ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 6

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,350
Najnowszy użytkownik: viacamp

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

MajsterBieda
28.02.2021 00:54:28
No wesołe wesołe! Grin Grin

hoopak
24.02.2021 19:43:03
Wesołe jest życie staruszka Grin

piterus
14.02.2021 22:31:41
@JazOOn Wcale nie był prostszy... Po prostu byliśmy bardziej plastyczni... Teraz reumatyzm przeszkadza... Pfft

JazOOn
14.02.2021 21:11:09
Kiedyś internet był prostszy...

piterus
28.01.2021 17:17:39
Trzeba... Niech zwierzaki przez chwile mają trochę wytchnienia... Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

 Drukuj temat
Aktualizacja strony z v6.xx do v7.xx
Pieka
1. Pobieramy i rozpakowujemy najnowszą, stabilną paczkę PHP-Fusion v7. Należy wybrać odpowiednie kodowanie: ISO-8859-2 lub UTF-8, w zależności od tego, w jakim standardzie kodowana jest nasza strona lub w jakim chcemy, żeby była. Najlepiej nie kombinować i pobrać wersję ISO, czyli Core PL.
2. Włączamy tryb konserwacji na serwerze.
3. Robimy kopię zapasową bazy danych oraz plików z serwera.
4. Wyłączamy i usuwamy wszystkie dodatkowe panele i wtyczki, o ile nie mamy ich nowych wersji posiadających możliwość aktualizacji (te które nie zostały dostarczone razem z paczką PHP-Fusion).
5. Wgrywamy plik upgrade.php z katalogu upgrade v6.01.xx znajdującego się w pobranej paczce do katalogu administration na serwerze.
6. Logujemy się na swoją stronę jako Super Administrator, przechodzimy do zakładki Zarządzanie stroną w panelu administratora, klikamy na Aktualizacja, a następnie postępujemy zgodnie z pojawiającymi się na ekranie wskazówkami, dopóki proces się nie zakończy, a na ekranie będzie widoczny komunikat "Database upgrade complete".
7. Umieszczamy na serwerze wszystkie pliki z paczki PHP-Fusion v7 oprócz setup.php i _config.php z katalogu files.
8. Cieszymy się aktualną wersją naszego CMS-a, czyli PHP-Fusion v7.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Kazimierz
Witam i proszę o pomoc.

Wgrałem i uruchomiłem upgrade.php, otrzymałem komunikat "Database upgrade complete", czyli niby wszystko w porządku, ale na dole strony otrzymałem drugi komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Sprawdziłem bazę i jest ta tabela, ale nie ma indeksu. Czy ma to jakiś wpływ na instalację?
Dalej niestety popełniłem błąd, bo uruchomiłem setup.php i PHP-Fusion 7 ładnie się zainstalował - tyle, że z nową, pustą bazą danych. Odzyskałem zawartość strony z backupu, ale jak widzę na ftp są foldery i pliki z obydwu wersji, a baza ma nowe tabele z wersji 7. W każdym razie strona działa jak wcześniej, na wersji 6.1. Jak teraz zainstalować wersję 7? Czy pliki z instalki wersji 7 mają być nadpisane na pliki z wersji 6 i dopisane te, których nie było w wersji 6, czy też przed skopiowaniem plików z wersji 7 należy usunąć zawartość folderów z plikami wersji 6?
Przy okazji: kopiuję pliki na ftp i widzę, że po chwili pomimo ich nadpisania na ftp są z powrotem poprzednie pliki ze starszej wersji. Dlaczego tak jest? To się pojawiło gdzieś w trakcie instalacji.

Dzięki za wszelką pomoc.
 
JackoS
Proszę o pomoc... sprawa ma się do thema: przed upgreagem miałem ustawiony Showcase, teraz wgrałem nowe, lecz tego nie usuwałem.Po wgraniu wg instrukcji wszystkich plików wyskoczył komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Co mam teraz zrobić? Rozumiem, że trzeba zmienić domyślnego skina, tylko przeszukuję pliki i staram się w nich znaleźć słówko "Showcase" i nic...
Edytowane przez Pieka dnia 04.01.2009 16:50:57
 
piterus
A do katalogu skórek wgrałeś katalog templates z paczki PFv7? Ten katalog zawiera ważne elementy strony takie jak nagłówek stopkę czy deklaracje bocznych paneli.
Edytowane przez Pieka dnia 04.01.2009 16:56:21
tawernatq_admin_1.png Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...
 
JackoS
Na pewno muszę umieszczać w katalogu głównym plik setup.php ?
 
saw0
Wczoraj postanowiłem zaktualizować swojego Fusiona. Pobrałem odpowiedni folder, zrobiłem wszystko zgodnie z plikiem pomocniczym, włączam stronę i... biało i nic więcej. Próbowałem zastosować rady podane w innych tematach, ale nic nie pomogło. Po wejściu włącza się jedynie adres strony/news.php i na tym koniec.

Przeczytałem, że może to być wina skórki. Wrzuciłem więc skórkę z pobranego folderu i podmieniłem z tą, którą używałem. Niestety, nadal to samo.

Adres strony to www.gerrardsite.c...

Proszę o rady, ewentualnie mogę podać dane do ftp i ktoś sam sprawdzi Smile Pozdrawiam.

Temat w którym wcześniej pisałem zostanie zamknięty, bo postanowiłem, że lepiej będzie, jak zapytam w tym Wink
 
piterus
JackoS napisał/a:
Na pewno muszę umieszczać w katalogu głównym plik setup.php ?


Czy tak ciężko przeczytać pierwszy post tematu?

Pieka napisał/a:
7. Umieszczamy na serwerze wszystkie pliki z paczki PHP-Fusion v7 oprócz setup.php i _config.php z katalogu files.


Tak z tej wypowiedzi wychodzi, że nie... :/
tawernatq_admin_1.png Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...
 
JackoS
No wiem umieściłem najpierw wszystko bez nich, później i z nimi, spróbowałem zainstalować i guzik... robię jeszcze raz :/ Może co najwyżej usunie mi newsy i użytkowników... mogły być jakieś błędy w uploadzie, to się okaże... Wg komunikatu walnięty jest them...
Edytowane przez JackoS dnia 04.01.2009 16:42:10
 
Pieka
saw0 napisał/a:
..Przeczytałem, że może to być wina skórki. Wrzuciłem więc skórkę z pobranego folderu i podmieniłem z tą, którą używałem. Niestety, nadal to samo...

Nazwy katalogow i plikow skorek oraz locali maja zaczynac sie z wielkiej litery. Poza tym, nalezy nadpisac/wymienic wszystkie pliki PHP-Fusion, ktore miales na serwerze. Nie mozesz zostawiac starych skorek etc.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
JackoS
Coś jest nie tak... Zastąpię wszystkie pliki jeszcze raz, może wtedy zadziała... Wg instrukcji z początku tematu tylko tam może tkwić błąd...

"AKTUALIZACJA Z V6.01.XX"

(...)

4. BARDZO WAŻNE: W tym wydaniu wprowadzono wiele zmian w strukturze systemu, niektóre elementy Twojej strony mogą nie działać poprawnie, dopóki nie zaktualizujesz wszystkich plików. MUSISZ wgrać WSZYSTKIE pliki z katalogu /files.


Dlatego pisałem, że wszystkie pliki, bo tutaj tak napisano. Pobrałem to z tego serwisu.
Edytowane przez JackoS dnia 04.01.2009 17:00:51
 
Pieka
Sprawdz, czy w pliku theme.php masz ponizsza linie:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Jesli nie, koniecznie dodaj.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
JackoS
W skinach nowego PHP są, stare skiny kazałeś wywalić, więc na to Ci już nie odpowiem... Najbardziej zależy mi na tym, żeby galeria przetrwała bez ubytku plików z serwera, na to jest sposób, ale wolałbym zaktualizować CMS'a niż instalować go od początku :/
Edytowane przez Pieka dnia 04.01.2009 17:18:20
 
Pieka
JackoS napisał/a:
W skinach nowego PHP są, stare skiny kazałeś wywalić, więc na to Ci już nie odpowiem... Najbardziej zależy mi na tym, żeby galeria przetrwała bez ubytku plików z serwera, na to jest sposób, ale wolałbym zaktualizować CMS'a niż instalować go od początku :/

O co Ci chodzi? Przeciez widze, ze strona dziala i nie ma zadnego w/w bledu?!
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
JackoS
Bo dopiero teraz zaczęła działać... Czyli popracuję sobie nad nią od podstaw :/ Mój błąd :/ Coś mnie jednak zmyliło...
Edytowane przez Pieka dnia 04.01.2009 17:36:29
 
saw0
Pieka napisał/a:
Nazwy katalogow i plikow skorek oraz locali maja zaczynac sie z wielkiej litery. Poza tym, nalezy nadpisac/wymienic wszystkie pliki PHP-Fusion, ktore miales na serwerze. Nie mozesz zostawiac starych skorek etc.

Wielkie dzięki. Podmieniłem raz jeszcze wszystkie pliki i działa. Nie chciałem stracić poprzedniego theme'a, dlatego nie podmieniałem Wink Tylko teraz mam jedno pytanie. Czy skórka Webmaster podziała na siódemce ?
 
piterus
saw0 napisał/a:
Tylko teraz mam jedno pytanie. Czy skórka Webmaster podziała na siódemce ?


Jeżeli została przerobiona pod PF v7 to jak najbardziej będzie działać.
tawernatq_admin_1.png Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...
 
decymka
Jak ja mogę usunąć lub odinstalować wtyczki jeśli np: Avatar Gallery - ludzie mają wybrane avatary, System Rang - jeśli mam różne rangi, Konkurs - jeśli jestem w trakcie konkursu?
Edytowane przez decymka dnia 05.01.2009 21:27:59
 
nauczycieleprzedszkola.pl
Pieka
4. Wyłączamy i usuwamy wszystkie dodatkowe panele i wtyczki, o ile nie mamy ich nowych wersji posiadających możliwość aktualizacji (te które nie zostały dostarczone razem z paczką PHP-Fusion).

Sporo wtyczek jest juz w wersjach na v7, wystarczy poszukac m.in. u nas na forum.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
decymka
No dobrze. Na swojej stronie próbnej wykonałam wszystkie powyższe polecenia:
1. Pobrałam i rozpakowałam najnowszą paczkę PHP-Fusion v7.
2. Włączyłam tryb konserwacji na serwerze.
3. Zrobiłam kopię zapasową bazy danych oraz plików z serwera.
4. Wyłączyłam i usunęłam wszystkie dodatkowe panele i wtyczki.
5. Wgrałam plik upgrade.php z katalogu upgrade v6.01.xx znajdującego się w pobranej paczce do katalogu administration na serwerze.

I klapa, ponieważ gdy skończyłam i chciałam przejść do strony głównej miałam taki komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez Pieka dnia 26.09.2009 10:22:57
 
nauczycieleprzedszkola.pl
Pieka
Usun plik subheader.php i pamietaj, ze skorki v6 nie dzialaja na v7.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl