ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 4

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Nie wyświetlają się zdjęcia w galerii
barciol
Witam,

przez cały poprzedni dzień i połowę dzisiejszego przeszukuje forum PHP-fusion, by rozwiązać problem nie wyświetlających się zdjęć w galerii.
Otworzyłem nowy temat ponieważ znalazłem jedynie jeden wątek zbliżony problematycznie do mojego zagadnienia, w tym oto miejscu: http://www.php-fu...ad_id=7911
Jeżeli chodzi o mnie. Pewnego pięknego dnia wchodząc na swoją stronę okazało się, że hosting, na którym mam serwis zniknął z powierzchni ziemi (ddl2.pl) sytuacja zmieniła się dopiero po kilku dniach (przy okazji odtwarzania danych dokonano upgradeu bazy mysql do 4.1.11 i phpmyadmina do 2.9.0.2 - piszę o tym bo być może jest to istotna informacja w związku z moim problemem).
Po przywróceniu bazy danych okazało się, że wystąpił problem z kodowaniem (brak polskich znaków - na szczęście z tym się jakoś uporałem).
Natomiast do dziś walczę z galerią. Problem wygląda następująco. Wchodząc do galerii widać jedynie miniatury prowadzące do właściwych galerii, a w samych galeriach widnieją odnośniki do zdjęć (miniatur które były dotychczas zniknęły), po kliknięciu w "Brak miniaturki" właściwe zdjęcie i tak się nie wyświetla.
Oczywiście foty znajdują się na serwerze, chmody są nadane na odpowiednie katalogi na 777, linki wskazują na odpowiednie zdjęcia w odpowiednim katalogu images/photoalbum.
Jeżeli chodzi o bazę danych - w podobnym przedłożonym przeze mnie powyżej przypadku autor był zmuszony zmieniać wartość "0" dla album_id - u mnie się wszystko zgadza, fotki są przypisane do odpowiednich galerii, żadne dane z bazy nie zniknęły - są tak jak były na miejscu.
Więc dlaczego foty się nie wyświetlają??? Nie mam już na prawdę żadnego pomysłu dlatego uciekam się do pytania ludzi, których spotkał podobny problem.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki i pomoc!
Dodam, że w akcie desperacji usunąłem jedną z galerii i chciałem ręcznie dodać zdjęcia na nowo, sytuacja pomimo tego i tak się nie zmieniła, a wręcz pogorszyła bo niedosyć, że nie było fotek w galerii to zniknęła miniaturka prowadząca do galerii. Galerię odtworzyłem na nowo z bazy danych, a problem pozostał. Na prawdę nie wiem już co zrobić. Sad
Cały problem dotyczy php-fusion w wersji 6.01.5, natomiast dziś dokonałem upgradeu php-fusion do 6.01.6 problem oczywiście pozostał Sad

Z wyrazami szacunku
Bartosz Kawała

P.S. Żeby nie być gołosłownym podaję adres do mojej galerii, z którą tak niezmordowanie walczę http://www.adrem....allery.php
Edytowane przez jantom dnia 05.01.2008 20:12:43

www.adrem.go.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 22.11.2024 18:57:20
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
jantom
Na sam początek nadpisałbym plik photogallery.php. Jak na mój gust jest on po prostu "zwalony". Potem będziemy kombinować dalej Smile
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:37:51

http://jantom.info
barciol
Zrobiłem, tak jak poleciłeś jantom pobrałem najnowszą paczkę php-fusion i nadpisałem wskazany plik, ale niestety nie dało to żadnego efektu, ehh co to może być ??? :]
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:38:01

www.adrem.go.pl
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Za wyświetlanie fotek odpowiada właśnie ten plik, następny element to zapisy w bazie-w tym przypadku nazwa.jpg i id do niej przypisany, ostatnim elementem jest organizacja katalogów lub katalogu photoalbumy lub jeden-NA DYSKU. Położenie plików nie gra ze ścieżka dostępu zapisaną w bazie. Albo jeśli kombinowałes z modem massupload watermark brak dodanej kolumny z pogladu dodatkowej strony, bądź brak plików na swoim miejscu typu wotemark...png. Tyle z moich podobnych przypadków.
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:38:11

wlodekp.europa.pl
barciol
OK
z góry przepraszam, że w taki obszerny sposób buduję tego posta i wrzucam prawie cały zrzut tabel, ale być może oko specjalistów na supporcie jest w stanie coś wychwycić, wg mnie wszystko jest ok w kodzie tabel :)

P.S. Zrzut ostatniej tabeli tj. "Zrzut danych tabeli `fusion_photos`" celowo skróciłem tak aby post nie osiągnął jeszcze większych rozmiarów.

Dziękuje za wyrozumiałość i każdą pomoc!

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:38:21

www.adrem.go.pl
Pieka
Ok, to ja Wam powiem o co tu chodzi... Co powiecie na serwer w trybie safe_mode?
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:38:35
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Powiemy że pisałem o organizacji katalogów którego kolega jeszcze nie przedstawił i w zasadzie nie wiem jak ma ułożone te zdjęcia na dysku? czy w jednym katalogu photoalbums czy w kilku albumach?
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:38:46

wlodekp.europa.pl
Pieka
wlodekp napisał/a:
Powiemy że pisałem o organizacji katalogów którego kolega jeszcze nie przedstawił i w zasadzie nie wiem jak ma ułożone te zdjęcia na dysku? czy w jednym katalogu photoalbums czy w kilku albumach?

To nowa wersja Fusiona, czyli majac wiecej niz jeden album tworzy dla kazdego osobny katalog.
W zwiazku z tym, ze serwer pracuje w safe_mode (tak to wyglada), to nie akceptuje katalogow tworzonych przez php.

Reasumujac: Kolega musi napisac do ddl2 maila z prosba o zmiane trybu.
Biorac pod uwage totalne ignorowanie userow przez tamtejsza administracje, nie wroze dobrego zakonczenia...
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:38:57
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Ja powiem jeszcze włączyłem sobie w tej chwili safemode I sytuacja jest taka jak u kolegi czyli mam albumy w wielu katalogach, ale photogallery.php rozpoznaje tryb safe mode i nie czyta nowo dodane by były. Reasumując prawdopodobnie przed awarją nie było trybu safemode i tak zapisano zdjęcia, a po awarii go włączono albo na odwrót. Tak to u mnie np. w tej chwili z safe mode wygląda dokładnie jak u kolegi. Co wcale nie znaczy zę nowododane nie będą chodzić.
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:39:25

wlodekp.europa.pl
Pieka
wlodekp napisał/a:
Ja powiem jeszcze włączyłem sobie w tej chwili safemode I sytuacja jest taka jak u kolegi czyli mam albumy w wielu katalogach, ale photogallery.php rozpoznaje tryb safe mode i nie czyta nowo dodane by były. Reasumując prawdopodobnie przed awarją nie było trybu safemode i tak zapisano zdjęcia, a po awarii go włączono albo na odwrót. Tak to u mnie np. w tej chwili z safe mode wygląda dokładnie jak u kolegi. Co wcale nie znaczy zę nowododane nie będą chodzić.

Oczywiscie, ze beda chodzily Grin
Problem w tym, ze galeria umieszcza je w glownym katalogu, zamiast tworzyc podkatalogi.
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:39:36
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
No przecież ja od początku o tum wspominałem wiele albumów jeden album temat przerobiłem przy pomocy z slajder-Wooya yoyo ma safemode i tak chodzi dokładnie to opisywałem, tutaj wystąpił ciekawy aspekt w czasie zmiany trybu pracy serwera i starej bazy -dalej się uczę chcąc komuś pomóc-i to jest OK. W takich sytuacjach bardzo pomocny jest massupload. Wspomnę jeszcze że nie można uśunąć katalogu album_1 itd zawartość tak ale nie jego bo jest własnością www.
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:39:55

wlodekp.europa.pl
barciol
wlodekp napisał/a:

Ok, tak więc wszystkie foty są w jednym katalogu iamges/photoalbum

Pieka napisał/a:
Kolega musi napisać do ddl2 maila z prosba o zmiane trybu.

Czyli będę pisać do ddl2.pl, aby zmienili tryb z safe mode na ten dobry... Smile używany przed awarią serwerów.

wlodekp napisał/a:
Co wcale nie znaczy że nowododane nie będą chodzić.

Czyli mogę spróbować jeszcze raz dodać te zdjęcia, co oczywiście zajmie trochę czasu no i stracę wszystkie statystki :/ no ale skoro to może pomóc warto by spróbować.

wlodekp napisał/a:
bardzo pomocny jest massupload

Co do massuploada to też próbowałem już wczoraj, ale niestety po dodaniu zdjęć nie byly one widoczne na stronie, ani miniatury ani właściwe foty.
Wydaję się, że rozwiązaniem będzie naprawienie sytuacji, w której foty będą dodawane automatycznie do podkatalogów, a nie jednego zbiorczego katalogu -photoalbum- czy dobrze rozumuję... ?

Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim Wam za pomoc.

Pozdrawiam
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:40:10

www.adrem.go.pl
safemode=jeden katalog photoalbum wszystkie foty w jednym worze.
Bez safemode=photoalbum/
miniaturki albumów wszystkich
miniatyrka albumu1.jpg
........
album_1
2x zdjecia
1x miniaturka zdjecia
album_2
2x.......
1x........ /n itd
Wygląda na to,że jest odwrotnie wyłączono safemode-co jest bardzo dziwne(bo zazwyczaj odwrotnie, może być to czasowe żeby odzyskać swoje rzeczy) postawiliśmy na to, ale dla pewności stwórz nowy album dodaj pare zdjęć i zobacz czy tworzy te albumy, bo może to jeszcze nie to? Nie ma co się grzać.
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:43:51

wlodekp.europa.pl
barciol
Wooow jesteście tha best!
Działa!
Suuuperrr Smile
WIELKIE, WIELKIE DZIĘKI! wlodekp, Pieka, jantom

Pozdrawiam!

wlodekp napisał/a:
Dla pewności stwórz nowy album dodaj pare zdjęć i zobacz czy tworzy te albumy, bo może to jeszcze nie to? Nie ma co się grzać.

Jak powiedziałeś tak zrobiłem, wszystko w jak najlepszym porządku, system tworzy kolejne katalogi, dodaje foty i wszystkie one poprawnie są wyświetlane jejeje Smile

Pozdrawiam
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:41:14

www.adrem.go.pl
xeo
U mnie ta sama sytuacja lecz po stworzeniu nowego albumu i dodaniu kilku fotek poprzez Watermark_MassUpload_Mod_v1.3 nic nie dało nadal wyświetla Brak miniaturki a po kliknieciu w Brak miniaturki fota się nie wyświetla lecz
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Losowa fotografia jest wyśwetlana poprawnie(Slideshows Random Photo Panel)

Co byście zaprponowali???:(
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:41:41

www.mx.sq.pl
xeo
Zastanawiam się na watermark mod v2,0 czy by nie skonwertować fotek do albumów ale nie wiem czy coś to da.

//A ja się zastanawiam, czy nie czas na jakiś banik za post pod postem - jantom
Takie moje małe przeoczenie sorki Wink Xeo

Wspólnie przy wsparciu kol. @wlodekp doszliśmy do wniosku aby stworzyć strukturę jak przy safemode OFF czyli album_1 album_2 itd. i manualnie przywrucić fotki do tych albumów poniewarz baza danych ma tak strukturę zapisaną.

Więc systematycznie to czynię i stara galeria powraca na swoje miejsceGrinGrin .

P.S. @wlodekp dzięki serdeczne za cierpliwość i wszelką pomoc z twojej strony
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:42:30

www.mx.sq.pl
VPN
wlodekp napisał/a:
safemode=jeden katalog photoalbum wszystkie foty w jednym worze.
Bez safemode=photoalbum/
miniaturki albumów wszystkich
miniatyrka albumu1.jpg
........
album_1
2x zdjecia
1x miniaturka zdjecia
album_2
2x.......
1x........ /n itd

Mam podobny problem. Przeniosłem stronę z serwera z włączonym safemode na taki, gdzie safemode jest wyłączone. Jak najprościej mogę dostosować Galerię do nowego trybu bez utraty informacji, np. kto, kiedy dodał, ilość obejrzeń?
Widzę, że wlodekp napisał jak zmienić strukturę katalogu photoalbum, ale nie mogę się w tym połapać. Mógłby ktoś rozpisać to porządniej?
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:43:04

Żadnych danych nie utracisz ponieważ dane są w bazie, która jest identyczna dla obu trybów, jedynie umiejscowienie plików jest różne.
W Twoim przypadku należy ręcznie po ftp utworzyć podkatalogi album_1, album_2 itd tyle ile jest albumów i z takim numerem jakie id ma album ważne jeśli kasowano albumy.
Do tych podkatalogów wrzucić kopie zjęć poszczególnych albumów łatwo ustalić po numerach-które do którego.
Mówię o kopi bo w sytuacji ponownego włączenia safemode galeria sama wybierze z katalogu jednego albo drugiego.
Oczywiście nowo dodane będą w strukturze tylko w trybie obecnej pracy serwera.
Ostatnimi czasy przenosiłem jednemu z kolegów kilkadziesiąt albumów bez problemu pozostawiając starą strukturę także. Można jednak stare na koniec usunąć jeśli zależy na przestrzeni dysku.
DOPISANE W EDYCJI
Miniaturki albumów mają pozostać w katalogy fhotoalbum tych nie ruszać
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:43:16

wlodekp.europa.pl
VPN
Dzięki za pomoc. Namęczyłem się żeby przyporządkować nazwy plików do odpowiedniego albumu, bo nie można było tego ustalić, ale na szczęście jestem już po.
Edytowane przez Pieka dnia 18.06.2008 19:43:27

eda1988
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego 3 foldery pod rząd do 3-ech różnych albumów potrafiłam dodać, a kiedy dodaję kolejny do nowego albumu wyświetla info "Kategorie oraz fotografie pomyslnie zostały dodane do bazy" ale jednoczesnie poniżej "Brak zdjęć w albumie" Frown

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl