ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Kodowanie "$DB" w phpMyAdmin.
xeo
Problem polega na tym że nie moge ustawić polskich znaków na stronie, konwertowałem na wiele sposobów bazy danych i w żaden sposób nie mogę sobie z tym poradzić więc zacząłem zaglądać głębiej w ustawienia w phpMyadmin i zauwarzam pewne różnice w ustawieniach serwera starego i nowego:w zakładce zmienne/zmienne i ustawienia serwera
Stary serwer:
--- wartość sesji---wartość globalna
collation connection---utf8_polish_ci---utf8_general_ci
collation database---utf8_general_ci---utf8_general_ci
collation server---utf8_general_ci---utf8_general_ci
Nowy serwer:
collation connection--utf8_polish_ci---utf8_polish_ci(wartość globalna)
collation database--latin2_general_ci (wartość sesji/wartość globalna)
collation server--latin2_general_ci (wartość sesji/wartość globalna)

i związku z tym czy mam możliwość zaimportowania bazy danych poprawnie na nowy serwer, czy musze coś zmienić w ustawieniach w phpMyadmin czy nie mam na to wpływu?SadSad

www.mx.sq.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 24.11.2024 02:35:38
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Napiszę tylko informacyjnie, bo 2 dni temu dokładnie opisywałem taką sytuację-jak? pl.
Te wskazania mówią, że Twój nowy serwer tworzy bazę z ustawieniami defoult kodowania LATIN2. Jeśli masz takie uprawnienia to przy tworzeniu nowej bazy z poziomu phpmyadmin masz listę rozwijalną z której możesz wybrać kodowanie nowo powstającej bazy-jeśli nie to będzie automatem LATIN2.
I należy postępować według procedur instalacj i importu obowiązującego w Latin2-których po raz enty nie bęę powtarzał.

wlodekp.europa.pl
xeo
:@ Nic z tego :@
ani pierwsza metoda nie pozwoliła zmienić na dobrze wyświetlające się znaki
(mam możliwość zmiany na LATIN2 przy imporcie DB na nowy serwer.)
druga metoda z dopisaniem do pliku maincore.php w lini 46-ej. code-u i wywaleniu z kopi BD z starego serwera wpisów
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
jeszcze bardziej pogorszyło sprawę z polskimi znakami.

www.mx.sq.pl
Jakoś u innych to skutkuje:
Osobiście w tej chwili posiadam 4 swoje serwery-komputery 2 w utf8 2 w latin2 i żągluje między nimi kopiami jak chce.
A czytać należy dokładnie: co innego kopia wykonana w PA i co innego kopia phpmyadmin i obie importowane przez phpmyadmin z wyborem bez i usunięciem defoult do bazy Latin2-to zupełnie inne bajki. Mało tego brak dokładnego wykonywania-specyfiki swoich ustawień zaowocuje jeszcze tym że albo nowe będą z polskimi import nie albo na odwrót importowane polskie nowe krzaki.
I to by było na tyle-a w latin2=czystym phpmyadmin pokazuje normalnie polskie litery więc na pichotę też można rzeżbić-co kto lubi.

wlodekp.europa.pl
xeo
OK może i tak bo już się w tym wszystkim pogubiłem co importowałem co usuwałem z DB kturą wrzucałem na nowy serwer ale jak by co zaczynam całą zabawę od nowa z wrzuceniem plików na serwer (nowy) i świerzutkimi kopiami DB z starego serwera.
Wiem że to jest męczące jak wie sie o co chodzi to takie jak moje lamerskie posty was meczą ale ja dopiero co raczkuje w php sql itp.itd. a na marginesie to przez takie posty robi sie smietnik na forum i bardziej sie wprowadza w błąd nowych użytkowników lecz takie są uroki forum.

www.mx.sq.pl
Dobra mnie też nużą te ciągłe polskie litery i też mi się nie raz pier.. I nie chodzi tu o brylowanie i lamerowanie. Mamy doprowadzić do chodzącego Fusion z importem u Ciebie. Idę teraz po fajki do nocnego-200m wracam parzę ze 3 kawosze i jedziemy krok po kroku do skutku-za 20-30min-proceduralnie.
DOPISANE W EDYCJI:
1. Wstaw w maincore dopisek Latin2
2. Zrób kopie bazy z poziomu PA starego serwera gz(tylko nie YOYO bo gz tam kaszana)
Komanderem wyciągnij plik sql ze skompresowanego gz.
Edytuj wordpad usuń wszystkie wpisy z kopii defoult charset UTF8, WSZYSTKIE i jeśli będą to jeszcze colate utf8 polish. Poprawioną kopię umieść ponownie w gz comanderem nadpisując stary sql. Importuj bazę bez żadnego wyboru-pójdzie utf8-powinno już być OK-zobaczymy!
Jeśli nie iportuj jeszcze raz z wyborem importu latin2
Edytowane przez wlodekp dnia 16.12.2006 01:06:44

wlodekp.europa.pl
xeo
wlodekp napisał/a:
DOPISANE W EDYCJI:
1. Wstaw w maincore dopisek Latin2
2. Zrób kopie bazy z poziomu PA starego serwera gz(tylko nie YOYO bo gz tam kaszana)

dlaczego kaszana??

www.mx.sq.pl
Kopię przynajmiej u mnie robi gz ale ona się nie otwiera natomiast sql tak ale nie wiem jak dużą będziesz miał bazę?
JESTEM TERAZ NA SKYPE MIKROFON

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl