ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 6

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,393
Najnowszy użytkownik: Assassin

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
06.12.2024 23:45:46
Amen

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
"Zgrzytanie" dysku, czy może zapowiadać awarię?
bartek124
Witam.

Poprzedni dysk nie wiem dlaczego się zepsuł, w każdym razie ja pamiętam taki incydent, że zrobiłem formata w bardzo upalny dzień, i on się nie udał. Tzn. na partycji C pojawiły się pierwsze bad-sectory (sprawdziłem po instalce), więc instalnąłem na D. Potem szło jak po maśle, pół dysku w badsectorach. Wcześniej pamiętam, że zrobiłem zwarcie na taśmie ATA. Nie wiem jak i nie wiem czemu, w każdym razie wsadziłem drucik w dwa styki na taśmie. Walnęło ładnie, komputer się wyłączył. Włączyłem, nie zauważyłem żadnych zmian. Taśma szła do dysku, i był on podpięty.

Do rzeczy: pół roku temu stary dysk padł całkiem (zajęło part. D, zostało mi 10gb na E), więc postanowiłem kupić nowy. 160gb Seagate, działa(ł?) pięknie.

Przez pierwsze 2 miesiące cichusienko, potem pojawiły się malusieńkie zgrzyty, a jako że obudowę mam otwartą (sam szkielet), słyszałem to.

Na czas obecny, przy włączaniu FF, WebServ, czy jakiejkolwiek pracy dysku (kopiowanie np.) dysk po prostu zgrzyta. O połowę głośniej niż na początku.

Moje pytanie: czy może dojść do jakiejś awarii dysku i utraty danych, czy ten "zgrzyt" pojawia się w każdym dysku i nie ma się czym przejmować? Jeśli to nie jest "wrodzone", to czy powodem mogło być to zwarcie na ATA?

Okresowo sprawdzam dysk programem HDTune, jak na razie żadnych badów.

Pozdrawiam.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
Wścibski Gość
Dodany dnia 22.12.2024 22:50:04
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
piotrek199214
Moim zdaniem jest to normalny objaw wczytywania. O ile mi wiadomo dysk, czy system indeksuje sobie pliki żeby szybko wczytywać dane i im więcej zapełnionego jest miejsca tym więcej i dłuzej trwa wczytanie i większy słychać zgrzyt pracy twardziela. Ja miałem tak samo na początku dysk chodził fajnie cichutko, lecz z czasem już go coraz bardziej słychać. Moim zdaniem jest to normalny objaw.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 05.06.2008 21:34:33
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.

www.piocom.eu
Spaik
Dokladnie tak Piotrek. Nie przejmuj sie tym Smile Mi zawsze dysk glosno pracuje przy wlaczaniu komputera ale pozniej sie wycisza. Hmm to ze masz kompa w samym szkielecie nie zaslonietego obudowa to jest zly pomyslSmile Kurz dostaje sie wtedy w bardzo duzych ilosciach do wentylatorow i zatyka je wiec moze sie tak zdarzyc ze pewnego pieknego dnia poprostu spali ci sie zasilacz badz prosecor czy tez karta graficzna czy tam inna karta Smile No chyba ze co tydzien odkurzasz wszystkie wentylarotkiWink

Pieka
Coraz glosniejsza praca podzespolow komputera, w tym przede wszystkim HDD jest naturalna koleja rzeczy. Wyceraja sie czesci i tworza sie luzy. Nie ma sie czym przejmowac, o ile nie slyszysz zawodzenia, a tylko glosniejsza prace.
Jesli chcesz tego uniknac to.... Zmien blaszaka na lapka Grin W najlepszym razie uslyszysz podmuchy powietrza.
Edytowane przez Pieka dnia 06.06.2008 08:52:59
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
sexyfacio
Zalezy jaki masz format plików (NTFS, FAT) i w jakim stopniu masz zużyte miejsce na dysku a raczej to drugie ma wpływ na głośną pracę bo jak zapełnisz dysk w dużym stopniu wtedy pamięć cash (4mb-8mb-16mCool nie wyrabia z odczytywaniem danych a przesyłaniem ich dalej i to wywołuje ten efekt tak przypuszczam.

pozdro

bartek124
Hmm to ze masz kompa w samym szkielecie nie zaslonietego obudowa to jest zly pomyslsmiley Kurz dostaje sie wtedy w bardzo duzych ilosciach do wentylatorow i zatyka je wiec moze sie tak zdarzyc ze pewnego pieknego dnia poprostu spali ci sie zasilacz badz prosecor czy tez karta graficzna czy tam inna karta smiley No chyba ze co tydzien odkurzasz wszystkie wentylarotkismiley

Co tydzień nie, nie ma w pokoju aż tyle kurzu Pfft. Dbam o to, żeby wentylatorki były sprawne Wink.

Jesli chcesz tego uniknac to.... Zmien blaszka na lapka

Myślałem o tym, ale jak na razie są inne wydatki Wink. Prawdopodobnie kiedyś tak zrobię Grin.

Zalezy jaki masz format plików (NTFS, FAT) i w jakim stopniu masz zużyte miejsce na dysku a raczej to drugie ma wpływ na głośną pracę

NTFS, 1/3 dysku zapełniona mniej więcej.

Dzięki Panowie, uspokoiliście mnie Grin.

www.bartek124.net
jantom
Jesli chcesz tego uniknac to.... Zmien blaszka na lapka

Znam tańsze rozwiązanie, trzeba tylko poszukać w sklepach komputerowych Wink np http://www.coolin...,1473.html Nie miałem z tym styku, sam korzystam ze zwykłego stabilizatora, ale jeśli ktoś chce mieć bezgłośnego peceta...

Dopóki brzmienia nie przyjmują niepokojących wartości, nie masz czym się martwić - ot, mechanika dysku działa.

http://jantom.info
bartek124
Hmm, warty uwagi sprzęt, jednak raczej nie opłaca mi się inwestować w to Wink.

Nom, mechanizm działa Grin.
Poniżej wynik Wink. Jak widać, wszystko na razie śmiga Pfft.
images27.fotosik.pl/225/f0aab840e4c5bc58m.png

www.bartek124.net
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl