Zobacz temat
Brak polskich liter w panelu ostatnich artykułów z powodu UTF-8
|
|
kwadratowy_misiek |
Dodany dnia 27.06.2010 10:35:09
|
Przedszkolak Postów: 1 Ostrzeżeń: 4 Data rejestracji: 27.06.2010 10:16 |
Na prawie całej stronie bez problemu polskie litery się wyświetlają, oprócz panelu Ostatnie artykuły. W tym panelu wyświetlają się wszystkie polskie litery, poza jedną sytuacją. Nazwa artykułu to "Ambicje, działalność młodych polaków", w dziale artykułów jest dobrze wyświetlana, ale w panelu Ostatnie artykuły kiedy jest skracana do "Ambicje, działalnoś..." litery 'ś' nie jest poprawnie wyświetlana, co ciekawe w tytułach innych artykułów 'ś' jest wyświetlane normalnie, np. tytuł "Zero litości" wyświetla sie bez problemu, czy "Piękna ??? Pojęcie..." wyświetla polskie znaki poprawnie. Dopiero kiedy 'ś' jest na końcu tej skróconej nazwy, czyli tuż przed trzema kropeczkami nie jest ono wyświetlane poprawnie. Używam wersji językowej utf-8. Wiadomość doklejona: Wiem już że problem pewnie powoduje to że zainstalowałem wersje utf-8. W tym kodowaniu polskie litery w bazie danych są zapisywane przy pomocy dwóch znaków ( http://img23.imag...tanie3.jpg ), panel Ostatnie artykuły skraca tytuł do określonej liczby znaków, podczas skracania nie bierze pod uwagę tego ze w bazie danych polskie znaki są zapisane na dwóch bajtach, pobiera tylko jeden i zamiast polskiego znaku wyświetla jakiś krzak. Zmiana ilości znaków wyświetlanych przez panel Ostatnie artykuły nie pomoże bo wtedy przy innych tytułach zaczną się pojawiać na końcu krzak. Jest jakiś sposób by to jakoś naprawić? Próbowałem zmienić język z Polish-utf8 na Polish, ale wtedy we wszystkich artykułach i newsach które były pisane kiedy miałem ustawione utf-8 pojawiają się krzaki i musiałbym wszystko na nowo wsadzać na stronę w nowym kodowaniu i formatować. W części menu też krzaki się wtedy pojawiają, więc bym musiał dużo poprawiać i wolałbym móc zostać przy utf-8, ale jakoś naprawić ten problem w panelu Ostatnie artykuły. PW od moderatora:
kwadratowy_misiek dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez Pieka dnia 05.08.2010 22:40:36 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 01.11.2024 07:27:51
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost |
Przejdź do forum: |