ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 9

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,334
Najnowszy użytkownik: nevimperium

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

slawekneo
02.08.2020 01:16:34
Wink hmm.. Dawno mnie nie bylo i jestem ciekaw tej nowej wersji fusiona. Moze posiedze na forum pare miesiecy Smile

Pieka
31.07.2020 09:23:48
Ty to jesteś wybitnym przykładem na większość rzeczy Grin

slawekneo
30.07.2020 01:16:56
Na ten przyklad ja Smile

Pieka
27.07.2020 19:29:40
No, niektórzy to przechodzili samych siebie Wink

eldiablo
26.07.2020 12:11:06
"miło wspominam czasu z fusionem" ja tez, chodz bylo kombinowania Grin

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Nowe strony - wykorzystanie funkcji PHP-Fusion
Kazimierz
Witajcie!

Zainstalowałem PHP-Fusion i chciałbym dodać własne strony wywoływane z menu. I chciałbym w tym temacie prosić o radę doświadczonych użytkowników. Czy łatwiej będzie tworzyć je od podstaw czy też próbować wykorzystać do ich funkcjonowania wbudowane funkcje PHP-Fusion? Czy jest gdzieś do zdobycia polska dokumentacja tych funkcji?
I druga sprawa. W polach typu "text" bazy danych wpisałem znaczniki <p> formatujące przy użyciu stylu zawartość strony, ale coś czuję, że tak się nie powinno robić, że te informacje powinny być zapisane w stylu. Gdzie to zmienić?
I sprawa tzecia wynikająca z poprzednich. Próbuję tworzyć od podstaw własną stronę wywoływaną z menu i wyprowadzam z bazy jej zawartość na ekran. Ale o ile ta sama strona wywoływana z menu "Artykuły" jest wyświetlana poprawnie, o tyle ta sama strona wyprowadzana przez napisany przeze mnie kod wyświetlana jest w sposób ciągły, jakby to był element typu "string" - pomijane są przełamania linii w ramach pragrafu (nie wstawiałem br), znaki "..." zamieniane są na \" oraz "/, div nie jest w ogóle brany pod uwagę - ten obszar strony wyświetla się tak, jakby nie było żadnej deklaracji formatowania.
Nie przewiduję jakichś bardziej zaawansowanych przeróbek strony - chodzi mi przede wszystkim o stworzenie własnych stron w menu, poprawne ich wywołanie z bazy i poprawne wyświetlenie na ekranie.

Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!
Kazimierz
Edytowane przez Pieka dnia 25.07.2009 10:55:47
 
as
Możesz zastosować to co poniżej i dodać pozycję do menu:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


lub wykorzystać strony dodatkowe wel informacyjne (Panel Admina). Pamiętaj aby używać przy stronach dodatkowych/informacyjnych kodowania html do formatowania tekstu. To wystarczy i nic więcej nie musisz kombinować mój Ty Atrakcyjny Kazimierzu...
Edytowane przez as dnia 24.10.2006 14:39:15
as
 
Kazimierz
as, dzięki za pomoc!

Próbowałem wyświetlić tekst ze zniacznikiem \n, ale nie działa. Miałem takie coś: echo $row[i] \n. Próbowałem to na różne sposoby obłożyć cudzysłowami, ale nie działa.
Stworzyłem stronę informacyjną, ale niestety nie jest ona dodawana do wyszukiwarki, a to by mi się przydało. Na razie zostanie więc chyba na tym, że większość materiałów umieszczę w dziale "Artykuły". I tu mam kolejne pytanie. Przejrzałem pliki zarządzające zawartością bazy i wydaje mi się, że dział "Artykuły" ma ustawioną opcję automatycznego usuwania artykułów po określonym czasie. Czy tak rzeczywiście jest? Jeśli tak, to jaki jest ten czas i ewentualnie jak to wyłączyć?
 
Pako
Z tego co wiem nie ma takiej opcji..
Zapraszam!
Wszystko o Photoshop-ie!!
Zapraszam!!!

www.webphotoshop.pl
 
http://webphotoshop.pl
Kazimierz
Pako_ napisał/a:
Z tego co wiem nie ma takiej opcji..

Pewnie masz rację. Myślałem o tym:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Ale doszedłem do tego, że jest to okres wyświetlania słowa [NOWY], który w tym przypadku wynosi 7 dni. Mam nadzieję, że zadziała zmiana na +2592000 - wtedy okres "nowości" wynosił będzie 30 dni. Czy mam rację?
Edytowane przez Pieka dnia 25.07.2009 10:40:42
 
Pako
Tak okres wyświetlania [NOWY] jest napewno 7 dni, więc bardzo możliwe że to jest ta funkcja powiększ i zdaj relacje czy się uda. Smile
Zapraszam!
Wszystko o Photoshop-ie!!
Zapraszam!!!

www.webphotoshop.pl
 
http://webphotoshop.pl
konradinho2
No dalej nie rozumiem. Jak użyc kodowania normalnego z html-a gdzie wpisac to kodowanie. Bo po echo text/html; charset=iso-8859-1 nie działa.
 
as
Czy Ty aby wiesz co chcesz ?... bo tego co piszesz, to na 100% nie wiesz. Formuuj zwoje myśli w bardziej przystępny i zrozumiały sposób, lub... zamilknij na wieki i daj innym żyć
as
 
konradinho2
Przepraszam bardzo.SadSad

Chciałem zrobic nową podstrone. Zrobiłem to według poniższego kodu. Tylko jak w polu zawartośc piszę polskie znaki to niestety zamienia je na jakieś inne. Jak temu zaradzic. Gdzie możne zadeklarowac kodowanie??
Edytowane przez konradinho2 dnia 20.12.2014 18:28:57
 
as
No a wpisz w okno Szukajki taką frazę iso-8859 i przeszukaj nasze Forum (i nie zapomnij poczytać wynikowych postów). Nie bój się Szukajki... za jej przyczyną doznasz swojej pierwszej inicjacji
as
 
konradinho2
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Prosze pomóź bo nie moge tego nigdzie znaleźć. Próbowałem już w pliku global.php coś robic i nic. Próbowałem dodawac kodowanie tak jak jest w htmlu i nic. Bardzo prosze.
 
Pieka
Musisz podczas zapisu tego pliku, wybrac kodowanie iso-8859-2, czyli nasze srodokowoeuropejskie.
W notatniku tego nie zrobisz, muisisz do tego celu uzyc edytora HTML, najlepiej o nazwie "Pajączek".
Zeby to wykonac w notatniku, musisz przestac uzywac polskich znakow diakrytycznych lub zastapic je ich odpowiednikami.
Edytowane przez Pieka dnia 12.06.2009 12:41:38
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
konradinho2
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Co tutaj jest źle??
Edytowane przez konradinho2 dnia 09.02.2009 22:28:05
 
Piotrroger
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Widzisz tam gdzie masz pogrubione?
Masz tam dwa apostrofy - wyrzuć jeden.
 
http://spartabks.boo.pl
konradinho2
Tam muszą byc dwa bo inaczej u mnie błąd wywalaFrown
 
Piotrroger
To powiedz jaki ci błąd wyskakuje.....
 
http://spartabks.boo.pl
Pieka
Sciagnij, rozpakuj i wstaw na serwer.
Dzialanie: http://fusion.top...otacja.php
Pieka dodał/a następującą plik:
dotacja.zip [650Bajtów / 576 Pobrane]

Edytowane przez Pieka dnia 19.02.2007 20:30:39
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
konradinho2
Dzięki wielkie Pieka. Teraz to wygląda pięknie. Pozdrawiam. Grin
 
skysis
To teraz ja mam male pytanko, a mianowicie, co musze zrobic by w miejsce "Zawartość", mogłbym wrzucic text html, a nie tylko php?
Edytowane przez Pieka dnia 25.07.2009 10:42:40
 
http://www.gimciech.info
Pieka
skysis napisał/a:
To teraz ja mam male pytanko, a mianowicie, co musze zrobic by w miejsce "Zawartość", mogłbym wrzucic text html, a nie tylko php?

Nie rozumiesz, ze PHP zawiera HTML? Brak mi sil do niektorych...
Edytowane przez Pieka dnia 25.07.2009 10:43:10
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl