Zobacz temat
Kodowanie "$DB" w phpMyAdmin.
|
|
xeo |
Dodany dnia 15.12.2006 19:33:18
|
Przedszkolak Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 |
Problem polega na tym że nie moge ustawić polskich znaków na stronie, konwertowałem na wiele sposobów bazy danych i w żaden sposób nie mogę sobie z tym poradzić więc zacząłem zaglądać głębiej w ustawienia w phpMyadmin i zauwarzam pewne różnice w ustawieniach serwera starego i nowego:w zakładce zmienne/zmienne i ustawienia serwera Stary serwer: --- wartość sesji---wartość globalna collation connection---utf8_polish_ci---utf8_general_ci collation database---utf8_general_ci---utf8_general_ci collation server---utf8_general_ci---utf8_general_ci Nowy serwer: collation connection--utf8_polish_ci---utf8_polish_ci(wartość globalna) collation database--latin2_general_ci (wartość sesji/wartość globalna) collation server--latin2_general_ci (wartość sesji/wartość globalna) i związku z tym czy mam możliwość zaimportowania bazy danych poprawnie na nowy serwer, czy musze coś zmienić w ustawieniach w phpMyadmin czy nie mam na to wpływu? __________________________________________
Jestem głęboko wierzącym ateistą.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzieć, aby wiedzieć, że się jeszcze wszystkiego nie wie? |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 02:35:38
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
wlodekp |
Dodany dnia 15.12.2006 20:53:02
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Napiszę tylko informacyjnie, bo 2 dni temu dokładnie opisywałem taką sytuację-jak? pl. Te wskazania mówią, że Twój nowy serwer tworzy bazę z ustawieniami defoult kodowania LATIN2. Jeśli masz takie uprawnienia to przy tworzeniu nowej bazy z poziomu phpmyadmin masz listę rozwijalną z której możesz wybrać kodowanie nowo powstającej bazy-jeśli nie to będzie automatem LATIN2. I należy postępować według procedur instalacj i importu obowiązującego w Latin2-których po raz enty nie bęę powtarzał. |
|
|
xeo |
Dodany dnia 15.12.2006 22:58:43
|
:@ Nic z tego :@ ani pierwsza metoda nie pozwoliła zmienić na dobrze wyświetlające się znaki (mam możliwość zmiany na LATIN2 przy imporcie DB na nowy serwer.) druga metoda z dopisaniem do pliku maincore.php w lini 46-ej. code-u i wywaleniu z kopi BD z starego serwera wpisów jeszcze bardziej pogorszyło sprawę z polskimi znakami. __________________________________________
Jestem głęboko wierzącym ateistą.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzieć, aby wiedzieć, że się jeszcze wszystkiego nie wie? |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 15.12.2006 23:56:17
|
Jakoś u innych to skutkuje: Osobiście w tej chwili posiadam 4 swoje serwery-komputery 2 w utf8 2 w latin2 i żągluje między nimi kopiami jak chce. A czytać należy dokładnie: co innego kopia wykonana w PA i co innego kopia phpmyadmin i obie importowane przez phpmyadmin z wyborem bez i usunięciem defoult do bazy Latin2-to zupełnie inne bajki. Mało tego brak dokładnego wykonywania-specyfiki swoich ustawień zaowocuje jeszcze tym że albo nowe będą z polskimi import nie albo na odwrót importowane polskie nowe krzaki. I to by było na tyle-a w latin2=czystym phpmyadmin pokazuje normalnie polskie litery więc na pichotę też można rzeżbić-co kto lubi. |
|
|
xeo |
Dodany dnia 16.12.2006 00:13:20
|
OK może i tak bo już się w tym wszystkim pogubiłem co importowałem co usuwałem z DB kturą wrzucałem na nowy serwer ale jak by co zaczynam całą zabawę od nowa z wrzuceniem plików na serwer (nowy) i świerzutkimi kopiami DB z starego serwera. Wiem że to jest męczące jak wie sie o co chodzi to takie jak moje lamerskie posty was meczą ale ja dopiero co raczkuje w php sql itp.itd. a na marginesie to przez takie posty robi sie smietnik na forum i bardziej sie wprowadza w błąd nowych użytkowników lecz takie są uroki forum. __________________________________________
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 16.12.2006 00:24:25
|
Dobra mnie też nużą te ciągłe polskie litery i też mi się nie raz pier.. I nie chodzi tu o brylowanie i lamerowanie. Mamy doprowadzić do chodzącego Fusion z importem u Ciebie. Idę teraz po fajki do nocnego-200m wracam parzę ze 3 kawosze i jedziemy krok po kroku do skutku-za 20-30min-proceduralnie. DOPISANE W EDYCJI: 1. Wstaw w maincore dopisek Latin2 2. Zrób kopie bazy z poziomu PA starego serwera gz(tylko nie YOYO bo gz tam kaszana) Komanderem wyciągnij plik sql ze skompresowanego gz. Edytuj wordpad usuń wszystkie wpisy z kopii defoult charset UTF8, WSZYSTKIE i jeśli będą to jeszcze colate utf8 polish. Poprawioną kopię umieść ponownie w gz comanderem nadpisując stary sql. Importuj bazę bez żadnego wyboru-pójdzie utf8-powinno już być OK-zobaczymy! Jeśli nie iportuj jeszcze raz z wyborem importu latin2 Edytowane przez wlodekp dnia 16.12.2006 01:06:44 |
|
|
xeo |
Dodany dnia 16.12.2006 01:17:38
|
wlodekp napisał/a: DOPISANE W EDYCJI: 1. Wstaw w maincore dopisek Latin2 2. Zrób kopie bazy z poziomu PA starego serwera gz(tylko nie YOYO bo gz tam kaszana) dlaczego kaszana?? __________________________________________
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 16.12.2006 01:21:18
|
Kopię przynajmiej u mnie robi gz ale ona się nie otwiera natomiast sql tak ale nie wiem jak dużą będziesz miał bazę? JESTEM TERAZ NA SKYPE MIKROFON |
|
Przejdź do forum: |