Zobacz temat
Jak PHP Fusion zmienił moje życie.
|
|
dante77 |
Dodany dnia 10.06.2008 09:10:50
|
Bywalec Postów: 332 Pomógł: 25 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 09.05.2005 00:08 |
Krótka historia o Pasji, PHP-Fusionie i o tym co z tego wynikło. Wszystko zaczęło się kilka lat temu od gry Gunbound (nieskomplikowanej onlinowej strzelanki, podobnej do Wromsów). Zafascynowany grą postanowiłem zrobić o niej portal. Wtedy rządził PHP-Fusion 4. I na nim postawiłem swoją pierwszą stroną, która zaistniała w necie pod adresem gunbound.icx.pl i dość szybko stała się popularna. Wtedy to też zaczęło się moje kombinowanie w bebechach Fusiona, modyfikowanie theme i testowanie wszystkich dostępnych funkcjonalności. Mogę śmiało powiedzieć, że wtedy Fusion zaraził mnie swoją funkcjonalnością, dodatkami i ogromnym potencjałem. Chyba rok później udało mi się z moim przełożonym postawić Fusiona na stronach intranetowych firmy, w której pracuje. Wtedy to już była v5. Strona naszego działu zrobiła straszną furorę i w krótkim czasie inne działy zaczęły prosić nas o pomoc przy instalacji i szkolenia z zakresu zarządzania treścią. W roku 2006 zafascynowany penspinningiem (w skrócie; kręcenie długopisem) stworzyłem Portal Polskich Penspinnerów (http://penspinning.pl), który aktualnie posiada prawie 2200 zarejestrowanych użytkowników. Portal powstał już na wersji v6. Modyfikowanie skryptu na potrzeby penspinning.pl wiele mnie nauczyło, przerabiałem ataki hakerów, przenosiny na inne serwery i takie tam. Moje zamiłowanie do Fusiona przerodziło się w pasję i od tamtej pory prawie wszystkie strony jakie zrobiłem powstały na silniku PHP-Fusion. A troszkę jeszcze tego powstało, bo w niedługim czasie firma, w której pracuje zaproponowała mi zaprojektowanie strony głównej intranetu (miała pełnić rolę newsroomu), z której firma korzysta do tej pory, a także stworzenie skryptu dla wszystkich pracowników, który stał się swoistą bazą wiedzy. Do tej pory wprowadzam zmiany, poprawki i nowe funkcjonalności, na prośbę różnych jednostek firmy. W między czasie dużo dłubałem w bebechach Fusiona, przeczytałem wiele postów na forum. I metodą prób i błędów modyfikowałem go tak, żeby jak najbardziej spełniał wymagania moich użytkowników. Kilka miesięcy temu stworzyłem kolejny portal na PHP-Fusionie (http://chwalipieta.eu ), przy jego powstaniu pomagało mi kilku użytkowników Suportu i EF. Projektując portal nie myślałem o funkcjonalności tylko chciałem sprawdzić, czy będę mógł spełnić swoje wymagania projektowe tym co oferuje Fusion i okazało się, że pomocą bardziej doświadczonych użytkowników można zrobić wszystko. Przy okazji tego projektu wiele się nauczyłem. Strona co prawda jakiejś wielkiej furory nie zrobiła, ale to pewnie dlatego, że brakuje kasy na marketing. Może kiedyś coś z tego jeszcze będzie. Do czego zmierzam... A mianowicie moja firma od 1 czerwca zatrudniła mnie na stanowisku Specjalisty ds. Rozwoju Skryptów, dostałem podwyżkę, mało tego, na moją prośbę na kompie służbowym zainstalował mi najnowszego Dreamweaver'a CS3 i Fireworks'a CS3, a To wszystko dzięki PHP-Fusionowi, pasji i dzięki waszej pomocy. Bardzo wam dziękuję za pomoc jaka tu zawsze otrzymywałem i mam nadzieje, że w przyszłości będę mógł jeszcze na nią liczyć. PS. Pamiętajcie, żyjcie z pasją, bo to zawsze się opłaca... Edytowane przez dante77 dnia 10.06.2008 09:11:39 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 22.12.2024 22:45:55
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
slawekneo |
Dodany dnia 10.06.2008 10:05:20
|
Bywalec Postów: 915 Pomógł: 41 Data rejestracji: 12.03.2006 07:28 |
No i widac co potrafi potega Fusiona Btw. hmm... takie pytanko skoro dostales podwyzke to wydaje nam sie ze szykuje sie mala dotacja supportu z Twojwj strony? Pozdro!! Edytowane przez slawekneo dnia 10.06.2008 10:05:48 |
|
|
dante77 |
Dodany dnia 10.06.2008 10:15:00
|
Bywalec Postów: 332 Pomógł: 25 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 09.05.2005 00:08 |
Oczywiście Support może się spodziewać dotacji po pierwszej wypłacie.
|
|
|
jantom |
Dodany dnia 10.06.2008 10:32:52
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Temat mnie zaskoczył. Aż zbytnio nie wiem, co powiedzieć... Pozostaje mi chyba pogratulować awansu. |
|
|
Wooya |
Dodany dnia 10.06.2008 13:23:39
|
Zaawansowany Postów: 1449 Pomógł: 22 Data rejestracji: 30.01.2005 15:40 |
Nom ja tez swego czasu mega joba na punkcie PF dostalem i przez to PHP i mySQL sie nauczylem Tym sposobem swego czasu powstal mFusion a obecnie moge byc dumny z tego ze jestem jednym z glownych koderow PF v7
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ... |
|
|
k@mil007 |
Dodany dnia 10.06.2008 15:25:22
|
Przedszkolak Postów: 56 Pomógł: 5 v7.02.02 Data rejestracji: 18.05.2008 20:06 |
Ja też się zaraziłem PHP Fusion Od prawie już roku go modyfikuję i jak wyjdzie v7, to robię 2gą wersję mojej modyfikacji (no i jeśli dobrze wyjdzie to będzie ona dla większej liczby użytkowników niż moi koledzy Gratuluję awansu Wooya. Co do v7. Pamiętajcie, że nie liczy się wygląd tylko funkcjonalność. I z tego miejsca odradzam SB Sławka, mimo iż jest fajny Pozdro Sławek |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 12.06.2008 09:26:48
|
Postów: 19885 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Pozostaje mi tylko pogratulowac, brawo! Nawet nie wiesz jak milo jest czytac takie tematy i widziec poza marudnymi postami taka perelke. Cieszy fakt, ze nie zatrzymales sie na podstawach i starales sie rozwijac, propagujac przy okazji naszego CMS'a. Tak trzymaj! Zycze Ci powodzenia w dalszym rozwijaniu zainteresowac, a takze w pracy zawodowej Jestem jaki jestem
|
|
Przejdź do forum: |