ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 10

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Import danych do tabeli (kodowanie)
lomcskw
Witam serdecznie :-)
Stronka http://lokw.hopto...
Sytuacja:
Wszystkie tabele mają kodowanie utf8.
W bazie danych utworzona tabela `absolwenci`, pola tekstowe z kodowaniem utf8_polish_ci.
Problem:
Import listy absolwentów z pliku tekstowego do w/w tabeli przebiega poprawnie, niestety jak łatwo sprawdzić na stronie (wybrać rocznik 1946) polskie znaki nie są prawidłowo wyświetlane, zamiast nich są znaki zapytania.

Przyznam, że z ciężkim sercem piszę tego posta, gdyż najczęściej staram się problemy rozwiązywać samodzielnie, a z drugiej strony wiem, że wszyscy są tu mocno zajęci i raczej odsyłają do Szukajki - zapewniam, że przejrzałem forum i nie znalazłem wskazówki na interesujący mnie temat. Przeprowadziłem wiele prób i eksperymentów, niestety nie udało mi się doprowadzić do szczęśliwego końca.
Liczę na Waszą pomoc i kilka wskazówek, od kilku miesięcy regularnie czytam forum i inne informacje z serwisu - są bardzo przydatne.

Pozdrawiam serdecznie
Andrzej

PS. Jeśli w phpmyadmin skopiuję znak polski z pola tekstowego rekordu innej tabeli (np. articles) i wkleję go ręcznie na odpowiednie miejsce w polu tekstowym rekordu tabeli 'absolwenci' - to ta literka pojawi się na stronie prawidłowo. Oczywiście podczas tych działań w phpmyadmin widzę "krzaczki" w miejscach gdzie mają być polskie znaki. Dalszy ciąg eksperymentów po weekendzie. Mile widziane wszelkie pomocne uwagi :)
Pozdrawiam

Znalazłem następujące rozwiązanie problemu:
Z poziomu PHPMyAdmin poleceniem sql
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

zamieniam kolejno wszystkie litery polskie na odpowiednie krzaczki, potem to samo dla pola imie.
Rozwiązanie to uważam za mało eleganckie, ale jest skuteczne i przy 5000 rekordów do przyjęcia (na razie jest 25 rekordów - do testowania).
Mimo wszystko czekam na komentarze i ewentualne sugestie, może jest jakiś lepszy sposób (co roku trzeba powtarzać te działania dla kolejnego rocznika absolwentów).
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Andrzej :)
Edytowane przez lomcskw dnia 28.03.2008 18:37:38

Wścibski Gość
Dodany dnia 23.11.2024 00:16:16
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
MeTeo
Już nie musisz się tak tłumaczyć Smile Czasem trzeba napisać, choć problemy z kodowaniem są dość częste Wink

Przyznam, że mało mam doświadczenia z błędnym kodowaniem ale znalazłem kilka topiców na forum, które powinny Cię zainteresować.
http://www.php-fu...rowstart=0
http://www.php-fu...ad_id=1231

Pozdrawiam Smile

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl