Zobacz temat
Nieprawidłowe kodowanie znaków w pewnych elementach strony
|
|
piterus |
Dodany dnia 06.02.2013 15:49:28
|
Bywalec Postów: 490 Pomógł: 33 v7.02.07 Data rejestracji: 19.12.2005 09:29 |
Witam. Mam taki dość nietypowy problem z kodowaniem znaków na stronie. Przetrząsnąłem forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale niestety na takową się nie natknąłem. Do rzeczy. W shoucie, artykułach, forum, komentarzach czy też własnych skryptach pobierających dane z bazy mogę bez problemu używać polskich znaków diakrytycznych. Problem pojawia się przy sekcji meta strony (opis strony zarówno w podglądzie jak i w wynikach wyszukiwania straży znakami zapytania), regulaminie (zarówno wywoływanego z formularza rejestracyjnego jak i z pliku regulamin.php [dostępny na forum]) oraz przy trybie prac serwisowych. O ile przy opisie strony i regulaminie w panelu administracyjnym nie ma krzaczków, to już na stronie "Polityk bezpieczeństwa" po zapisie w polach tekstowych mam znaki zapytania w miejscach polskich literek. Piki locali to Polish-UTF8, a w bazie mam na wszystkich tabelach ustawione utf_unicode_ci jako porównywanie znaków. Dodatkowo mam w pliku maincore.php ustawione wymuszenie stosowania UTF-8. Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 22.11.2024 02:04:32
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost |
Przejdź do forum: |