MeTeo $result2 to zmienna, natomiast klucze keys występują w tablicach i bazie tu przypisane do pól do identyfikacji i znalezienia. Mam od dawna coś takiego jak książka teleadresowa zrobione podobnie jak lista użytkowników tylko z danymi adresowymi dopisanymi polskimi literami typu nazwisko np Śliwka do wyszukiwania po literach. Chętnie bym pokazał, ale są to wersje robocze zawierające konkretne dane, z których korzystają pracownicy, więc odpada. |
|
|
MeTeo |
Dodany dnia 18.12.2007 20:02:27
|
Bywalec Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Racja... Zmienne ;) Wybacz... Zmęczenie i pojęcia wypadają :P A co do forum to wykorzystuje taki kod: Popróbuj coś :P Pozdrawiam |
|
Przejdź do forum: |